Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svinjska kuga

SDP: Propast svinjogojstva u Slavoniji je zagarantirana!

Posavski Podgajci: U selima uz Savu prvi puta u Hrvatskoj pojavila se afrička svinjska kuga
Ivica Galovic/PIXSELL
22.08.2023.
u 19:40

Afrička svinjska kuga zapečatila je sudbinu svinjogojstva u Hrvatskoj, mavodi se u priopćenju Regionalnog savjeta SDP-a za poljoprivredu i hranu pet slavonskih županija.

Oko 450 svinjogojaca u idućih godinu dana onemogućeno je u radu – kupovini svinja, njihovom uzgoju na farmama i proizvodnji mesa, ističu u SDP-u te podsjećaju kako je 75% proizvodnje svinja u Hrvatskoj na području Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske i Osječko-baranjske županije. - Većina proizvođača kojima su životinje eutanazirane zbog ove opake bolesti više neće imati mogućnosti pokrenuti proizvodnju s obzirom da svinjogojstvo nije motor koji se upali ili ugasi – piše u priopćenju.

S obzirom da je onemogućen i promet svinja, problem se pojavljuje i kod onih proizvođača koji nisu morali eutanazirati svoje životinje. Naime, životinje koje su trebale biti prodane sa 140 kg nakon dosezanja 200-tinjak kg više nitko ne želi kupiti. Zbog toga je, tvrde u SDP-u, propast svinjogojstva u Slavoniji zagarantirana. - Navedene činjenice upućuju na namjerno uništavanje domaće poljoprivredne proizvodnje ili, u najboljem slučaju, potpuno zanemarivanje ove grane poljoprivredne proizvodnje koja samim time pogoduje najvećim proizvođačima i uvozničkom lobiju – kažu u   Regionalnom savjetu SDP-a.

Zbog svega navedenog u ovoj stranci predlažu hitno donošenje šest mjera - uklanjanje kategorizacije farmera, obustavu otplate kredita pogođenim proizvođačima, kvalitetnije informiranje i edukacija proizvođača, omogućavanje prometa svinja koje su veterinarski pregledane i nisu bolesne, kontrolu populacije divljih svinja te bolju kontrola prometa domaćih životinja i mesa, posebice s BiH i Srbijom.

Apeliraju na Vladu RH i resorno ministarstvo da ovu situaciju sagleda ne samo iz javnozdravstvene nego i ekonomske i ljudske strane. Samodostatnost u poljoprivrednoj proizvodnji već nam je, kažu, godinama na zabrinjavajućoj razini, a uvoz se iz godine u godinu drastično povećava. Propast hrvatskog seljaka nikada nije bila očitija nego danas, a krajnje vrijeme za reakciju na ovu katastrofu nije danas - bilo je još jučer, tvrde u SDP-u.

Komentara 7

IF
I_Fotez
21:17 22.08.2023.

To bi jedino mogao riješiti njihov bivši ministar Jakovina kak je riješio poticaje koje je smanji trideset posto ali kod seljaka je kratak p.met

NN
novo nenormalni
21:51 22.08.2023.

i propast sdpa je zagarantirana

AB
abram
08:09 23.08.2023.

Najjači su oni koji pričaju o nečemu o čemu pojma nemaju. ASK je činjenica i potrebno je što prije eutanazirati sve svinje, te se početi pripremati za ponovno opskrbljivanje svinjogojaca pravim genetskim materijalom, kao i pomoći svinjogojcima u ispunjavanju viših sanitarnih uvjeta za držanje svinja. Ovu tešku situaciju treba gledati i kao novu priliku da se u još boljim uvjetima olakša posao i život našim svinjogojcima. Svakako voditi računa da se oštećenim svinjogojcima pomogne raznim mjerama i preživljavanje do ponovne njihove mogućnosti zarade za normalan život.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije