Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova kriza na Kosovu

Sadiku: Ima onih koji žele Mitrovicu poput Mostara

storyeditor/2022-11-06/PXL_REU_061122_96678109.jpg
Foto: Ognen Teofilovski/REUTERS
1/4
07.11.2022.
u 10:17

Kineska veleposlanica Chan Bo istaknula je da se "Kina protivi jednostranim akcijama koje pridonose eskalaciji i narušavanju stabilnosti" i dodala da "Priština čim prije mora pristupiti formiranju zajednice srpskih općina", sukladno Bruxelleskom sporazumu.

Nove napetosti između Beograda i Prištine izbile su nakon što je u ponoć 31. listopada istekao rok koji je kosovska vlada ostavila za primjenu odluke o zamjeni registarskih oznaka izdanih u Srbiji, koje koriste Srbi na Kosovu. Vlada u Prištini suspendirala je direktora policije za regiju sjever Nenada Đurića, koji je odbio nalog o uručivanju opomena vozačima. Predstavnici Srba istupili su iz lokalnih i centralnih institucija te pravosuđa i policije Kosova, a ostavke su podnijeli i gradonačelnici općina sa srpskom većinom. Tako je ostavku dao i gradonačelnik Sjeverne Mitrovice Milan Radojević na izvanrednoj sjednici Skupštine općine Sjeverna Mitrovica. Isto tako, ostavke je dalo i 17 vijećnika Srpske liste u ovoj općini. Ostavke su podnijeli i načelnici općine Zvečan Dragiša Milović, općine Leposavić Zoran Todić i općine Zubin Potok Srđan Vulović, kao i vijećnici u lokalnim skupštinama iz redova Srpske liste, vodeće partije kosovskih Srba. Predsjednik Srpske liste Goran Rakić rekao je da će odluka o napuštanju institucija biti na snazi sve do trenutka dok "Priština ne počne poštovati međunarodno javno pravo i sporazume dogovorene u Bruxellesu" te zatražio da vlada Kosova povuče odluku o preregistraciji KM oznaka, koje izdaje Srbija, u RKS, Republika Kosovo.

Foto: OGNEN TEOFILOVSKI/REUTERS

Zastave na prozore

– Braćo i sestre, okupimo se svi na općem javnom skupu u Kosovskoj Mitrovici, odakle ćemo poručiti Europi i svijetu da je naša jedina država Srbija i predsjednik Aleksandar Vučić. Pokažimo koliko volimo Srbiju. Zastave na prozore – glasio je poziv Srpske liste na okupljanje u Sjevernoj Mitrovici.

Beograd je u aktualnoj situaciji izvijestio veleposlanike Kine i Rusije u Beogradu, a od veleposlanika Sjedinjenih Država dobio upozorenje Washingtona da se ponaša odgovorno. "Nasilje se mora izbjeći", napisao je Lajčak na Twitteru, nakon što se u petak navečer sastao sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Kineska veleposlanica Chan Bo istaknula je da se "Kina protivi jednostranim akcijama koje pridonose eskalaciji i narušavanju stabilnosti" i dodala da "Priština čim prije mora pristupiti formiranju zajednice srpskih općina", sukladno Bruxelleskom sporazumu.

Skender Sadiku, zastupnik albanske i ostalih manjinskih zajednica, Roma, Bošnjaka, Egipćana, Turaka... u općini Sjeverne Mitrovice te zamjenik predsjednika Skupštine općine Sjeverna Mitrovica, kazao je za Večernji list da je situacija, unatoč političkim tenzijama, mirna.

– To što Srbi napuštaju kosovske institucije treba gledati na različite načine, ali optimistično, a ne tragično i opasno. Obrazloženja koja su dali imala su politički karakter te su svoj čin pravdali time da Priština ne poštuje Bruxelleski sporazum. Ja to gledam kao politički pritisak i smatram da će se oni vratiti kada se političari dogovore. Vjerujem da će se dogovoriti, jer mi živimo u Europi i u ovom trenutku ni mi ovdje ni oni u Europi ne želimo još jedan rat na Balkanu, jer već imaju jedan u Ukrajini – kazao je Skender Sadiku ističući da je "svijest građana na većem nivou nego svijest političara".

Foto: LAURA HASANI/REUTERS

Nema jednonacionalne države

– Nema provokacija, prosvjed je prošao mirno, bilo je pjevanja i sviranja i to je to. Sjeverna Mitrovica, u kojoj većinu čine Srbi, multietnički je grad s puno manjina. Iako mi pokušavamo živjeti u miru i slozi, opća situacija nije dobra. Ima onih koji žele da Mitrovica ostane podijeljeni grad poput Mostara u BiH. Mi, nažalost, plaćamo danak podijeljenosti. Vjerujte mi da su, nakon 23 godine rata, Srbi, Albanci i svi ostali umorni od takvog načina života. Kada izađem za govornicu, kažem: "Ljudi, naši su građani siti svega toga". Pokrenuli smo inicijativu i radimo na tome da taj grad postane građanski grad, a ne etnički ili vjerski. Nema više ni heroja ni žrtava. Mi želimo živjeti normalno. Moramo raditi za dobrobit nadolazeće generacije i rješavati ono što se najviše tiče građana, dakle siromaštvo, nezaposlenost, infrastrukturu... a ne glumiti heroje i žrtve. Mi, građani Sjeverne Mitrovice, plaćamo danak velikih političkih igara, pregovora na drugim mjestima. Jer, kada god se mijenja politika, mi ovdje ispaštamo – kazao je Skender Sadiku ističući da je podjela sjevera Kosova moguća ako tako želi međunarodna zajednica.

– Realno, bio bi to ipak jedan domino-efekt, jer nigdje na svijetu ne postoji jednonacionalna država. Ne smijemo zaboraviti da ima Srba koji žive i južno od Ibra, treba netko misliti i na njih. U Srbiji živi mnogo Kosovara i Albanaca, kojih ima i u Crnoj Gori i u Sjevernoj Makedoniji. Mora se pod svaku cijenu čuvati multietničnost Kosova. Nadamo se da će u budućnosti biti tako da će svijet ulagati u taj dio i raditi na dobrobiti multietničkih zajednica. Sjever Kosova graniči s Crnom Gorom, Srbijom, Albanijom i zato na to gledam pozitivno te vjerujem da će vrlo brzo doći svjetlo na kraju tunela – zaključio je Sadiku.

Komentara 4

PA
Pahor
10:32 07.11.2022.

Nema tu krize. To susjedi tradicionalno malo histeriziraju i glumataju da prikriju vlastite poraze. Vucic glumata, svako malo ima dramaticno obracanje narodu, sijevaju naslovi tipa -najstrasnijaa 72 sata- ali sve su to budalastine koje sluze prikrivanju cinjenice da su odavnoo otjerani s Kosova. Malo drame za unutrasnje potrebe.

PV
prcko.vita
10:26 07.11.2022.

Naši dragi istočni susjedi, baš neki miroljubivi narod, da im nije što Rusija u rodu?

Avatar southman
southman
13:01 07.11.2022.

Mostar je primjer suživota u BiH a i šire. Čuj podijeljeni grad ? Jeste u glavama SDA ali ne i građana Mostara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije