Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKANDAL U SLOVENIJI

Šarecov tajnik namjestio posao Westinghouseu?

Marjan Šarec
Foto: Srđan Živulović/Reuters/PIXSELL
1/7
17.09.2019.
u 14:37

Sam je premijer Šarec prije mjesec dana nenadano posjetio NE Krško i najavio, prilično ambiciozno, projekt izgradnje drugog bloka nuklearke, projekt NEK-2, što je izuzetno iznenadilo ljevicu u Sloveniji, ali i susjednu Austriju te Njemačku

Prema svemu sudeći, u Sloveniji se razvija nova korupcijska afera koja bi mogla, ako ne srušiti vladu premijera Marjana Šareca, onda joj prilično teško naškoditi. Naime, poznati slovenski novinar Bojan Požar na svome je portalu pozareport.si objelodanio tajne dokumente u kojima se vidi kako je Šarecov državni tajnik za nacionalnu sigurnost i nekadašnji direktor slovenske obavještajne službe Damir Črnčec usko povezan s američkim Westinghouseom koji bi uskoro mogao dobiti prilično unosan posao dogradnje nuklearne elektrane Krško koja je u dijeljenom, hrvatsko-slovenskom vlasništvu po modelu 50:50.

Dokumenti koje je Požar objavio pokazuju da je Črnčec vlasnik i osnivač tvrtke Institut za globalno upravljanje – IGLU, čija je direktorica Zvonka Truden, inače i direktorica tvrtke Westinghouse Electric (Asia), čiji su vlasnici u švicarskom Zugu, a podružnica je osnovana u Krškom.

Deseci milijuna dolara

Sam je premijer Šarec prije mjesec dana nenadano posjetio NE Krško i najavio, prilično ambiciozno, projekt izgradnje drugog bloka nuklearke, projekt NEK-2, što je izuzetno iznenadilo ljevicu u Sloveniji, ali i susjednu Austriju te Njemačku koje pak rade na maksimalnom zatvaranju nuklearki u svojoj blizini. U tome trenutku još nitko nije znao za veze Šarecova državnog tajnika i bliskog suradnika s Westinghouseom, tvrtkom koja je sedamdesetih godina gradila prvi blok nuklearke i koja je i danas najveći isporučitelj opreme i rezervnih dijelova za NE Krško. Tvrtke koja je najvjerojatniji kandidat za izgradnju novog bloka nuklearke, što je posao koji se mjeri u desecima milijuna dolara.

Kada je Črnčec preuzeo dužnost u uredu premijera Šareca, on nije prenio vlasnička prava u svojoj tvrtki niti ju je stavio u mirovanje, već ju je samo stavio na popis kompanija koje ne mogu dobivati moguće subvencije iz državnih fondova. No u potpunosti je otvorena prema trgovanju i posredovanju u tehnologiji, što je najbliži opis mogućeg posla u slučaju dogradnje nuklearke i realizacije projekta NEK-2.

Koliko je, navodi Požar u svojoj analizi, sumnjiv cjelokupan odnos, govori i podatak da je Westinghouse osnovao tvrtku u Sloveniji preko svoje podružnice zadužene za Aziju, dok je kao sjedište naveden švicarski Zug, koji je svojevrsna porezna poluoaza u Švicarskoj.

Šarec još ne reagira

Na objavljene dokumente koji povezuju Črnčeca i Westinghouse za sada još nisu reagirali ni premijer Šarec ni Komisija za sprečavanje korupcije, no prilično je izvjesno da je Črnčec vrlo dobro znao koga zapošljava u svojoj tvrtki, odnosno znao je da je direktorica IGLU-a i Westinghousea u Sloveniji jedna te ista osoba.

Naime, kao nekadašnji direktor slovenske obavještajne službe Črnčec vrlo pažljivo bira svoje suradnike, a vjeruje se i da je pod neprestanom prismotrom obavještajnih službi te je izuzetno oprezan.

Koliku će štetu ovaj skandal i svojevrsna korupcijska afera nanijeti aktualnoj slovenskoj vladi, teško je predvidjeti, no Šarec zasigurno neće ostati neokrznut u posljednjem razvoju događaja koji izazivaju potres na političkoj sceni.

Komentara 3

MR
MrkiMedo
15:02 17.09.2019.

Ipak su i slovenci balkanci, htjeli to oni priznati ili ne!

DU
Deleted user
14:47 17.09.2019.

Da se taj posao mjeri desecima milijuna dolara, kako se navodi u članku? Pa to bi bilo odmah "da se rukujemo" i "da krenete" odnosno izgradnja NE danas, u nekoj tipičnoj snazi 1000 MW je cca 2 mlrd US dolara orijentaciono. Što su tu deseci milijuna dolara? I nije ta ideja u Sloveniji nastala u eri Šareca nego se zna da se eksploatacijski vijek NEK bliži kraju odnosno da bi se max. moglo produljiti još 20 godina - nakon toga je idealna kao skladište radioakt. otpada za novi blok, a kao rashladni medij ostaje Sava - problem je baš tu jer nova bi bila bitno veće snage i grijala bi rijeku znatno više nego sadašnja NEK.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije