Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CRODEMOSKOP

Samo 15 posto hrvatskih građana podržava napad na Siriju

sirija,prosvjed
Reuters/PIXSELL
06.09.2013.
u 14:11

Najčešću potporu vojnom rješenju daju birači HDSSB-a, dok su birači SDP-a znatno češće protiv vojnog rješenja

Samo 15 posto hrvatskih građana podržava vojnu intervenciju SAD-a u Siriji, protiv ih je više od dvije trećine (69,1 posto), a 15,1 posto nema stajalište o toj temi, pokazalo je istraživanje CRO Demoskop agencije Promocija plus koje je naručio HRT.

Najčešću potporu vojnom rješenju daju birači HDSSB-a (33,3% uz 50% protivnika), HSS-a (25% uz 62,5% protivnika), HNS-a (25% prema 68,8% protivnika) i HDZ-a (23,5% uz 62,6% protivnika). Birači SDP-a su znatno češće protiv vojnog rješenja (69% prema 15,3% zagovornika napada).

Vojnim se napadima češće protive žene (72,2%) nego muškarci (62,9%). Dok su muškarci podržavatelji vojne intervencije u 24,4 posto slučajeva žene su to svega 10,1 posto.

Najmanja podrška među slabije obrazovanima

Napadima se znatno češće protive mladi od starijih hrvatskih državljana. Tako je među sugovornicima iz dobne skupine od 18-30 godina svega 9,5 posto zagovornika napada, u dvije dobne skupine zrelije i starije dobi (od 51-60 i 61-70 godina) skoro dvostruko više podržavatelja i iznosi 17,4 posto, odnosno 18,2 posto.

Zanimljivi su nalazi prema obrazovanju. Među slabije obrazovanim skupinama, odnosno među hrvatskim građanima koji nisu pohađali školu ili nemaju završenu osnovnu školu bilježimo najmanju podršku napadima (svega 7,4%) uz 59,3% podržavatelja, ali i vrlo visoki udio onih koji nemaju stajalište o ovoj temi (33,3%). Sugovornici sa završenom osnovnom školom su u 9,3% slučajeva zagovornici vojnih napada, uz visoki udio protivnika 66,4% (uz 24,3% onih koji nemaju stajalište o temi). Najveći udio zagovornika je među hrvatskim građanima sa završenom srednjom školom (16,3%), uz 69% protivnika vojnom rješenja i 14,7% onih koji nemaju stajalište. Među najobrazovanijima je 15,7% zagovornika vojnih udara, ali i 70,7% protivnika (uz 13,6% onih bez stajališta).

Najmanja potpora u zagrebačkoj regiji

Nešto češće zagovornike vojnog rješenja bilježimo u onim hrvatskim regijama koje su i same osjetile ratne strahote (Slavonija, Središnja Hrvatska i Dalmacija). Tako je u Središnjoj Hrvatskoj zabilježeno 16,7% zagovornika i 66,7% protivnika (uz 16,7% onih bez stajališta). Slavonci su 15,9% za vojne napade uz 70,4% protivnika (13,8% bez stajališta). U Dalmaciji je 15,6% zagovornika i 71,7% protivnika (12,7% bez stajališta). Najmanja potpora vojnog rješenja zabilježena je u zagrebačkoj regiji (14,2%), Istri i Hrvatskom primorju (14,5%) i Sjeverozapadnoj Hrvatskoj (15,2%).

Kad bi hrvatski građani birali način rješavanja sukoba u Siriji prevagnulo bi političko rješenje, i to kroz pregovore zaraćenih strana s ciljem demokratske transformacije vlasti kroz izbore (39,3%). Političko rješenje kroz pregovore zaraćenih snaga koje bi osiguralo mirni prijenos vlasti na Vladu nacionalnog spasa izbor je 29,8% hrvatskih građana. Vojno rješenje kroz udare iz zraka (bez korištenja kopnenih snaga) s ciljem svrgavanja aktualnog režima, što je rješenje koje promovira SAD, vrlo je rijetko prihvatljivo za naše sugrađane (svega 5,2%). Irački recept s vojnim udarima iz zraka i na terenu uz svrgavanje režima je prihvatljiv u samo 3,2% slučajeva.

>> SAD: Iran naredio militantima u Iraku napad na američke točke

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije