Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U stožerima stranaka

SDP u ponoć rezao tortu, u HDZ-u jeli čips, a u HSS-u odojak

izbori01_PXL_kar_051211.jpg
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
1/4
05.12.2011.
u 15:41

Jelić zadovoljan, HSS proživio večer neizvjesnosti, SDP u ponoć otvorio pjenušac

HDZ odlazi u povijest – rečenica je TV voditelja izrečena u nedjelju u 19 sati, po zatvaranju birališta, koja je razgalila stotinjak članova i simpatizera stranaka Kukuriku koalicije u sjedištu karlovačkog SDP-a u karlovačkoj četvrti Rakovac.

Gradovi za lijeve, sela za desne

Kao i u cijeloj zemlji, vladajuća stranka teško je poražena u 7. izbornoj jedinici. Po i dalje neslužbenim podacima Državnog izbornog povjerenstva, HDZ je u toj izbornoj jedinici osvojio svega četiri mandata, Kukuriku koalicija 9, a laburisti jedan. Tako će od lokalnih političara u saborske klupe načelnik Kamanja Damir Mateljan (SDP), a vjerojatno će u parlament ući i Branko Mohorić (HNS) i Josip Benčić (SDP). Od lokalnih hadezeovaca u Hrvatski sabor izabran je jedino Branko Vukelić, a od laburista Nikola Vuljanić.

– Nisam očekivao da će od ostalih stranaka itko prijeći prag. HSS je kažnjen najviše zbog toga kako je vodio kampanju i hvalio se državnim novcem. U ovom mandatu rad u Saboru bit će mnogo teži, s obzirom na drugačiju situaciju u zemlji u odnosu na moj prethodni mandat. Laburisti će biti oporba koja će podržavati sve dobre prijedloge, a osobno ću se zalagati za rješavanje lokalnih problema, od rješavanja problema odlagališta otpada do otvaranja tvornica u Karlovcu – kaže Nikola Vuljanić.

Od onih koji žive na selima, jedino su birači u Draganiću, Kamanju, Krnjaku, Ribniku, Vojniću i Žakanju dali podršku Kukuriku koaliciji, a od stanovnika gradova, jedino su Slunjani većinom dali podršku HDZ-u. Unatoč tako dobrim rezultatima, atmosfera u izbornom stožeru “pijetlova” nije bila trijumfalistička, iako su okupljeni možda i htjeli to pa su poneki pljesak i uzvik ushićenja djelovali usiljeno.  Međutim, kako se dublje zalazilo u večer, sve se više družilo uz švedski stol, gulaš i piće i atmosfera je postajala sve ležernija. Vrhunac je – što je i planirano – bio u ponoć, nakon objave neslužbenih rezultata Državnog izbornog povjerenstva i obraćanja budućeg mandatara za sastav Vlade Zorana Milanovića. Tada je načeta torta, otvoren pjenušac te zapaljen vatromet. U SDP-u su se okupila dobro poznata lica. Osim SDP-ovaca Ive Jelušića i Miranda Mrsića (za kojeg se pretpostavlja da će postati novi ministar obrane(, a koji su otišli ubrzo nakon objave rezultata izlaznih anketa, bila su tu mahom lokalna lica, predvođena Mohorićem i Benčićem.

Jeliću drago

Iz SDP-ova karlovačkog stožera upućujemo se u HDZ očekujući da odlazimo na koncert komorne glazbe, međutim prevarili smo se. Nikakve glazbe nije bilo, ali ni prevelike depresije. “Dobro smo i prošli”, bila je najčešća poštapalica večeri. Poraz se očekivao, stoga nije bilo mjesta prevelikom jadikovanju. Večer na Mažuranićevoj obali protekla je u atmosferi druženja i analize rezultata izbora, a predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Damir Jelić čak je bio i zadovoljan porazom jer on stvara priliku za katarzu stranke. Uočljiv je bio nedolazak iz Ogulina župana Ivana Vučića, što se protumačilo njegovim izbjegavanjem stranačkih prostorija nakon teškog izbornog poraza u gradu pod Klekom, prvog od osamostaljenja Hrvatske.

HSS-ova večer neizvjesnosti

U HSS-u pak tijekom večeri pomiješani osjećaji nade i razočaranja. Po rezultatima koji su pristizali, činilo se da HSS ostvaruje najgori izborni rezultat u 20 godina, a iz 7. izborne jedinice nitko nije ulazio u Hrvatski sabor. Predsjednik karlovačkog ogranka Stjepan Tvrdinić, kojem su društvo, između ostalih, pravila oba zamjenika gradonačelnika Marina Kolaković i Dubravko Delić, zamjenik župana Ivan Banjavčić te direktor Toplane Denis Janžetić, ipak se nadao preokretu. On se i zbio pa su mnogi zaspali s informacijom da je Božidar Pankretić ušao u Sabor, a probudili se s viješću da "seljaci" nisu prešli prag.

– Idem u HSS na odojak, kad smo mi već nabavili samo čips – rekao je šaljivo Jelić i uistinu otišao u Hrvatski dom.

 

Komentara 2

VE
velikazmija
16:22 05.12.2011.

ja i dalje mislim da srbi glasaju za manjinsku listu i za sdp -- ako imaju pravo na dva glasa to nije uredu ili za manjinsku ili za republičku --ok-

RU
rus4
08:22 07.12.2011.

velika zmija: većina srba u našem biračkom mjestu je glasalo za redovne liste...njima je bilo neugodno kad ih pitaš da li su na listi nacionalnih manjina.Sve dok je to tako u HR-nije demokracija....a za tvoje znanje:na njihovim roza listama mogli su zaokružiti tri kandidata ili manje...što su i neki učinili.Iako u malom broju...beznačajnom...tek toliko o demokraciji....ja sa Hrvat,da ne pomisliš da sam manjina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije