Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
terorističke ćelije

SAD nam ne ukida vize zbog mudžahedina u BiH

'Former Afghan Taliban members hand over their weapons after joining the Afghan government's reconciliation and reintegration programme in Herat province March 19, 2013. REUTERS/Mohmmad Shoib (AFGHAN
Reuters/Pixsell
20.05.2013.
u 15:28

State Department: Sarajevo upozoreno da ohladi veze s Iranom jer im budućnost nije Teheran nego EU.

Washington ne ukida vize hrvatskim građanima za ulazak u SAD zbog islamskih ekstremista s hrvatskim putovnicama.

Da su brdska sela središnje Bosne iznad Travnika, Zenice i Bugojna postala među glavnim svjetskim bazama za obuku mudžahedina upozorila je hrvatska novinarka Višnja Starešina u svom dokumentarnom filmu "Treći pohod", a pet godina poslije Amerikanci potvrđuju da u našem susjedstvu djeluje 3 tisuće potencijalnih radikalnih islamskih terorista. Stotine drugih mogu se naći i na Kosovu, Sandžaku i u Makedoniji.

Njihov utjecaj na društvo koje se još bori s naslijeđem mržnje zaostale iz ratova devedesetih i uništenim gospodarstvom ne treba podcjenjivati jer ekstremisti s punim novčanicima lako pronalaze obraćenike spremne za teroristička djela. Večernjakovi izvori u State Departmentu potvrđuju da su američki i britanski veleposlanici u Sarajevu upozorili bosanske dužnosnike da "ohlade" svoje veze s Iranom jer njihova budućnost nije Teheran, nego Europska unija.

Washington je izgubio strpljenje kad je magazin Slobodna Bosna izvijestio da je tijekom 2012. odobreno "200 viza za iranske poduzetnike" koji su posjetili Bosnu. U njihovu društvu bio je i iranski diplomat kojeg su potom pratile izraelske tajne službe i otkrile da je posjetio Tajland, Gruziju i Indiju, sva mjesta gdje su potom napadnuti izraelski građani.

Surogat Al-Qa'ide

Teroristički napad na autobus s izraelskim turistima u Bugarskoj 18. srpnja 2012. posljednji je u nizu smrtonosnih incidenata na Balkanu koje su počinili islamistički ekstremisti uvježbani u vojnim kampovima u Bosni. Prije toga u Skoplju su ubili pet ljudi, a 2011. vehabije su napale američko veleposlanstvo u Sarajevu. U 2010. srpska policija otkrila je terorističku ćeliju u planinskoj regiji Sandžak koja je planirala napad na zapadna veleposlanstva u Beogradu.

– Amerika i druge zapadne zemlje dugo su ignorirale postojanje surogata Al-Qa'ide i Hezbollaha na Balkanu. Financiraju ih Iran i Saudijska Arabija. Za radikalne islamiste Sarajevo je "dom", a tamo je i najveće iransko veleposlanstvo u Europi koje postaje središnje mjesto, nešto poput Berlina tijekom Hladnog rata – komentirao je za Večernji list Gordon Bardoš, američki stručnjak za Balkan koji često objavljuje tekstove o bosanskim vehabijama koji su prijetnja sigurnosti jugoistočne Europe.

Pozvao ih Izetbegović

Američki sigurnosni stručnjaci već godinama upozoravaju Bijelu kuću da imaju dokaze kako se najopasniji teroristi današnjice za nove napade pripremaju u Bosni. Većina ih je došla 1993. godine na poziv Alije Izetbegovića koji je formirao Kateebat el-mudžahedine kao njegove osobne "svete ratnike". Trojica iz te skupine, Khalid Šeik Mohamed, Nawaf al-Hazmi i Klalid al-Mindhar planirali su i sudjelovali u najvećem masovnom ubojstvu u povijesti moderne Amerike – napadu na WTC u New Yorku. Juma al-Dosari, koji je u lipnju 1996. u bombaškom napadu na Khobar Towers u Riyadu ubio šest američkih građana, također je bio Izetbegovićev ratnik. U kolovozu 1998. mudžahedin iz Bosne Abdul al-Rashim Nashiri sudjelovao je u napadu na američka veleposlanstva u Africi, a glavni organizator pokolja u Nairobiju, Mamdouh Mahmud Salim posjetio je prije toga Bosnu s poslovnom vizom koju je izdao bosanski konzulat u Turskoj.

U prosincu 1999. bosanski državljanin Ahmed Ressam uhićen je u pokušaju postavljanja bombe u zračnoj luci u Los Angelesu. Veterani rata u Bosni Juma al-Dosari, Ahmed Zuhair, Jamal al-Badawi, Ebu Asim el-Mekki i Abd al-Rahim al-Hussein Mohammed Nashiri napali su USS Cole vezanog u luci grada Adena u Jemenu i ubili 17 američkih vojnika. Bosanski mudžahedin Omar Saeed Sheik sudjelovao je u ritualu odrubljivanja glave Danielu Pearlu, novinaru Wall Street Journala. Amer Azizi, glavni u Al-Qa'idi za napade na vlakove u Madridu 2004. godine, pripreman je u terorističkim kampovima u blizini Zenice.

– Bosna je jedina zemlja u Europi koja ima simpatizere i suradnike radikalnog islamizma u najvišim razinama vlasti – upozorava Gordon Bardoš, a njegove zaključke objavio je i Jerusalem Post. U Bosni su mnogi ekstremisti devedesetih legalno i ilegalno dolazili i do hrvatskih putovnica pa je to najvažniji razlog što Washington nije ukinuo vize Hrvatskoj. Ukinut će ih najvjerojatnije nakon ulaska u EU i bolje kontrole izdavanja naših putovnica za državljane BiH.

>>Hrvatska od 1. srpnja uvodi vize za državljane BiH

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije