Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sredstva Crvenog križa

Sada nikome u Gunji nije jasno zašto će pomoć dobiti oni koji nemaju nikakve štete

Gunja,poplava
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
28.06.2014.
u 23:34

Kako su oni došli do te brojke od preko osam tisuća ja ne znam. Očigledni je da oni isti iznos novac dijele i onima kojima je voda uništila sve ali i onima kojima voda nije napravila nikakvu štetu ali su bili evakuirani. Mislim da su se trebali odrediti nekakvi kriteriji prije podjele tih sredstava, kaže Lucić.

Unatoč činjenici što je danas otvorena javna kuhinja u kojoj će svaki od mještana imati osiguran topli obrok u narednih godinu dana tema svih razgovora mještana Gunje je odluka Hrvatskog Crvenoga križa o isplati od po 4.000 kuna svakome od mještana na poplavljenim područjima. Mještani pozdravljaju takvu odluku ali i dodaju da je to kap u moru njihovih potreba te da se nadaju kako ovo neće biti i posljednja pomoć. Ipak, nikome od njih nije jasno kako je moguće da isti novčani iznos dobije onaj kome je kuća uništena od vode jer je u njoj bilo i po tri metra vode i onaj koji nema nikakve štete.

Načelnik Općine Gunja Hrvoje Lucić nerado govori o ovoj temi ali podsjeća kako će po odluci Hrvatskog Crvenoga križa po 4.000 kuna dobiti 8.723 osobe, koliko ih se navodi na popisu, odnosno više od 3000 osoba više od broja onih kojima je voda oštetila kuće i koji su još ranije popisani.

– Županijska komisija je redom obilazila poplavljena sela u ovome dijelu županjske Posavine i zapisala 5.650 osoba kojima je voda oštetila kuće. Kako su oni došli do te brojke od preko osam tisuća ja ne znam. Očigledni je da oni isti iznos novac dijele i onima kojima je voda uništila sve ali i onima kojima voda nije napravila nikakvu štetu ali su bili evakuirani. Mislim da su se trebali odrediti nekakvi kriteriji prije podjele tih sredstava, kaže Lucić dodajući da je on do sada samo govorio istinu što se i kako radi ali da to očigledno njih najviše boli.

I sam predsjednik RH Ivo Josipović po malo uvijeno, ne prozivajući nikoga, danas je progovorio o podjeli humanitarne pomoći i sredstava rekavši da se ona mora dijeliti što prije i po jasnim i transparentnim kriterijima kao i da sada podijeljena pomoć vrijedi dvostruko.

Prvi je o nelogičnostima odluke Hrvatskog Crvenoga križa progovorio predsjednik državnog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Damir Rimac koji nije krio svoje razočarenje.

– Kod isplate šteta trebali su postojati određeni kriteriji. Na ovaj način isti iznos će dobiti osobe kojima ništa nije poplavljeno kao i one koji su ostali bez svega. Trebalo je donijeti kriteriji prema kojima bi oni koji su najviše stradali dobili najviše sredstava, jasan je bio Rimac.

Komentara 29

ZD
zdepar
09:38 29.06.2014.

sjećate se, ljudi su tražili popis !!!!!!!!!!!!!!!

OB
Objektivno...
03:08 29.06.2014.

Mislim da je sazrio pravi trenutak da Općina Gunja dobije svoje Općinsko društvo Crvenog križa Gunja (ODCK Gunja)? Što misli dr. Jelić o tome? Na web stranici HCK je hrpa upozorenja kako se ne smije koristiti znak i naziv Crvenog križa. http://www.hck.hr/hr/brze-novosti/uporaba-znaka-i-naziva-crvenog-kriza-62 Gospodo iz vrha HCK, čemu takva obeshrabrenja? Je li se ikad itko zapitao zašto u Hrvatskoj ima preko 400 općina, a samo 9 općinskih društava Crvenog križa? Zašto i Općina Gunja ne bi imala svoje Općinsko društvo Crvenog križa Gunja pa da 0,7% iz SVOG općinskog proračuna uplaćuje SVOM općinskom Crvenom križu, a ne Crvenom križu u Županji? I zaposli jednog, dva ili možda i tri nezaposlena iz Gunje...? Onda bi načelnik sve kritike mogao uputiti "SVOM" općinskom Crvenom križu a ne gradskom CK u Županji gdje "neki drugi" kradu humanitarnu pomoć. Neka načelnik općinje gosp. Lucić malo razmisli o toj varijanti prije 1.listopada 2014. kada na snagu stupa novi Zakon o udrugama. Po čl. 15. st.4. će se nakon 1. listopada morati tražiti suglasnost međunarodne organizacije da bi se u naziv udruge smio unijeti naziv i znak Crvenog križa. Za sada ne mora! Iako neki lobiji i sada i već dugo zagovaraju da "centrala" u Zagrebu mora dati suglasnost ("amen") na pravnu osobnost novog društva!? Moš mislit. A i ovaj i budući Zakon o odrugama kažu da udruga stječe pravnu osobnost danom upisa u registar udruga. Čemu onda dodatni "kumovi" iz Zagreba? Neka o tome malo razmisli i gradonačelnica Vodica gđa. B.J.-M. i gđa. S.R.-M. Neka o tome ponovo razmisle i u Požegi i u Župi Dubrovačkoj i drugim općinama i gradovima gdje je bilo ZA SADA neuspješnih pokušaja osnivanja novih društava Crvenog križa. Nakon što je hrvatska javnost konačno progledala" nadam se i da kojekakvi "Pussyljani" iz Maksimirske više neće imati hrabrosti sprječavati osnutak novih društava Crvenog križa. Koliko god se to nekima koji su do sada oročavali naše novce i "sortirali" najbolju robu baš i ne dopada. Statut HCK u kojem je određeno 101 gradsko i samo 9 općinskih društava Crvenog križa i da se navodno ne može osnovati nijedno novo dok se ne promijeni Statut je vrlo neobično tumačenje. Ili...da pojasnim. To bi bilo kao da Hrvatski nogometni savez dopusti da se u čitavoj Hrvatskoj registra SAMO 110 nogometnih klubova. Da u preko 400 općina u Hrvatskoj nema nijednog nogometnog kluba!? Vrlo vrlo zanimljivo tumačenje da Hrvatski Crveni križ ne želi da mu se povećava broj društava. Vrlo čudno... I zašto? Što misle Gunjani i dobronamjerni komentatori ovog portala o ovoj ideji?

OB
Objektivno...
09:50 29.06.2014.

Ako se ode na www.hck.hr na "stare web stranice"...i ako se uzme kalkulator i zbroje sve dosadašnje pomoći od 2006. do danas koje su "sjele" na žiro račun i na 060 9011 (i druge 060 telefone), ispada da nije ni približno skupljeno koliko je skupljeno samo za Gunju. Što to znači? Da se za Gunju humanitarna pomoć prikupljala "predobro" ili da se do Gunje humanitarna pomoć prikupljala "preslabo". Doktore Jelić, Vi kao i neki drugi humanitarni veterani (dr. Javornik i neki drugi) dugo pamtite... što Vi kažete na službene web podatke HCK o prikupljenim ciframa?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije