Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Donosi Max!

Šarić vs. Bogdanović: Kako je dobro... Opet gledati takve majstore!

Dario Šarić
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
10.02.2014.
u 16:42

Dario Šarić postao je ljubimac navijača i svih poklonika košarke. Zasluženo je iz utakmice u utakmicu nagrađivan gromkim pljeskom, čak bismo slobodno mogli reći, ovacijama

Derbi Cibone i Partizana prošloga tjedna podsjetio je vrhunskom predstavom i odličnim ozračjem u KC-u Dražen Petrović na najveće dane čuvenog klasika, a šlag na torti bili su potezi dvojice iznimno talentiranih klinca: cibosa Darija Šarića i partizanovca Bogdana Bogdanovića.

Sve je podsjećalo na vrijeme od prije 30-ak godina, kada su susreti između ovih dviju momčadi bili odlučujući u borbama za prestižne domaće naslove, tadašnje prvenstvo Jugoslavije i Kup. Onda su briljirali i dominirali Dražen Petrović, Krešo Ćosić, Danko Cvjetićanin, Mihovil Nakić, Andro Knego s jedne i Vlade Divac, Žarko Paspalj, Aleksandar Đorđević, a prije još Dražen Dalipagić, Dragan Kićanović, Zoran Slavnić s druge. U utorak sve je u Draženovu domu odisalo atmosferom iz tih slavnih dana, a glavne zvijezde, mladi, a već sada stožerni igrača obaju sastava, Šarić i Bogdanović, opravdali su golema očekivanja. Možemo samo parafrazirati ono što su i navijači zdušno pjevali protiv Partizana: “Tako je dobro opet gledati takve majstore!”

Bogdanovića žele najveći

Košarkaši Partizana iz sezone u sezonu oduševljavaju Europu. Gotovo je već postala konstanta da im odu ponajbolji igrači, ali “majstorska radionica” trenera Dušana Vujoševića i dalje odlično “posluje”. Ove godine prvo je ime bez ikakve konkurencije 21-godišnji branič Bogdan Bogdanović. Prezimenjak našeg najboljeg košarkaša igra zaista odlično, nosi crno-bijele i nema trenera koji ga nije pohvalio, koji otvoreno ne iskazuje simpatije prema 198 centimetara visokom košarkašu.

Iako Partizan neće izboriti četvrtfinale Eurolige, zapažene role ovog odličnog strijelca zapele su za oko stručnjacima najboljih sastava ovog natjecanja.

– Bogdan ne samo da je odličan branič, vrlo efikasan, pravi vođa svoje momčadi, već je i iznimno koristan u nesebičnim dodavanjima, igri u obrani, brzoj tranziciji preko cijelog terena. Volio bih imati takvog igrača u svojoj momčadi. Možda bi još malo trebao poraditi na disciplini, ali i to se vrlo lako može srediti, samo je potrebno puno razgovora, pomalo i očinskog pristupa, jer mladim igračima to je nekako najpotrebnije – riječi su Željka Obradovića, trenera Fenerbahçea, momčadi u kojoj je stožerni košarkaš Bogdanović, ali Bojan. Možda uskoro u Feneru budemo gledali tandem Bogdanović - Bogdanović.

Najtrofejniji trener u povijesti Eurolige kao najveći minus Bogdana Bogdanovića spomenuo je njegovu svađalačku narav, bolje rečeno kratak fitilj, čemu smo i sami mogli nedavno svjedočiti kada je u ABA ligi protiv MZT-a jednostavno pukao. Udario je pri kraju prvog dijela nogom u reklamu, što je prisililo Vujoševića da ga ekspresno pošalje u svlačionicu i da do kraja više ne participira u igri. Nije mu bilo teško trenirati strogoću na svojem najboljem igraču.

– Ne mogu dopustiti iskakanje iz strogo zadanih okvira. U mojoj strategiji i viđenju uloge i obaveza točno se zna tko je za što zadužen i ne trpim nedisciplinu, pa iako bila riječ i o Bogdanovoj klasi, koji je već odavno dokazani košarkaš. Puno razgovaramo i o ponašanju, tako da vjerujem da će uskoro i u tom segmentu biti sve u redu – dodaje Vujošević...

Bogdanović je počeo u Žitko Basketu, da bi prije prelaska u Partizan, a zbilo se to 2010. godine, igrao i u juniorima FMP-a. Prošao je i sve uzrasne kategorije u izabranoj vrsti Srbije, na većini natjecanja bio je najbolji strijelac i igrač svoje reprezentacije, a vrlo je zapažen i u seniorskoj vrsti, koja se baš nije proslavila prošlo ljeto na Europskom prvenstvu u Sloveniji, iako je Bogdanović svoje zadatke sasvim korektno odradio. Međutim, to nije bilo dovoljno da se uđe u samu završnicu.

– Jednostavno, očekivanja su možda bila viša od realnosti. Ali, moram priznati da nas ni sreća baš nije mazila. Mislim da smo bili zreli za polufinale, ali što se može, nema smisla kukati. Vjerujem da ćemo već ovog ljeta na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj biti puno uspješniji - ističe Bogdan Bogdanović.

Izbornik Đorđević mi je idol

A u rujnu s klupe će ga voditi njegov košarkaški idol, Aleksandar Saša Đorđević, jedan od najvećih igrača u povijesti Partizana, čovjek koji im je donio jedini naslov prvaka Starog kontinenta legendarnom tricom u posljednjoj sekundi finala Eurolige protiv Joventuta u Istanbulu 1992. godine. Đorđević je naslijedio Dušana Ivkovića i u ruke dobio vrlo talentiranu generaciju, koja je uspješno igrala u kadetskim i juniorskim danima, a isto žele nastaviti i u najboljoj vrsti svoje zemlje.

– Sale je bio jedan od mojih idola. Sjećam se da sam trčao za njim nakon jedne utakmice u potrazi za autogramom. A sada mi je izbornik. Mislim da možemo složiti dobru momčad za Svjetsko prvenstvo i da pristupom koji imamo u Partizanu i velikom energijom možemo ostvariti zapažen rezultat. Sretan sam što ćemo surađivati u najboljoj vrsti i predstavljati domovinu. Nismo mogli dobiti boljeg trenera – zadovoljno napominje Bogdanović.

Može li ga Cibona zadržati?

Slična je priča i s Darijem Šarićem, dečkom koji dolazi iz Šibenika, grada košarkaškog Mozarta Dražena Petrovića, i već godinama nosi veliki uteg na svojim leđima. Baš kao i kod Bogdanovića, nije bilo trenera koji mu nisu predviđali zvjezdane trenutke u sportskom životu. Prošao je poprilično turbulentno razdoblje, jedno vrijeme čak bio i bez kluba, ali od ove sezone, posebno nakon što je prošao kompletne pripreme u reprezentaciji i Eurobasket u Sloveniji, Dario igra fantastično. Pravi je all round košarkaš, skače, asistira, blokira, čak u pojedinim trenucima i organizira igru Cibone, tako da su brojke zaista fantastične. A one pokazuju da je zasad najkorisniji igrač Regionalne lige, dok je u toj kategoriji Bogdanović četvrti.

Još više oduševljava činjenica da je Dario Šarić postao ljubimac navijača i svih poklonika košarke. Zasluženo je iz utakmice u utakmicu nagrađivan ogromnim pljeskom, čak bismo slobodno mogli reći, ovacijama, jer navijači su prepoznali da gine za svaku loptu, da se baca u reklame, da pošteno natapa dres kultnog zagrebačkog kluba.

– Dario je košarkaš koji uči, koji se ne zadovoljava trenutačnim stanjem. Nakon svakog treninga ili utakmice ostaje još poprilično vremena i radi na šutu i evidentno je da je pravi radnik, da se posložio u glavi i da želi ostvariti najviše što je moguće u košarci. Sretni smo što ga imamo u momčadi. Voljeli bismo da još dugo ostane u Ciboni, ali za to je potrebno stvoriti i adekvatne uvjete u svim sferama. Dario je zavolio Cibonu, navijači ga jednostavno obožavaju, pa bih volio da nas ne napusti nakon ove sezone – želja je trenera Slavena Rimca koji je iznenada dobio priliku sjesti na vruću klupu vukova i koji ima i taj privilegij da trenira najboljeg igrača ABA lige.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije