Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi dokumenti

SAD sumnja u uspješnost nadolazećeg ukrajinskog protunapada

Ukrainian service members ride a tank near the front line city of Bakhmut
Foto: OLEKSANDR KLYMENKO/REUTERS
1/5
11.04.2023.
u 23:50

Jako je teško vjerovati da se situacija na ukrajinskoj strani bitnije popravila u posljednjih mjesec-dva unatoč pristizanju zapadne opreme, koja ne dolazi u najavljenom broju

Sjedinjene Države ne vjeruju da će Ukrajina postići ozbiljnije pomake na bojištu najavljivanom protuofenzivom, piše Washington Post koji je ekskluzivno objavio sadržaj dokumenata koji su procurili iz Pentagona. Zaključak su novine iznijele odmah – bio bi to jak odmak od javne retorike administracije Joea Bidena prema kojoj je Ukrajina spremna vratiti svoje teritorije, a svakako će zbog toga na njegovu adresu stići nove kritike, odnosno pritisak da se rat okonča pregovorima.

Prema tim dokumentima, Ukrajina ima problema oko okupljanja dovoljno snaga za takvu ofenzivu, kao što joj nedostaje streljiva i opreme zbog čega neće moći ostvariti ciljeve koje si je zadala za protunapad na Ruse. Pregledani dokumenti označeni su kao strogo povjerljivi, a potječu od početka veljače te se u njima upozorava da bi ofenziva s nedovoljnim snagama mogla eventualno rezultirati skromnim teritorijalnim dobicima.

Taj dokument nije dosad javno objavljen, ali se nalazi u dokumentaciji koja je procurila prošli tjedan preko društvenih mreža. To je još jedna negativna procjena ukrajinske snage, nakon što je objavljeno da ukrajinska vojska nema dovoljno resursa za efikasnu protuzračnu obranu, iako manjkavosti postoje i kod ruske vojske, što se ionako kontinuirano potencira u zapadnim medijima.

Jako je teško vjerovati da se situacija na ukrajinskoj strani bitnije popravila u posljednjih mjesec-dva unatoč pristizanju zapadne opreme, koja ne dolazi u najavljenom broju. Kao razlog zašto točno ukrajinska ofenziva u dva koraka, jedan prema istoku i drugi prema jugu, ne može potpuno uspjeti navodi se poboljšana ruska obrana koja je sada snažno utvrđena. Problem su i ukrajinske manjkavosti u uvježbanosti ljudstva te količina streljiva.

VIDEO Šef ukrajinskih kopnenih snaga, general Oleksandr Syrskyi: 'Cilj je eliminirati što više neprijatelja'

Ključne riječi

Komentara 8

LA
Latigo
10:29 12.04.2023.

Tako su 1995. kojekakvi stručnjaci procjenjivali da Hrvatska neće moći vratiti okupirane teritorije.

XA
xaron
21:42 12.04.2023.

Najuspješnija Ukrajinska ofanziva do sada je oslobadjanje Hersona, u koji su ušli bez ispaljenog metka 2 dana nakon povlačenja Rusa. Teško da če se nešto takvo ponovoti.

Avatar uputnik
uputnik
08:10 12.04.2023.

Srbija šalje oružje Ukrajini. Otkriveno iz tajnih dokumenata američkog Ministarstva obrane koji su procurili na mrežu, prenosi Reuters.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije