Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
COVID-19 U HRVATSKOJ

Sve veći broj slučajeva u Dalmaciji: U Zadarskoj među zaraženima najviše mlađih od 30 godina

Split: U gradu su se pojavile nove lokacije za testiranje na covid-19
Ivo Cagalj/PIXSELL
31.12.2021.
u 14:08

Od ukupnog broja novooboljelih 853 osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju

U​ Splitsko-dalmatinskoj županiji i dalje velik broj zaraženih koronavirusom, pa ih je tako u posljednja 24 sata zabilježeno 1482, dok je u bolnici umrlo najviše ljudi ovoga tjedna, njih ukupno sedam, doznaje se u županijskom Stožeru civilne zaštite.

​Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 2850 obrađenih testova danas su 1482 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivne na covid infekciju i to iz Splita 761, ​​​​Sinja 89,  ​​​​Solina 87, ​Kaštela 85, ​​Makarske 36, ​Imotskoga 35,​ ​​Omiša 34, ​​​Podstrane 28, Vrgorca 25,​ ​Zmijavaca 23, ​​Dugopolja 19,  ​Runovići 18, ​Klisa 17, ​​Trilja 16,​ Dugoga Rata ​i Otoka po ​15​, te Trogir 13. 

Po deset novooboljelih ima Podbablje,​ Tučepi,​ ​po devet Brela i Jelsa, po osam Stari Grad, Baška Voda, Dicmo, Okrug, Podgora, Muć i Hrvace, te šest novooboljelih ima Zagvozd, Hvar i Proložac. Marina, Šestanovac i Bol imaju po pet pozitivnih,​​ Komiža, Seget, Lećevica, Lovreć i Šolta po četiri, Vis, Gradac i Postira po tri, Supetar i Vrlika po dva zaražena i naposljetku ​Miln​a​, ​Primorsk​i Do​la​c, ​P​učišća, Sutivan, Zadvarj​e i Cist​a​ Provo​ imaju po jednog​ ​pozitivnog.

Od ukupnog broja novooboljelih 853 osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.
Ukupno 702 osobe su u samoizolaciji.​ Na bolničkom liječenju je 188 covid pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 47 osoba nalazi na respiratoru.​

Prema izvješću KBC-a Split, u protekla 24 sata ​umrlo je sedam i to tri žene od 86​, 84 ​i 77 godina te četiri muškarca​ od 56​, 69​, 58 ​i 67 godina​ koji su uz brojne komorbiditete bil​i​ pozitivn​i​ i na covid infekciju, rekli su u Stožeru​.

>> VIDEO Božinović: Ako ovaj porast nije zbog okupljanja za Božić, onda bi mogao biti od omikrona

U Zadarskoj županiji 337 novozaraženih

U Zadarskoj je županiji u posljednja 24 sata covid-19 potvrđen kod 337 osoba, što je najveći broj novozaraženih od početka pandemije, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite. Testirano je 816 uzoraka, pod aktivnim je nadzorom 2004 stanovnika, a od bolesti se oporavilo 368 osoba. Ukupno su aktivna 1303 slučaja.

U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 47 oboljelih, od kojih je 11 na respiratorima, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju je 14 pacijenata zaraženih koronavirusom.

Novooboljelih je 186 u Zadru, 18 u Benkovcu, 17 u Pakoštanima, 16 u Sukošanu, po 10 u Jasenicama i Sv. Filipu i Jakovu, po osmero u Bibinjama, Biogradu i Poličniku, sedmero u Ninu, šestero u Privlaci pet osoba zaraženo je u Škabrnji, po četiri u Galovcu, Starigradu, Vrsima i Zemuniku Donjem, po tri u Preku, Ražancu, Salima i Stankovcima, po dvije u Obrovcu, Novigradu te po jedna u Gračacu, Polači i Posedarju.

Policija nije evidentirala nijedno kršenje mjere samoizolacije.

U priopćenju županijskog Stožera civilne zaštite ističe se kako je kao i proteklih nekoliko dana porast broja novoozaraženih osoba očekivan i posljedica je većih okupljanja, boravka u zatvorenim prostorima te velikog broja testiranja.

Među zaraženima najviše je mlađih od 30 godina, a od današnjeg ukupnog broja 53 su osobe starije od 60 godina. Većina novooboljelih ima vrlo blage simptome i stanje u bolnicama je zadovoljavajuće i pod kontrolom. Omikron varijanta virusa za sada nije službeno potvrđena u Zadarskoj županiji, navodi se u priopćenju Stožera Civilne zaštite.

>> VIDEO Ako imate COVID, ovo su simptomi koje ćete vrlo vjerojatno prvo osjetiti

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 385 novih slučajeva zaraze i dvoje umrlih

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji potvrđeno je 385 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je najviše dosad, umrle su dvije osobe, a oporavilo se 77 osoba, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite iznoseći podatke za protekla 24 sata.

Zaražena su 174 muškarca i 211 žena, i to 197 iz Dubrovnika, 48 iz Župe dubrovačke, 47 iz Konavala, 13 iz Blata, 11 iz Korčule, deset iz Metkovića, po devet iz Dubrovačkog primorja i Ploča, osam iz Vele Luke, sedam iz Lumbarde, po pet iz Orebića i Smokvice, četiri iz Slivnog, po tri iz Opuzena, Stona i Trpnja, dvije iz Janjine te jedna osoba s Mljeta.

Umro je muškarac s Mljeta rođen 1937. godine i žena iz Dubrovnika rođena 1936. godine. Među 77 oporavljenih osoba 36 je iz Dubrovnika, 13 iz Župe dubrovačke, osam iz Korčule, šest iz Konavala, pet iz Lumbarde, tri iz Ploča, dvije iz Metkovića te po jedna iz Blata, Kule Norinske, Opuzena i Orebića.

U posljednja 24 sata obrađeno je 995 uzoraka, a od početka pandemije ukupno 185.063 uzorka. U dubrovačkoj bolnici liječi se 50 osoba pozitivnih na koronavirus. Šest pacijenata je na intenzivnoj skrbi i na respiratoru.

U samoizolaciji je 1829 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježeno je jedno kršenje te mjere, što je je ukupno 993 od početka pandemije. Županijski Stožer civilne zaštite poziva građane da se drže svih uputa i mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite.

 

Komentara 4

Avatar Dokman
Dokman
14:42 31.12.2021.

Dragi naši mediji, pa naravno da je najveći broj zaraženih među mladim ljudima.

DU
Deleted user
16:39 31.12.2021.

znači oni preko 30 se ne trebaju cijepit? to je u redu.

Avatar madcap
madcap
14:48 31.12.2021.

Premda je Dežulović odličan novinar i pametna osoba u svakoj sredini, ipak je istina što je rekao Milanović da je lako bit pametan u Dalmacijij pored toliko budala. Najprimitivnija regija Balkana, a time i čirave Europe. Koji put me čisto sram šta sam Dalmatinac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije