Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ruski vođa

Što se događa s Putinom? Šef CIA-e otkrio ima li dokaza za ono o čemu bruji cijeli svijet

Russian President Putin meets with journalists in Tehran
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/2
Autori: Vecernji.hr, Hina
21.07.2022.
u 13:02

Uvjeren je da je njegova sudbina kao ruskog vođe obnoviti Rusiju kao veliku silu. On vjeruje da je ključ za to ponovno stvaranje sfere utjecaja u susjedstvu Rusije, a on to ne može učiniti bez kontrole Ukrajine, kazao je Burns

Sve je više nepotvrđenih medijskih nagađanja da je ruski predsjednik Vladimir Putin, koji ove godine puni 70 godina, lošeg zdravlja te da vjerojatno ima rak. Šef CIA-e William Burns rekao je da nema dokaza koji bi na to upućivali, našalivši se da se čini "previše zdrav".

Njegovi su komentari uslijedili nakon što je SAD najavio da će Ukrajinu opskrbiti s više dalekometnog oružja. Ranije je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao da ruski vojni fokus u Ukrajini više nije "samo" istok i implicirao da se strategija Moskve promijenila nakon što je Zapad opskrbio Ukrajinu takvim oružjem, javlja BBC.

"Postoji mnogo glasina o zdravlju predsjednika Putina i, koliko možemo reći, on je potpuno, čak i previše zdrav", rekao je Burns.

Burns, koji je bio veleposlanik u Moskvi, rekao je da je promatrao ruskog čelnika i imao posla s njim više od dva desetljeća. "Putin jako vjeruje u kontrolu, zastrašivanje, a te su osobine očvrsnule tijekom posljednjeg desetljeća kako se njegov krug savjetnika sužavao", rekao je šef CIA-e.

"Uvjeren je da je njegova sudbina kao ruskog vođe obnoviti Rusiju kao veliku silu. On vjeruje da je ključ za to ponovno stvaranje sfere utjecaja u susjedstvu Rusije, a on to ne može učiniti bez kontrole Ukrajine", kazao je Burns. 

Burns je u studenome otputovao u Moskvu kako bi upozorio na ozbiljne posljedice invazije na Ukrajinu nakon obavještajnih podataka koje je SAD prikupio o ruskim planovima. Ali direktor CIA-e rekao je da je otišao "uznemireniji nego kad je stigao".

Planovi ruskog predsjednika temeljili su se na "duboko pogrešnim pretpostavkama i nekim stvarnim iluzijama, posebno o Ukrajini i volji za otporom, rekao je Burns.

"Putin doista vjeruje svojoj retorici. Čuo sam ga kako privatno govori tijekom godina da Ukrajina nije prava država", dodao je. 

SAD procjenjuje da su ruski gubici u Ukrajini do sada dostigli oko 15.000 ubijenih i možda 45.000 ranjenih, dok su ukrajinski gubici nešto manji.

Kremlj odbacuje glasine o Putinovom lošem zdravlju

Kremlj je u četvrtak priopćio da je ruski predsjednik Vladimir Putin dobrog zdravlja, odbacivši glasine da nije dobro.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da se posljednjih mjeseci na Zapadu nagađalo o predsjednikovom zdravlju, ali da su izvješća da je bolestan "ništa drugo nego lažna".

Putin je zakašljao tijekom javnog nastupa u srijedu, kada je novinska agencija Interfax citirala njegovu izjavu da se malo prehladio tijekom posjeta Iranu prethodnog dana.

"U Teheranu je jučer bilo jako vruće, plus 38 (Celzijevih stupnjeva), a klima uređaj je tamo bio vrlo jak. Stoga se ispričavam", rekao je Putin (69).

 

Ključne riječi

Komentara 48

DU
Deleted user
10:48 21.07.2022.

Ma lako za Putina, nego sto cemo s Brandonom? Je uzeo danas tabletice?

AG
Agricola
17:05 21.07.2022.

Biden je jučer rekao da ima rak, danas tvrdi da ima covid a vi uporno po ruskom predsjedniku da je on bolestan. Imaju li te laži neku svrhu? Ima li zaobilaženje istine o zdravlju američkog predsjednika neku svrhu? I ima li brisanje ovakvih pristojnih upisa u kojima se postavljaju logična pitanja svoju svrhu?

OT
otrovnijezik
11:24 21.07.2022.

Kada već razgovaramo o liderima predsjednicima i čuvenim CIA-inim analitičarima ima li kakvih dokaza što je Bidenu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije