Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Saudijska Arabija

Zemljom zapravo vlada okrutan princ koji je uz to opasan politički kockar

kralj Abdulah
Foto: Reuters/PIXSELL
26.01.2016.
u 13:05

Mohammad bin Salman je “zaštitni znak” saudijske vojne akcije u Jemenu i slovi kao izrazito okrutna osoba koja je vrlo bliska svom ocu

Kad je došao na prijestolje prije godinu dana, od kralja Saudijske Arabije Salmana očekivalo se da će nastaviti pružati stabilnost koja je karakterizirala vladavinu njegova polubrata, kralja Abdulaha. Umjesto toga, vladavina 80-godišnjeg kralja Salmana obilježena je ratovima u Jemenu i Siriji, velikim političkim sukobom i napetošću s Iranom i masovnim pogubljenjima, što je dovelo jednu od najmoćnijih zemalja na rub propasti.

Sve je izvjesnije kako će se te napetosti ne samo nastaviti već i povećati i produbiti jer je sve izglednije kako će zbog Alzheimerove bolesti kralj Salman abdicirati i prepustiti vlast svom 30-godišnjem sinu Muhammadu bin Salmanu, koji trenutačno obnaša dužnost ministra obrane. Muhammad bin Salman je “zaštitni znak” saudijske vojne akcije u Jemenu i slovi kao izrazito okrutna osoba koja je vrlo bliska svom ocu i koji ne bira sredstva kako bi zaštitio vladajuću dinastiju.

Zanima ga isključivo moć

Neiskusan i arogantan, moćni princ koji se igra vatrom na Bliskom istoku zabrinuo je i svoje saveznike. Naime, njemačka obavještajna agencija BND plasirala je u medije dokument u kojem stoji da Saudijska Arabija vodi impulzivnu, agresivnu i ratobornu politiku, a glavni akter je moćni saudijski ministar obrane, 30-godišnji princ Mohammad bin Salman, koji je opisan kako politički kockar koji destabilizira arapski svijet. Objavljivanje tih dokumenata u medijima bio je presedan koji samo govori koliko se njemačka tajna služba zabrinula zbog činjenice da je Saudijska Arabija postala nepredvidiva i divlja. Kao očev privatni savjetnik, princ Mohammad je vodio sudstvo nakon što je njegov otac proglašen guvernerom 2012. godine te već tada stekao ogromno bogatstvo, no ono što ga, naravno, zanima puno više je moć. Kad je Salman početkom 2015. postao kralj, već je bio dosta bolestan i dementan te se snažno oslanjao na svog sina, čime je on postao najmoćnija osoba u saudijskom kraljevstvu. Naime, osim ministra obrane, postao je i predsjednik energetske kompanije Aramco i čelnik utjecajnog novog tijela nazvanog Vijeće za ekonomiju i razvoj, koje obavlja nadzor nad svim ministarstvima.

Smaknuća i likvidacije

Uz to, zadužen je za upravljanje kraljevskim investicijskim fondom. Princ Mohammad još se u tinejdžerskim danima počeo baviti trgovanjem dionicama i nekretninama, a kad bi god naišao na neku prepreku u svojem poslovanju, tu je bio njegov vrlo utjecajni otac koji bi to riješio u kratkom roku smaknućem i likvidacijom. Unatoč svoj moći koju danas imaju kralj Salman i njegov sin Mohammad, njihova pozicija je vrlo nestabilna jer se vode pozadinske borbe za prijestolje. Neprijatelji koji se nalaze među vladajućom obitelji prošlog ljeta poslali su pismo u kojem su jasno osudili arogantno ponašanje mladog princa i zahtijevali su da se on i kralj maknu sa svojih pozicija. I dok se čeka ishod sukoba za prevlast unutar saudijske kraljevske obitelji, Bliski istok strepi od novih poteza moćnog i nepredvidivog princa Mohammada koji bi svakako mogli destabilizirati čitavu regiju.     

>>Iranski ministar vanjskih poslova: Saudijska Arabija paničari

>>'Hrvatska bi idućih 100 godina mogla biti europski ulaz za iransku naftu i plin'

Komentara 33

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
19:53 26.01.2016.

Vehabijska bojna jaše forumom u slavu njegovog veličanstva princa Tame iz klana Saud.

NE
nemanatrag
20:20 26.01.2016.

Diktator.... kakvi već rastu po Azijama i Afrikama...

ST
stomugromova
20:53 26.01.2016.

Najgori vehabije u pravilu su njihova obrezana braća cionisti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije