Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Retro špancir sajam

Samo za gledanje: Izložba starih i rabljenih predmeta u Lipiku

sajam starina (1)
Foto: Željko Gašparović/VLM
1/3
11.06.2013.
u 09:12

Na 17 štandova izloženi su mnogi uporabni predmeti, numizmatika, stari kućanski pribori, ali i rijetki dijelovi gradske povijesti

Izložba starih i rabljenih predmeta „Retro špancir sajam“, održan je po prvi put u Lipiku. Izložene sitnica odavno nisu u uporabi, stvari iz prošlih stoljeća koje su se davno koristile i s vremenom postale suvišne, na sreću nisu završile u smeću već u rukama sakupljača koji cijene povijest.

Na 17 štandova izloženi su mnogi uporabni predmeti, numizmatika, stari kućanski pribori, nešto knjiga i razglednice, rijetki dijelovi gradske povijesti, teško sačuvani jer ih je puno nestalo u ratnom vihoru.

Posjetitelji su sa zanimanjem razgledali no ništa se, kao što se to čini na sajmovima, nije kupovalo, zato što nitko nije ništa niti prodavao.

- Nema cijene za koju bih prodala neke od ovih stvari. Ovo se sakuplja iz ljubavi, rekla je Vjera Ožoga, koja je došla pokazati ručne mlinčiće, ćupove, pegle, dok Igor Papić, ponosno pokazuje šivaču mašinu „Singer iz 1886. godine, a izložio je puno drugog iz svoje kućne zbirke. Kaže da čak i kupuje sve starine od njihovih vlasnika, a bio bi spreman dati ih muzeju za neku izložbu ili stalni postav. Dio naslijeđa izložila je i obitelj Matijević, a među izlošcima je i rijetko viđeni abakus, starinsko kinesko računalo s kuglicama.

Voditelj Turističkog ureda u Lipiku, Hrvoje Kovačić, koji su organizirali ovaj sajam starina, zadovoljan je zbog velikog zanimanja Lipičana, retro sajam prirediti i sljedeće godine, i najavljuje puno više izlagača, jer mnogi vole vidjeti antikvitete i stvari kakvih više nema.

>>Terenski rad: Modne fotografije po ulicama Lipika

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije