Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
06.09.2015. u 08:22

U 45 godina postojanja Istočnog bloka iz tih je država u Zapadnu Europu pobjeglo 28 milijuna ljudi

Slika mrtvog djeteta (trogodišnji Aylan) u rukama turskog vojnika na plaži Bodrum potresla je svijet više od informacije o tisućama poginulih u Sredozemnom moru. Vojnik drži mrtvo dijete i, kao da ne zna što bi s njime, hoda nesigurno po plaži, ne zna gdje ga položiti...To je i slika nesigurne Europe koja ne zna gdje smjestiti stotine tisuća migranata. Slika mrtvog djeteta stisnula je srca, rastužila. „Pustili koju suzu i naviknuli se. Na sve se čovjek, podlac, navikne!" (Fjodor Dostojevski).

Ipak nešto se pokreće. Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande predlažu obvezatno primanje izbjeglica u svim državama EU, a predsjednik Europske komisije Claude Juncker predlaže čak novčane kazne za one koji odbiju prihvat. Dublinski sporazum, koji je na snazi od 1990. i prema kojemu se o migrantu mora brinuti država u koju je prvi put stupio, više nije održiv. Situacija s migrantima znatno se promijenila, a prema procjenama Pentagona, trajat će još 20 godina. Dakle, potrebne su izmjene Dublinskog sporazuma, potreban je europski azil, razmještaj izbjeglica u više država itd. Bit će teških rasprava o novim pravilima za migrante, ali je sada u očima europskih građana utisnuta slika mrtvog djeteta, koje bi moglo biti naše, koje je bilo naše.

Najžešći protivnici pružanja pomoći migrantima države su koje su prije pada Berlinskog zida bile iza željezne zavjese, a koju su same spustile da bi svojim građanima zabranile odlazak na Zapad. U 45 godina postojanja Istočnog bloka iz tih je država u Zapadnu Europu pobjeglo 28 milijuna ljudi. Zapadnoeuropske države zbrinule su 28 milijuna izbjeglica iz istočnoeuropskih zemalja – istina, u gotovo pola stoljeća. Sada nitko ne predviđa višemilijunsku najezdu u države EU. Potrebno je, dakle, malo više organiziranosti, malo manje panike i plašenja ljudi, odnosno potrebno je da svatko na sebe preuzme odgovornost.

>> Pokopani Aylan, njegov brat i majka

>> Otac 3-godišnjeg Aylana: Djeca su mi ispala iz ruku. Bio je mrak i svi su vikali

Komentara 15

KR
kragujevcanin
12:40 06.09.2015.

cionisti i zapadne akcije prema bliskom istoku destabilizuju cjeli svijet

MA
malena27
09:08 06.09.2015.

Gospodine Tomasevic kako bi bilo da napisete clanka o polozaju krscana u Pakistanu. Naime, nakon poplava koje su zadesile Pakistan, mnogi krscani su ostali bez svojih domova. Muslimaske humanitarne organizacije im nude pomoc samo pod uvjetom da predju na islam. Clanak mozete naci na Pakistan christian post.

MI
Milivoje
12:45 06.09.2015.

da videli smo sto se dogadja sa samo jednim djetetom,nazalost ne vidimo sta se dogadja sa ostalima , videli smo malo od onih 615 u palestini, ali doista je broj puno puno veci, samo sto se to nama ne predstavlja, i ovo jedno djete ne bi da nije bilo turke novinarke koja je to prikazala siroj javnosti i probila led zapadne cenzure

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije