Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLALI MU PORUKU

SAD upozorile Dodika što mu slijedi ako nastavi prijetiti secesijom

Svečana akademija povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave na platou kod Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL
1/2
30.09.2021.
u 16:02

Upozorenje što ga je uputio Escobar dolazi u trenutku kada dužnosnici iz reda bosanskih Srba blokiraju rad središnjih tijela vlasti BiH i na taj način pokušavaju iznuditi ukidanje zakona o zabrani nijekanja ratnih zločina

Posebni izaslanik State Departmenta za zapadni Balkan Gabriel Escobar upozorio je u četvrtak člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da su za SAD neprihvatljive njegove stalne secesionističke prijetnje jer to predstavlja izravno ugrožavanje Daytonskog sporazuma, a bosanske Srbe može dovesti samo u potpunu izolaciju.

Informacija da je Escobar tijekom dana razgovarao s Dodikom objavljena je na Twitter profilu veleposlanstva SAD u BiH.

"Prijetnje secesijom i dovođenje u pitanje reformi provedenih na državnoj razini su antidaytonske i građanima Republike Srpske mogu donijeti samo izolaciju i ekonomski očaj", poruka je koju je srpskom članu Predsjedništva BiH prenio Escobar, koji je u State Departmentu trenutačno najviši dužnosnik zadužen za zapadni Balkan.

 

On je tu poziciju preuzeo ranije ovog mjeseca od Matthewa Palmera, koji je pak dobio zadaću baviti se problemom reforme izbornog sustava u BiH.

Kako stoji u objavi na Twitteru, Escobar je ponovio snažnu posvećenost SAD-a suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH kao jedinstvene zemlje u kojoj su i entiteti Republika Srpska i Federacija BiH i Brčko distrikt prosperitetniji i sigurniji kada se lideri bore protiv korupcije, jačaju integritet, pravičnost izbora u BiH i kreću naprijed u reforme koje donose ekonomski oporavak.

Upozorenje što ga je uputio Escobar dolazi u trenutku kada dužnosnici iz reda bosanskih Srba blokiraju rad središnjih tijela vlasti BiH i na taj način pokušavaju iznuditi ukidanje zakona o zabrani nijekanja ratnih zločina što ga je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Također pokušavaju onemogućiti djelovanje Christiana Schmidta kao sadašnjeg visokog predstavnika jer smatraju kako je nelegalno postavljen na tu dužnost.

Photo: Dejan Rakita/PIXSELL
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Sam Dodik istodobno opetovano prijeti povlačenjem RS iz najvažnijih reformi provedenih na državnoj razini, poput uspostave oružanih snaga BiH, Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća, Suda i Tužiteljstva BiH te Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Dodika je još administracija Baracka Obame označila osobom koja predstavlja prijetnju provedbi Daytonskog sporazuma i on je zbog toga pod sankcijama ministarstva financija SAD od 2017. godine. Zabranjeno mu je putovanje u SAD, a američkim građanima svako poslovanje s njim.

Američki diplomati ipak su dobili instrukciju iz Washingtona da s Dodikom komuniciraju, no samo koliko je tu nužno i to isključivo zbog činjenice da je on član Predsjedništva BiH.

VIDEO: Stožer donio osam novih odluka: Provjerite koje su sve promjene.

Ključne riječi

Komentara 57

BU
Budni
21:12 30.09.2021.

Teško je nekome objasniti ako ništa ne razumije!

DU
Deleted user
20:33 30.09.2021.

Treba biti brutalno iskren - BiH je totalan neuspjeh što se tiče drž. tvorevine odnosno to je previše kompleksna država, da bi kao takva mogla opstati na duge staze. 1 država (i moneta), 2 entiteta, 3 naroda, 4 religije itd. itd. Pa još nadodajte na to da su nedavno ratovali po liga sistemu, čak i islamski puk međusobno u zoni V. Kladuše i da se mrze iz dna duše, vjerojatno i otprije, a osobito poslije te ratne "nadaljevanke". Tako da Dodik bio ili ne bio, nema tu puno perspektive - jedna od najviše siromašnih država u Europi, sve je to još impregnirano i nepotizmom/korupcijom, čitajte samo slučaj SDA dinastije - što su sve "zapasali" u Sarajevu i kako se bahate... Zaključno, jedino što drži kompleksne države na okupu je visoka gospodarska efikasnost, a ni to nije baš bilo od pomoći npr. Belgiji koja se skoro raspala svojedobno zbog pedofilske afere. Kanada, jedna od ekonom. uzornih država je pak jedva pol. preživjela referendum o otcjepljenju frankofone zajednice tamo. Bilo je na sam rub sreće, čitaj %. A što se to ima izgubiti u slučaju BiH, jel može biti lošije?

OD
Ostanite_doma
22:36 30.09.2021.

Srbuj lolo makar travu jeo..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije