Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAMJENA

SAD nam nudi Black Hawk umjesto helikoptera Mi 8?

Black Hawk
Foto: Peter Byrne/Press Association/PIXSELL
1/2
18.08.2014.
u 21:39

Kolinda Grabar-Kitarović: Zastupam nabavku zapadne tehnologije koja je kompatibilna s ostalim državama članicama NATO-a

Pomoćnica glavnog tajnika NATO-a i predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović za HRT je rekla kako nema informacija o službeno nepotvrđenom prijedlogu SAD-a da Hrvatska zamijeni svoje transportne helikoptere Mi 8 za američke Black Hawk. Hrvatski bi helikopteri, prema navodnom prijedlogu, bili poslani ukrajinskoj vojsci.

- Inače osobno zastupam nabavku zapadne tehnologije koja je kompatibilna s ostalim državama članicama NATO-a - rekla je Grabar-Kitarović.

Dodala je da je stanje u hrvatskom zrakoplovstvu, kad je oprema u pitanju, više nego jadno.

- Na dan kada slavimo pobjedu u Domovinskom ratu padne MiG, a Vijeće za nacionalnu sigurnost još se uopće nije sastalo. To zapravo održava i stanje u Oružanim snagama općenito. One su u potpunosti zapostavljene i najviše ovise o ljudima koji rade u njima - rekla je Grabar-Kitarović, naglašavajući da imamo iznimno stručne ljude, ali opremu i uvjete rada koji su ispod razine.

Grabar-Kitarović rekla je da je 2016. godina, do koje treba donijeti odluku o budućnosti hrvatskog zrakoplovstva, "iza ugla".

- To je odluka koja se ne donosi izolirano, ona mora biti dio sveopće vizije za razvoj Oružanih snaga za koju se bojim da smo je izgubili - rekla je.

- Pod hitno treba provesti široku raspravu i na stručnoj i na političkoj razini koja će voditi ka konsenzusu. Moramo znati što očekujemo od Oružanih snaga - napomenula je Grabar-Kitarović.

Za zrakoplovstvo, rekla je, postoji više opcija - vlastito zrakoplovstvo, air policing, kombinacija regionalnih snaga - a svaku od njih treba razmotriti prema više kriterija, uključujući i cijenu.

Komentara 94

Avatar kontraadmiraI
kontraadmiraI
23:30 18.08.2014.

Tko je nadležan sazvati Vijeće za obranu i nacionalnu sigurnost? Kalvijaturist s Pantovčaka. A zašto ne saziva?? Pa zašto bi? To je ionako samo Hrvatsko Ratno Zrakoplovstvo i hrvatski nacionalni interes. Nema koristi za "Region" pa onda bolje da i ne leti. Srećom izbori su jako blizu.

HO
homofob
22:52 18.08.2014.

Srbo/Ruso fili se odmah propeli na straznje noge! Americki skupi, milijarde, cionisti, bilderberzi ... ! Cilj im je Hrvatsku obranu drzati na kruhu i vodi i prackama ali bez oblutaka. Jos jednom: americka oprema ce biti poklonjena! Bez uvjeta (uostalom nisu li nam poklonili oklopne transportere ). Egiptu su poklonili 42 nova novcata F-16 i to djelomicno jos za vrijeme vlade militantne muslimanske brace. Hrvatskoj za sada daju "sitnez" zeleci vidjeti da li cemo se tehnologijom znati sluziti i da li zasluzujemo bolju opremu. Zrakoplovstvo i mornarica ce doci na red cim pokazemo da nismo neandertalci i da vlada nece poslati opremu Rusima na "proucavanje".

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
22:48 18.08.2014.

Rusi su uvijek uz srbe, dakle nepouzdan partner, izbjegavati njihovu vojnu opremu. Pokazalo se u ratu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije