Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RATNI ZLOČIN

Povisili mu kaznu za tri godine i poručili: Narušili ste čast i ugled vojske i dignitet Domovinskog rata

Zagreb: Zgrada Vrhovnog suda Republike Hrvatske
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
14.06.2022.
u 16:12

Šašo se teretio da je 1991. zajedno s Hasom Mahmutagićem ubio Radu Španovića, radnika sisačke Željezare. Odveli su ga prvo do automobila u kojem je bila treća osoba, nakon čega su ga odvezli do mjesnog groblja. Bili su naoružani puškama te su Španovića izvukli iz vozila. Ispalili su u njega 25 hitaca...

Mirku Šaši,  koji je zbog ratnog zločina nad civilima na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno 2019. bio osuđen na tri godine, kazana je sada povišena na šest godina. Odlučio je tako Vrhovni sud, koji je uvažio žalbu tužiteljstva, koje je tražilo višu kaznu.

Prema optužnici, Šašo se teretio da je 1991. zajedno s Hasom Mahmutagićem ubio Radu Španovića, radnika sisačke Željezare. Prema optužnici, lažno su mu se predstavili kao policijski službenici te su ga 6. rujna 1991. odveli iz stana u Capragu. Odveli su ga prvo do automobila u kojem je bila treća osoba, nakon čega su ga odvezli do mjesnog groblja.

Bili su naoružani puškama te su Španovića izvukli iz vozila. Ispalili su u njega 25 hitaca, nakon čega su  ga ostavili, a tijelo mu je nađeno 14. rujna 1991. u Gušću, nedaleko Siska. Obrazlažući zašto je Šaši povišena kazna, Vrhovni sud je naveo da je prvostupanjski sud odmjerio kaznu u prekratkom trajanju.

- Utvrđene  okolnosti nisu primjereno vrednovane prilikom odmjeravanja visine kazne zatvora. Pravilno je olakotnim cijenjena optuženikova prijašnja neosuđivanost, roditeljstvo i protek vremena od počinjenja djela kojemu optuženik nije doprinio. Prvostupanjski je sud propustio otegotnim cijeniti da je optuženik kazneno djelo počinio kao vojnik.

U noćnim satima je samoinicijativno napustio borbeni položaj. Otišao je u grad izvan zone ratnih operacija, u stan nenaoružanog civila radi njegovog usmrćenja. Time je narušen ugled i čast vojske kao i dignitet Domovinskog rata - naveo je Vrhovni sud u obrazloženju.

Komentara 6

Avatar Le-Freak
Le-Freak
17:47 14.06.2022.

To se ne radi, ne ubijaju se nenaoruzani civili. Ipak, pitam se zbog cega je Rade nastradao? Ne mogu vjerovati da ga je ovaj toliko km iza fronte tek tako slucajno uhvatio. Tu mora da i Rade ima nesto sa tom pricom.

KO
koraknaprijed
17:35 14.06.2022.

Kao što rekoh,razbojnik je razbojnik ma koju značku on na glavi nosio..Svi oni koji su ubijali,mučili i progonila nevine ljude zene I djecu to su rođeni razbojnici koji čekali trenutak u povijesti kad bi mogli raditi svoj prljavi posao.

KI
kirogaju
17:38 14.06.2022.

Šašo očito ima dobrog odvjetnika kada mu sude 30 i kusur godina?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije