Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLITIKA Vladajuća stranka priprema projekte kojima će osvojiti birače

Sanader priprema svoje mlade lavove

OBZ-HDZ-TXT.jpg
import
11.11.2005.
u 19:00

"Dok Sanaderu ide dobro, može biti miran. Imat će razloga zabrinuti se za svoju poziciju u stranci tek ako se vjetar okrene i HDZ doživi katastrofu. No, taj scenarij nije realan. Istraživanja pokazuju da smo najjača stranka, a Sanader je na samome vrhu najpopularnijih političara, i to na polovici mandata, kad u pravilu potpora birača kopni", ocjenjuju HDZ-ovi dužnosnici s kojima smo razgovarali o odnosima u HDZ-u pet godina nakon Tuđmana, a dvije godine prije izbora na koje kreću po još jednu pobjedu.

Elita u klauzuri
HDZ-ovoj eliti, okupljenoj upravo danas na klauzuri u Varaždinskim Toplicama radi demonstracije snage, strah od neuspjeha posljednji je na umu. Uspjeh koji je Sanader izborio u europskoj utakmici dao joj je dodatni naboj. Srčanost koju je pokazao u uvjeravanju europskih dužnosnika donijela mu je poštovanje čak i onih koji se rado prisjećaju oporbenog Sanadera.

Vrijeme kad su nakon smrti karizmatičnog Tuđmana bili na koljenima, razdirani borbama frakcija za prevlast, pospremili su u ladicu kao loš dio prošlosti. Sanader je danas u HDZ-u neprijeporni vođa i ne samo da nema aktivnu opoziciju ili frakciju u stranci nego su njegov proeuropski zaokret, pa i čvrsta ruka prihvaćeni na najširoj razini.

Čak i kod onih koji u kuloarima ponekad rogobore o "našim generalima koji se nepravedno tjeraju u Haag". Iako se smatra da Sanader upravlja HDZ-om autokratski, njegovi suradnici tvrde da je otvoren za rasprave, da nije zlopamtilo te da je lakše s njime nego s nekim njegovim ministrima koji, dodaju, i nisu poseban kapacitet.

No, uz Sanadera je teško ostati jak. On je, barem tako izgleda izvana, progutao HDZ pa se čini da je cijelu stranku zakrilio svojim leđima. Uz njega nema previše jakih osobnosti, a stjecajem okolnosti ni Andrija Hebrang ni Miomir Žužul nisu više u prvoj postavi. Od starije garde koja je vodila državu u vrijeme Tuđmana ostali su samo Vladimir Šeks, Luka Bebić i Ivan Jarnjak. Za tehnomenadžersku struju u operativi nema mjesta, pa su Nikica Valentić, Franjo Gregurić, Zlatko Mateša ili Ivica Kostović ostavljeni po strani.

Stranka ih poštuje, ali ih ne treba. U HDZ-u kažu da goje mlade lavove čija će se vrijednost vidjeti na sljedećim izborima. Kolinda Grabar Kitarović, koja je zahvaljujući spletu okolnosti uskočila u Žužulov ministarski stolac, mnogima je najugodnije iznenađenje i prognoziraju da će za dvije godine na izborima potvrditi to povjerenje. Za ministra policije Ivicu Kirina kažu da će, preživi li šest mjeseci, biti najbolji ministar. Mlad je, gura kao buldožer, samo ga treba čuvati da ne izgori u brzopletosti, zaključuju stranački mentori.

U Draganu Primorcu, koji se u međuvremenu učlanio u HDZ, vide pak možda i najveći politički potencijal. Usredotočen je, spreman učiti, ne zalijeće se i zanima ga politika. Zagreb, u kojemu HDZ bilježi samo podbačaje, bit će poseban projekt. Plan je stvoriti osobu koja će se za četiri godine moći samouvjereno tući s Bandićem.

Projekti za birače
Ono što je Račanu bila autocesta prema Dalmaciji Sanaderu će biti internetizacija državne uprave. U 2006. godini u to će biti uloženo 15 milijardi kuna, a cilj je da do kraja Sanaderova mandata građani mogu gotovo sve usluge koje im pruža državna uprava iskoristiti za kompjutorom u svojoj dnevnoj sobi.

Zahvaljujući elektroničkoj umreženosti, građani će internetski prijavljivati poreze, vaditi vlasničke listove, domovnice, umrlice, rodne ili vjenčane listove, predavat će zahtjev za, primjerice, novu putovnicu i samo koji dan kasnije pozvat će ih e-mailom da dođu po nju...

Iako se nekome to ne mora činiti važno ili markantno poput autoceste, riječ je o projektu budućnosti za koji je zainteresirano najmanje 1,5 milijuna Hrvata koji se koriste internetom. Drugi je projekt obnova ribarske flote. Sanaderova je vlada počela bespovratno subvencionirati 30 posto cijene broda, a novca će, kažu, biti koliko god bude zainteresiranih.

U HDZ-u planiraju da za dvije godine flota bude obnovljena te da hrvatski ribari budu osposobljeni "tući" se sa strancima. U siječnju se otvara još 15 "hitro.hr" centara s pomoću kojih se tvrtka može otvoriti za sedam, a obrt za dva dana. Izborni su projekti za Slavoniju i Baranju plinofikacija i vodoopskrba. Vrijednost je gotovo tri milijarde kuna.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije