Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Globalna shema krijumčarenja

SAD zbog kršenja sankcija traži izručenje državljanina BiH uhićenog u Hrvatskoj

Hamburg: Su?enje za krijum?arenje tri tone kokaina
Foto: Christian Charisius/DPA
06.12.2023.
u 11:03

Američke vlasti zatražile su od Hrvatske da im izruči državljanina BiH Vladimira Jovančića koji je pomogao osobi bliskoj ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u bijegu iz Italije pred progonom zbog kršenja sankcija nametnutih nakon agresije na Ukrajinu, objavilo je Ministarstvo pravosuđa SAD.

Kako se navodi u priopćenju, Jovančić (52) je uhićen u Hrvatskoj u ponedjeljak, a tamo je dospio nakon što je ruskom državljaninu Artemu Ussu pomogao da pobjegne iz Italije. Uss je označen kao osoba koja je bila dio globalne sheme krijumčarenja osjetljive vojne tehnologije i nafte iz Venezuele, vrijedne milijune dolara, u korist sankcioniranih ruskih oligarha i tvrtki.

On je i sin Alexandera Ussa, sina guvernera ruske regije Krasnojarsk i bliskog Putinova suradnika, koji ima vlasničke udjele u nekoliko ruskih tvrtki, kao i visoku poziciju u podružnici Rosnefta, sankcioniranog ruskog naftnog konglomerata pod kontrolom države. Uss je imao i nekoliko značajnih posjeda u Italiji, uključujući luksuzni hotel na Sardiniji, vinograd i druge nekretnine.

Uss i njegov poslovni partner Juri Orekhov su, kako se navodi, orkestrirali transnacionalnu operaciju prijevare, krijumčarenja i pod okriljem Nord-Deutsche Industrieanlagenbau GmbH (NDA GmbH), privatne tvrtke za trgovinu industrijskom opremom i robom sa sjedištem u Hamburgu, koju su posjedovali s po pedeset posto vlasništva. Koristeći tu tvrtku kao paravan nabavili su i kupili osjetljive vojne i tehnologije dvostruke namjene od američkih proizvođača, uključujući napredne poluvodiče i mikroprocesore koji se koriste u borbenim zrakoplovima, raketnim sustavima, pametnom streljivu, radarima, satelitima i drugim uređajima vojne namjene. 

Ti su artikli isporučeni ruskim krajnjim korisnicima, uključujući sankcionirane tvrtke koje su servisirale ruski obrambeni sektor. Neke od elektroničkih komponenti dobivenih kriminalnom shemom pronađene su u ruskim platformama oružja zaplijenjenim na bojištu u Ukrajini. Uss i Orekhov koristili su NDA GmbH i kao paravan za krijumčarenje stotina milijuna barela nafte iz Venezuele ruskim i kineskim kupcima, uključujući rusku aluminijsku tvrtku pod kontrolom sankcioniranog oligarha i najveći svjetski konglomerat za preradu nafte, plina i petrokemije sa sjedištem u Pekingu.

POVEZANI ČLANCI:

Nakon što je otkriven kao sudionik te operacije, Artem Uss uhićen je u Italiji u listopadu 2022. Bio je u kućnom pritvoru do odluke o izručenju SAD u ožujku 2023., a tada je angažirao Jovančića i još neke članove organizirane srpske kriminalne skupine da mu pomognu u bijegu.

Jovančić mu je za naknadu od 50 tisuća eura pomogao odrezati nanogicu i potom ga je preko Slovenije i Hrvatske prokrijumčario do Srbije, odakle je Uss zrakoplovom pobjegao u Rusiju. Nakon izručenja SAD-u Jovančić se suočava s mogućom osudom na kaznu od 20 godina zatvora.

VIDEO Osumnjičenici za dvostruko ubojstvo privedeni pred sud u Sjevernoj Makedoniji

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije