Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvoje Mitrović

Sanacijski upravitelj slavonskobrodske Opće bolnice podnio ostavku

hrvoje mitrović, bolnica
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/2
23.01.2014.
u 19:59

Upražnjeno mjesto sanacijskog upravitelja brodske Opće bolnice već od sutra trebao bi preuzeti dr. Tihomir Biščević iz novogradiške bolnice.

Doktor Hrvoje Mitrović, dosadašnji sanacijski upravitelj slavonskobrodske Opće bolnice dr. "Josip Benčević" podnio je ostavku na dužnost, koju mu je Vlada Republike Hrvatske povjerila prije nešto više od šest mjeseci, točnije u srpnju prošle godine. Upražnjeno mjesto sanacijskog upravitelja brodske Opće bolnice već od sutra trebao bi preuzeti dr. Tihomir Biščević iz novogradiške bolnice.

Dosadašnji upravitelj svoje odstupanje obrazlaže nedostatnom komunikacijom s Ministarstvom zdravlja, trajnim nedostatkom novca i gomilanjem dugova za obavljene, a od HZZO-a nenaplaćene zdravstvene usluge. Zbog toga, a i brojnih drugih razloga ne želi preuzeti odgovornost za probleme koji bi u skoroj budućnosti tu bolnicu mogli snaći.

– Preuzeti i voditi jednu eminentnu ustanovu, koja je prepoznata po svojim postignućima u zdravstvu Republike Hrvatske, bila mi je velika čast i zadovoljstvo. To je bolnica koja ima dugu tradiciju i razvoj u smislu stalnog poboljšanja kvalitete usluga i pružanja zdravstvene skrbi stanovništvu Grada Slavonskog Broda, Brodsko-posavske županije i šire. No, stjecajem okolnosti, zbog nedostatnog financiranja zdravstva i unatoč naporima da se racionalizacijom poslovanja ostvare uštede, nismo u mogućnosti poslovati pozitivno, što je bila moja dužnost i obveza. Novonastale okolnosti pripajanja Opće bolnice u Novoj Gradiški slavonskobrodskoj bolnici još su dodatno otežale situaciju. Problemi koji su nagomilani nisu se rješavali, a oni su od financijske do kadrovske naravi. Uz to, postojao je problem nedostatne komunikacije s Ministarstvom zdravstva. Bez dovoljno jasnih uputa i smjernica kako provesti zdravstvenu zaštitu i kako osigurati da sustav bolnice normalno funkcionira ne mogu preuzeti odgovornost za moguće nastale poteškoće i probleme koji bi se mogli pojaviti i stoga sam odlučio podnijeti ostavku na mjesto upravitelja – ukratko je obrazložio razloge svog odstupanja s dužnosti dr. Hrvoje Mitrović.

Na novinarski upit što slijedi dalje rekao je:

– Bolnica će normalno nastaviti funkcionirati, sa mnom ili bez mene. Jedan čovjek ne čini sustav. Doći će netko drugi tko će preuzeti i nastaviti, nadam se, uspješnije vođenje bolnice. Danas bolnicu još uvijek vodim ja, a sutra koliko znam, dr. Biščević, bivši sanacijski upravitelj Opće bolnice u Novoj Gradiški. Nisam mogao provesti sve ono što sam zamislio i zato dajem ostavku. Ne smatram odgovornim ministra Ostojića i nikoga posebno ne prozivam, no smatram da je suradnja s Ministarstvom zdravlja ipak trebala biti intenzivnija i bolja. Sredstva se iz mjeseca u mjesec kontinuirano smanjuju tako da nam za normalno funkcioniranje nedostaje milijun i pol do dva milijuna kuna mjesečno. Ponekad se zna dogoditi da bolnica obavi više od dva milijuna kuna neugovorenih zdravstvenih usluga koje HZZO nije isplaćivao jer nisu ugovorene. Da je sve to plaćeno, a sad je već riječ o iznosu od otprilike 30 milijuna kuna, bolnica ne bi bila u problemima. Više od 40 milijuna kuna koji su ugovoreni prema dobavljačima, do sada također nije plaćeno. Ovo nije samo problem naše bolnice, već svih bolnica u Hrvatskoj – ističe dr. Hrvoje Mitrović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije