Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
američka infrastruktura

SAD o prijetnji rušenja komercijalnih satelita u Ukrajini: 'Svaki napad bit će suočen s odgovarajućim odgovorom'

Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL
1/19
28.10.2022.
u 09:53

Komentari su uslijedili nakon što je glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Konstantin Vorontsov rekao u Ujedinjenim narodima da je američka uporaba "civilnih, uključujući komercijalne, infrastrukturnih elemenata u svemiru u vojne svrhe iznimno opasan trend".

Bijela kuća je priopćila da će se na svaki napad na američke satelite ili infrastrukturu odgovoriti "odgovarajućim odgovorom" nakon što je visoki ruski dužnosnik rekao Ujedinjenim narodima da Kremlj komercijalne satelite koji pomažu Ukrajini vidi kao "legitimnu metu za odmazdu".

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da Rusi "pokušavaju iskoristiti protusatelitsku tehnologiju i sposobnost".

"Svaki napad na američku infrastrukturu bit će suočen s odgovarajućim odgovorom na odgovarajući način", rekao je Kirby novinarima. "I nastavit ćemo koristiti sva sredstva da razotkrijemo, odvratimo Rusiju i smatramo je odgovornom za svaki takav napad ako do njega dođe."

Tiskovna tajnica Bijele kuće Karine Jean-Pierre naknadno je izjavila da će SAD "iskoristiti sva sredstva da istraže, odvrate i drže Rusiju odgovornom" za sve napade na američke satelite.

1/16

Komentari su uslijedili nakon što je glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Konstantin Vorontsov rekao u Ujedinjenim narodima da je američka uporaba "civilnih, uključujući komercijalne, infrastrukturnih elemenata u svemiru u vojne svrhe iznimno opasan trend".

"Te države ne shvaćaju da takve akcije zapravo predstavljaju neizravno sudjelovanje u vojnim sukobima. Kvazi-civilna infrastruktura može postati legitimna meta odmazde", rekao je Vorontsov.

Vorontsov nije prozvao nijednu tvrtku imenom, ali SpaceX Elona Muska potrošio je više od 80 milijuna dolara za potporu ukrajinskim snagama putem Starlinka, mreže od tisuća satelita koji se povezuju s korisničkim terminalima na zemlji.

SpaceX je nedavno tražio financiranje tih akcija od Pentagona, ali Musk je naknadno tvitao da je uvjeravao potpredsjednika ukrajinske vlade Mykhaila Fedorova da SpaceX "neće isključiti Starlink čak i ako [Ministarstvo obrane] odbije osigurati financiranje".

VIDEO Tko je 'Putinov kuhar' koji mu se suprotstavio? Prodavao hrenovke, a sada je šef plaćenika koji siju strah po Ukrajini

Tijek događaja u Ukrajini pratite OVDJE.

Komentara 44

HO
Homophob
10:39 28.10.2022.

Jos u sovjetska vremena je objavljeno da ometanje ili unistenje funkcioniranja americkih vojnih i navigacionih satelita ce se tretirati kao pocetak "Prvog napada nuklearnim oruzjem". Sovjetima je bilo jasno sta to znaci a ruseki se sada prave bedast makar im je jako poznato da ce na "cackanje" biti odgovoreno masovnim nuklearnim udarom.

Avatar Behemot
Behemot
12:52 28.10.2022.

Tisuće Muskovih mini-satelita je početkom rata brže-bolje lansirano kako bi navodno Ukrajincima omogućilo internetsku vezu da bi se poslije uspostavilo da su bili ključni u vojnim operacijama. S obzirom da lete u niskoj orbiti njihovo rušenje ne bi izazvalo nikakvu štetu u smislu krhotina koje bi ugrožavale druge satelite. Jedini problem je da bi rakete koje bi ih rušile bile 100x skuplje od njih samih, a laserska tehnologija još nije dovoljno napredovala.

Avatar BrankoPospanko
BrankoPospanko
11:37 28.10.2022.

Sateliti su ocito svete krave. Ali su zato ljudski zuvoti.jako jeftini pogotovo u Kini. Danas u Kini vise vrijedi pas nego covjek, zasto o tome ne pisete? Nesto gace zvace?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije