Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ROMANA KOVAČEVIĆ BARIŠIĆ

Sad već i studenti medicine planiraju s diplomom ravno u inozemstvo

Zagreb: Konferencija za medije Hrvatskog liječničkog sindikata i Hrvatske liječničke komore
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/3
19.07.2022.
u 10:54

Bolnički ravnatelji "snalažljivijima" ne mogu ništa kad se s ručka i ne vrate na posao, a privatne klinike jačaju

Mladi liječnici žele prosvjedovati ne uskoro nego danas poslijepodne, slikovito je objasnila ozbiljnost situacije u hrvatskom zdravstvu čelnica liječničkog sindikata dr. Renata Čulinović Čaić.

Specijalizanti u bolnicama odrađuju ogroman broj prekovremenih sati za malu plaću. Njima se nitko ne bavi otkako je ukinut specijalistički staž prije tri godine, čemu su se protivili svi. Nije čudno stoga da je svaki drugi specijalizant detaljno proučio ponude inozemnih bolnica koje u usporedbi s uvjetima rada u Hrvatskoj zvuče poput bajke.

Sad već i studenti na medicinskim fakultetima uvelike planiraju da nakon završetka studiranja neće ni započinjati raditi u hrvatskom zdravstvenom sustavu, već s diplomom u ruci početi graditi karijeru u nekoj uređenijoj zemlji. Nakon pandemijske stanke, ove se godine opet aktualizirao odlazak u inozemstvo: broj doktora koji su kompletirali svoju dokumentaciju za odlazak dosegnuo je razinu iz 2019. i trenutačno ih je 838. Naime, u prvih šest mjeseci ove godine dokumentaciju je prikupilo novih 36 doktora, a u 2019. je to učinilo 76-ero.

Liječnici godinama upozoravaju na lošu zdravstvenu politiku koja sustav devastira iz godine u godinu, ali politika ostaje gluha. Umjesto da se nositelje posrnulog javnog zdravstva motivira, prešutno se pušta da se svatko snalazi kako zna i umije. Bolnički ravnatelji stoga onima "snalažljivijima" ne mogu ništa kad se s podnevnog ručka i ne vrate na posao, a privatne klinike jačaju.

Kap koja je prelila čašu najnovija je uredba o koeficijentima za plaću, kojom se visokoobrazovanim medicinskim sestrama na rukovodećim položajima konačno priznaje VSS. Nitko ne misli da je to pogrešno, naprotiv, i one su bile nepravedno zakidane godinama.

Ali temeljnim nositeljima zdravstvenog sustava, liječnicima, nelogično zadane koeficijente obećali su izjednačiti još prije koju godinu. Mjerodavni su se složili s time da ne mogu dva istovrsna subspecijalista na istom odjelu, s istim obimom i vrstom posla, imati različite plaće. Obećali su to promijeniti, ali nisu, što liječnici s pravom tumače kao izostanak bazične korektnosti.

Zato sada glavne liječničke grupacije inzistiraju na izjednačenju ovih koeficijenata, kao i na izjednačenju koeficijenata za liječnike primarce, ali to nije sve. Traže i barem 10-postotno povećanje plaća za specijalizante, a inzistiraju i na Zakonu o plaćama liječnika te na vraćanju reprezentativnosti svog Liječničkog sindikata. I to hitno.

VIDEO: Od 1. kolovoza stupa na snagu očinski dopust: Evo što sve obuhvaća novo pravo.

Komentara 2

ČU
čutuk
11:36 19.07.2022.

Neka svatko ide gdje mu je bolje ,ali onda neka vrati državi novac koji je ona dala za njihovo školovanje.....odnosno mi obični građani ostat ćemo bez liječničke skrbi onih koji su našim novcem školovali

DA
dam63
15:02 19.07.2022.

Tko im brani neka idu gdje hoće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije