Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spomenuo i hrvatsku

Schmidt: Na putu prema Europskoj uniji neće doći do centralizacije BiH

Sarajevo: Prijem povodom dolaska novog Visokog predstavnika Christiana Schmidta
Armin Durgut/PIXSELL
19.09.2021.
u 17:35

On je potvrdio kako mu na raspolaganju stoje široke bonske ovlasti koje podrazumijevau i mogućnost da visoki međunarodni predstavnik smjenjuje političare ili pak nameće zakone i odluke

Visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt izjavio je u intervju za BN televiziju kako na putu prema Europskoj uniju neće doći do centralizacije Bosne i Hercegovine, navodeći da važnu ulogu u tome procesu ima i Hrvatska. U intervju za BN Televiziju iz Bijeljine, Schmidt je upitan o strahu da se BiH unitarizira rekao kako se to neće dogoditi u vrijeme njegova mandata.

"Ta zabrinutost građana nije opravdana i do toga neće doći. Ja imam razumijevanja za regionalne posebnosti i one se moraju poštivati", rekao je Schmidt. Dodao je da on dolazi iz Bavarske u Njemačkoj gdje su ta prava posebno istaknuta.

"Kao Bavarac znam jako dobro da se u saveznoj državi mogu davati i jamčiti prava saveznim pokrajinama npr. kao što je to slučaj u Njemačkoj ili u entitetima u BiH", dodao je njemački političar na čelu međunarodne uprave u Bosni i Hercegovini.

Pritom je istaknuo kako je važno da da zemlja nastavi provoditi reforme na 'putu od Daytona prema Bruxellesu' navodeći da važnu ulogu u tome procesu imaju Hrvatska, Srbija i Turska, ali i EU te međunarodna zajednica.

"Hrvatska, Srbija i Turska u svim ovim procesima igraju važnu ulogu. Ali, ipak će stvari ostati pri tome da Europska unija i međunarodna zajednica na osnovu Daytonskog sporazuma igra ulogu koja je važna. Put BiH vodi od Daytona k Bruxellesu. Ako će ove tri zemlje to podržati, ja ću biti zadovoljan", dodao je Schmidt.

On je potvrdio kako mu na raspolaganju stoje široke bonske ovlasti koje podrazumijevau i mogućnost da visoki međunarodni predstavnik smjenjuje političare ili pak nameće zakone i odluke. Pritom je odbacio mogućnost da smjenjuje političare zbog umiješanosti u korupciju.

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar dobry
dobry
01:03 20.09.2021.

Njemačka i njeni predstavnici u svemu prvo gledaju interese-Njemačke i Nijemaca. Jedan od strateških interesa Njemačke je izgraditi što bolje odnose sa Rusijom, kako bi mogli jeftino koristiti beskrajna ruska prirodna bogatstva i resurse (a Rusi, za uzvrat, njemačku tehnologiju i injženjering). U ime toga Nijemci su spremni i na neke geopolitičke ustupke u korist Rusije. Jedan od njih je i prepustiti područje Balkana ruskim interesima. U slučaju prepuštanja BiH i CG Rusima (i Srbiji), neposredno su ugroženi vitalni nacionalni i sigurnosni interesi RH. Amerikancima i Kinezima nije u interesu stvaranje takve EURuske supersile, koja bi uskoro postala dominantna globalna sila. Teško se odlučiti za koga biti u ovakvoj konstelaciji supersila. Da li EU (Njemačka)može jamčiti Hrvatskoj sigurnost u gore navedenom raspletu, ili se osloniti na Ameriku, pitanje je sad!!???

KR
Krotila
17:51 19.09.2021.

Herceg Bosna

SI
sisavac
07:52 20.09.2021.

s obzirom da on nije legalno postavljen na tu funkciju, ne treba ga ni doživljavati, osim kao gosta, turista. on nema potvrdu un-a. njega je eu samo predložila, ne može ga imenovati, ovo je totalno izigravanje i licemjerni odnos prema bih, koja kao država ne postoji već godinama. i ne, neće biti građanskog rata, niti nema koga tko bi ratovao, a niti interesa. tih par desetaka zapjenjenih staraca ne mogu dalje od prve krčme.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije