Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tužio sud

SAD uklonio generala Antu Gotovinu s 'crne liste'

General Ante Gotovina
Foto: Ivana Ivanović/PIXELL
06.02.2014.
u 12:28

Osim Gotovine, s popisa su uklonjeni i nekadašnji zapovjednik obrane Srebrenice Naser Orić te Mirko Šarović, bivši predsjednik Republike Srpske

Umirovljeni general Ante Gotovina uklonjen je s popisa osoba kojima je zabranjeno raspolaganje imovinom na teritoriju SAD-a. To je jučer objavio američki Ured za kontrolu strane imovine (OFAC), koji je odluku donio u dogovoru sa State Departmentom.

Osim Gotovine, s popisa su uklonjeni i nekadašnji zapovjednik obrane Srebrenice Naser Orić te Mirko Šarović, bivši predsjednik Republike Srpske.

Američki predsjednik George W. Bush donio je 2001. godine odluku o blokiranju imovine osoba koje prijete pokušajima stabilizacije na Zapadnom Balkanu. Na popisu su se našle osobe koje su sudjelovale u ekstremističkom nasilju ili poticale na nj na područjima bivše Jugoslavije, odnosno Zapadnog Balkana.

OFAC je sada u dogovoru sa State Departmentom odlučio da uvjeti više ne iziskuju uključenje tih pojedinaca na popisu. Odluka stupa na snagu datumom objave u saveznom registru.

>> Gotovina traži da ga maknu s liste terorista

>> Gotovina: Ne, neću se kandidirati za predsjednika!

Komentara 17

Avatar galeb100
galeb100
13:17 06.02.2014.

napokon neka dobra vijest.... sritno ti moj dobri generale....

Avatar TvojUjko
TvojUjko
13:31 06.02.2014.

Naš Generali su svetinja i trebali bi biti na svjetskim listama najhrabrijih i najcjenjenijih ljudi...

DU
Deleted user
15:28 06.02.2014.

Hmmm... nije zanimljiva cinjenica kako jedna Amerika koja je pokrenula vojne akcije u Afgan. i Iraku na osnovi laznih dokaza (navodno nukl. oruzje) i zbog koje su do danas poginule stotine tisuca civila i tokom koje se nacinilo toliko ratnih zlocina uzima sebi za pravo da sudi drugima. Kakva bi bila rekacija Amerike da jedna drzava stavi G. Busha na listu ratnih zlocinaca ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije