Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
loša atmosfera

SAD povlači svog veleposlanika iz Sirije jer je u životnoj opasnosti

robert ford
AFP/PIXSELL
24.10.2011.
u 16:42

Ford je posao veleposlanika u Siriji dobio u travnju ove godine i prvi je američki veleposlanik u toj zemlji nakon pet godina.

SAD je odlučio povući svog veleposlanika iz Sirije koji se, kako tvrde u State Departmentu, nalazi u životnoj opasnosti, prenosi CNN.

Glasnogovornik State Departmenta Mark Toner u ponedjeljak je također optužio sirijske vlasti zbog poticanja neprijateljstva prema veleposlaniku Robertu Fordu, kojeg je prošli mjesec napala skupina od stotinjak simpatizera sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Ford je posao veleposlanika u Siriji dobio u travnju ove godine i prvi je američki veleposlanik u toj zemlji nakon pet godina. Sirijske vlasti iskazale su svoje nezadovoljstvo njegovim djelovanjem, a u očima simpatizera sadašnje vlade on je više aktivist nego diplomat jer je davao svoju potporu pobunjenicima.

Ključne riječi

Komentara 20

Avatar kobra11
kobra11
17:50 24.10.2011.

pocela radna propaganda za napad na Siriju

Avatar kobra11
kobra11
17:52 24.10.2011.

Osmanska vlast nad Sirijom se završila kada su Arapi, pred sam kraj Prvog svetskog rata, 1918. godine, ušli u Damask. Nezavisno arapsko kraljevstvo Sirije je osnovano na čelu sa kraljem Fejsalom iz dinastije Hašemit, koji je kasnije postao kralj Iraka. Njegova vladavina je okončana jula 1920. godine, kad su u Siriju ušle francuske snage i uspostavile svoju vlast. Nakon bitke kod Mejsaluna 23. jula, između sirijske armije pod vođstvom Jusuf al-Azmeha i francuskih snaga, francuske snage su došle do Damaska i kralj Fejsal je zbačen sa vlasti. Razdoblje francuske vladavine je obeleženo naglim porastom nacionalizma i surovim ugnjetavanjem, ali je istovremeno sprovedena i modernizacija infrastrukture. Nakon odlaska Francuske, 1940. godine, Sirija je pala u ruke višijevske vlade, sve dok je jula 1941. godine, nisu zauzele Velika Britanija i snage tzv. Slobodne Francuske. Stalni pritisak Britanaca i sirijskih nacionalističkih grupa primorao je Francuze da aprila 1946. godine napuste Siriju, ostavljajući zemlju u rukama prethodno obrazovane republičke vlade.

OB
-obrisani-
17:25 24.10.2011.

Bit ce zanimljivo vidjeti kako ce Kina i Rusija reagirati kad b***a napadne Siriju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije