Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posjet sj. koreji

Šef Googlea u Pyongyangu pozvao na slobodniji pristup internetu

eric schmidt,bill richardson (1)
Reuters/PIXSELL
10.01.2013.
u 08:01

Schmidt je bio dio američke delegacije predvođene bivšim američkim guvernerom Billom Richardsonom

Predsjednik Googlea Eric Schmidt pozvao je Sjevernu Koreju da prekine samonametnutu izolaciju i dopusti svojim građanima slobodno korištenje interneta, prenosi BBC. Govoreći nakon posjeta Pyongyangu, Schmidt je rekao da će Sjeverna Koreja nastaviti ekonomski pad ne prihvati li slobodu interneta.

– Dok svijet postaje sve povezaniji, njihova odluka da budu praktično izolirani bitno će utjecati na njihov stvarni svijet, njihov gospodarski rast i tako dalje, te će im otežati gospodarski oporavak – rekao je Schmidt na konferenciji u Pekingu.

– Vlada mora nešto napraviti. Mora omogućiti ljudima da koriste internet, što vlada u Sjevernoj Koreji još nije učinila – dodao je. Schmidt je u Sjevernu Koreju došao kao dio američke delegacije predvođene Billom Richardsonom, bivšim guvernerom američke savezne države Novi Meksiko i bivšim američkim izaslanikom u UN-u. Richardson je u prošlosti više puta posjećivao Sjevernu Koreju, za što nije uvijek imao službeno odobrenje. Posljednji posjet obavio je u prosincu 2010. godine, a dvaput je pomogao u puštanju zatvorenih američkih državljana.

Richardson je ovom prilikom rekao da je delegacija također raspravljala o puštanju turističkog vodiča Kennetha Baea, Amerikanca korejskog podrijetla koji je uhićen u studenom u nejasnim okolnostima. Richardson se s njim nije uspio susresti. Također je rekao kako su pozvali vladu Sjeverne Koreje da uvede moratorij na balističke projektile i moguće nuklearne testove.

Schmidt i Richardson u srijedu su posjetili računalni centar u Pyongyangu, o čemu je prilog objavila i državna televizija KRT. Dan prije obišli su elektroničku knjižnicu na Sveučilištu Kim Il-sung.

Komentara 1

Avatar Alfons_x
Alfons_x
08:17 10.01.2013.

Pozvao je Pyongyang da uvede moratorij na nuklearne testove, reče to bivši guverner zemlje koja je do sada proizvela 1053 nuklearne eksplozije, daleko više od drugoplasirane Rusije sa 705 i neuporedivo više od ostalih nuklearnih sila, te bivši guverner jedine zemlje koja je to oružje upotrijebila u sukobu....upotrijebila na civilima naravno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije