Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Usprkos lošim odnosima

SAD tvrdi da koalicija zemalja uspješno komunicira s Kinom o sankcijama Rusiji

FILE PHOTO: Joe Biden meets with Xi Jinping on the sidelines of the G20 leaders' summit in Bali
Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS
1/4
07.04.2023.
u 22:00

Dužnosnik američkog ministarstva financija u petak je rekao da je koalicija zemalja koja je uvela sankcije Rusije zbog invazije na Ukrajinu pronašla djelotvorni način komunikacije s Kinom o izbjegavanju materijalne pomoći Rusiji.

Dužnosnik, koji je s agencijom Reuters razgovarao pod uvjetom anonimnosti, rekao je da ta komunikacija znači da, iako su Kina i Rusija najavile otvoreno partnerstvo po nizu pitanja, SAD ne vidi dokaze da Peking Moskvi pruža materijalnu pomoć na razini koja bi bila značajna u tom pogledu. Rusija je stoga i dalje usredotočena na podršku Sjeverne Koreje i Irana, tvrdi dužnosnik. SAD i saveznici poput Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva uveli su sankcije Rusiji nakon početka invazije na Ukrajinu, od tada stalno jačajući pritisak. Washington je pokrenuo i inicijativu za suzbijanje zaobilaženja sankcija

Pristup Washingtona Kini dosad je bio da izravno komunicira s Pekingom i državama diljem svijeta o rizicima koje nosi materijalna pomoć Rusiji, naglasio je dužnosnik. Iako su posjeti američkih dužnosnika Kini ograničeni, oni europski su u aktivnoj komunikaciji i posjećuju Kinu, nastavio je. Analitičari smatraju da su odnosi SAD-a i Kine na niskoj razini otkad je Washington normalizirao odnose s Pekingom 1979. godine. SAD je ranije ove godine izrazio zabrinutost jer Kina razmatra pomoć Rusiji u naoružanju.

Washington upozorava države da je spreman djelovati protiv tvrtki i pojedinaca koji Rusiji pružaju materijalnu pomoć u ratu, rekao je dužnosnik. SAD tako primjerice želi da Ujedinjeni Arapski Emirati više poštuju sankcije, naglasio je. Američki ekonomski dužnosnici ovaj će mjesec putovati u države kako bi ih upoznali o riziku pomaganja Rusiji. Brian Nelson, podtajnik ministarstva financija, putovat će u Švicarsku, Italiju, Austriju i Njemačku, a Elizabeth Rosenberg iz istog ministarstva ide u Kazahstan i Kirgistan. Na sastanku Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke idući tjedan SAD će države upoznati kako Rusija koristi svoju vojnu obavještajnu agenciju GRU da izbjegava sankcije i kontrolu izvoza, piše agencija Reuters.

VIDEO: Dramatična snimka spašavanja bebe iz goruće zgrade

Komentara 2

SB
sinisa.budimir.18
13:17 10.04.2023.

Kina će uvesti sankcije Rusiji i neće uvoziti jeftini plin i naftu, ma dajte !?

Avatar Foton
Foton
03:34 08.04.2023.

Rusija nije za Kinu nista nego pumpna stanica za jeftinu naftu i plin. Pravi partneri Kini su USA i EU, preko 1000 milijar$i eura businessa. S tim se ne igra, od tog Kina zivi, bez toga natrag u mrak i glad, i čega su se spektakularno uzdigli zadnjih 20 godina, bas zahvaljujuci tom enormnom businessu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije