Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U GONG-u razočarani

Samo 28 saborskih zastupnika želi da se glasa za imena umjesto za stranke

sabornica
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
16.07.2014.
u 22:14

Moguć je scenarij prema kojem ni Karamarko ni Milanović ne dobivaju dovoljno preferencijalnih glasova, kaže Zakošek

Samo 28 saborskih zastupnika potpisom je podržalo GONG-ov prijedlog izborne reforme (po 6 iz HNS-a i Laburista, 5 nezavisnih, 4 iz HSU, 2 iz SDP-a te po 1 iz ORaH-a, SDSS-a, HDSSB-a, DC-a i Novog vala).

– Ako se izvršna vlast ne želi uhvatiti u koštac s tim, tražit ćemo od zakonodavne da predloži tu reformu. Ako ni oni ne budu htjeli to učiniti, onda ćemo s ovih 28 zastupnika početi raditi na konkretnim stvarima – kazao je Dragan Zelić iz GONG-a. Nenad Zakošek s FPZ-a smatra da političari, osobito vodstva stranaka, strahuju od izborne reforme i preferencijalnog glasovanja jer se boje što će biti s njima te da se lako može zamisliti scenarij prema kojem Karamarko, ali i Milanović, ne bi dobili dovoljno preferencijalnih glasova za ulazak u Sabor.

– Bude li se o preferencijalnom glasovanju odlučivalo na referendumu i bude li za to potrošeno 50 milijuna kuna, koje treba usmjeriti ondje gdje je potrebnije, mogući su izvanredni izbori – rekla je Sandra Benčić iz CMS-a.

>> Svi žele moderniji izborni sustav, ali ne po metodi Željke Markić

Komentara 11

KA
kafka
23:36 16.07.2014.

Treba birati ljude, a ne stranačke liste. Ljude s imenom i prezimenom koji će odgovarati izbornoj bazi. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. . . . . . Ja želim imati svog predstavnika u Saboru, osobu koju ćemo birati u svojoj izbornoj jedinici i koja će nama odgovarati, a ne svom partijskom šefu. . . . . . . . . . . . . . . . . . . 100 sabornika, 100 ili 50 izbornih jedinica u kojima se bira 1, odnosno 2 sabornika. Ako imamo oko 3,500,000 glasača, tada svaka izborna jedinica bi imala oko 35,000 odnosno 70,000 glasača. U svakoj izbornoj jedinici bi se biralo 1 odnosno 2 sabornika. Lista svih predloženih kandidata bi bila dovoljno mala i pregledna da ih glasači uglavnom mogu poznavati i izabrati koga žele. Kandidate predlažu stranke ili grupe građana. Građani trebaju imati mehanizam opoziva svog sabornika.

TR
trubatalo
22:34 16.07.2014.

Jeste se GONG-ovci usplahirili...da nije naše Željke, ne bi vi sada trčkarali od zastupnika do zastupnika i dokazivali da nešto radite...ma drago mi je da vam se gaće tresu, ali mi je žao da i za to dobivate novce.

PL
Placid
22:41 16.07.2014.

"želi da se glasa"??? ... kao pavijani, kao volovi, kao ljenjivci... lijepa naša hrvatska jezika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije