Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
supruge premijera


Šarmantna Dijana, moćna Mirjana i Sanja koja bježi od 'titule'

sanja musić milanović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
04.04.2013.
u 20:00

Sanaderova supruga petljala se i u stranačke poslove, Račanova udovica i Milanovićeva ljepša polovica više su se držale korisnog rada

Dijana, Mirjana i Sanja. Dvije profesorice i liječnica. Supruge premijera; Račana, Sanadera i Milanovića. Svaka u svoje vrijeme, a Sanja baš sada, imale su/ima društveni utjecaj, pa i moć.

Ipak, razlike su velike. Račanova udovica i Milanovićeva supruga djelovale su/djeluje javno, kroz konkretne društvene projekte. Mirjanu Sanader, dojam je, više je zanimala konkretna moć. Javna je tajna da je imala veliki utjecaj na svog supruga i u donošenju političkih i kadrovskih odluka, djelovala je iz sjene. Navodno je svojedobno Jasen Mesić bio baš njezin izbor, odnosno sugestija Sanaderu za predsjednika zagrebačkoga HDZ-a, a poslije i ministra kulture.

Toplina u obraćanju

Dijana Pleština je zbog svog supruga, kada je postao premijer, ostavila posao na sveučilištu Wooster u Ohiju i vratila se u Zagreb. Tada je postala savjetnica za protuminsko djelovanje Ministarstva vanjskih poslova. Radila je volonterski, točnije odrekla se plaće u korist državnog proračuna kako je ne bi prozivali da je na to mjesto dospjela kao premijerova supruga. Sanja Musić Milanović ima snažnu potrebu ne biti supruga premijera u svojim istupima, odnosno svoju karijeru znanstvenice i liječnice graditi neovisno o Milanoviću. Ponekad u tome i pretjeruje pa kad daje intervjue kao zaposlenica (epidemiologinja) Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ne želi da je se dovodi u kontekst premijerove supruge. I kampanju za uvođenje zdravstvenog odgoja u škole odradila je kao Sanja Musić Milanović, a ne premijerova supruga. Prije dva dana, na obilježavanju Svjetskog dana autizma, prvi se put u neku akciju uključila kao premijerova supruga. Upravo ta činjenica bila joj je i ulaznica u New Yorku za stručni kongres na temu autizma kojim se i pripremila za osvješćivanje problema s kojima se susreću oboljeli od autizma i njihove obitelji. S pozicije premijerove supruge, koja je k tome i liječnica-stručnjakinja, Sanja Musić Milanović svakoj zdravstvenoj akciji jamči veliku pozornost javnosti i medija. Oni koji su pratili njezine nastupe u kampanji za zdravstveni odgoj, priznaju joj toplinu, spontanost i jednostavnost u obraćanju. Čak se provukla i šala da bi češćim pojavljivanjem mogla zasjeniti supruga koji ne komunicira uvijek s lakoćom, a često je, kako se požalio, krivo shvaćen. Arheologinja Mirjana Sanader, za razliku od Sanje Musić Milanović, nije imala potrebu javno, u nekom društveno-korisnom kontekstu promovirati arheologiju, važnost iskopina, očuvanja baštine. Ali su je zato optužili da su Hrvatske autoceste na različite arheološke radove, koji prethode gradnji autocesta, potrošile u nekoliko godina više od 500 milijuna kuna. Jesu li svi ti arheološki radovi bili opravdani ili ne, teško je reći jer to nikada nije službeno dokazano. Mirjana Sanader ostala je upamćena i kao vjerna posjetiteljica svih većih HDZ-ovih skupova na kojima je razgaljeno pjevala i bodrila članove stranke. Opisivali su se je kao osobu do čijeg je mišljenja Sanader iznimno držao, pa i kada je u pitanju bila stranka i vođenje države. Za Sanju Musić Milanović još se nije čulo da bi kadrovirala ili utjecala na suprugove stranačke odluke.

Možda da i poneku ideju

No, očekivano je da o njegovu i njenom poslu pričaju kod kuće pa možda premijeru predloži i koju ideju. Dijana Pleština, ostala je upamćena kao šarmantna gospođa koja je na svako pitanje imala odgovor. Tako ju je Aleksandar Stanković jednom prilikom ugostio u Nedjeljom u dva i upitao, nešto u stilu, kako ju je Račan privukao kad je poznat po svom “odlučnom možda karakteru”. Pleština je na to rekla, otprilike, da zar misli da je toliko čekala i udala se prvi put u “svojim” godinama za nekoga tko je neodlučan i nezanimljiv. Ona je Račanu bila treća supruga, a on njoj prvi suprug. Sve tri premijerove supruge obrazovane su žene sa svojim karijerama. Nijedna nije živjela/ne živi u sjeni supruga. M. Sanader ima tu nesreću da je politička karijera njezinog supruga neslavno završila pa je i ona negativno percipirana. Dok su bili u naponu moći, nitko o njoj nije loše govorio.

>> U mojoj se kući pije voda 
iz slavine jer je zdrava i ne gricka se čips

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije