Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

SAD kaže da Iran mora izabrati suradnju ili sukob

19.07.2008.
u 22:12

WASHINGTON - Sjedinjene Države su u subotu nakon razgovore s Iranom rekle da Teheran ima izbor između suradnje i sukoba te da pregovori s Washingtonom mogu početi samo ako Iran obustavi svoj sporni nuklearni program.

"Mi se nadamo da iranski narod razumije da njihovi čelnici moraju birati između suradnje, koja će koristiti svima, i sukoba, koji može voditi samo daljnjoj izolaciji", rekao je glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack nakon razgovora u Ženevi kojima je prvi puta nazočio i viši diplomat SAD-a William Burns.

On je rekao da se Burns nije sastao niti odvojeno razgovarao s bilo kojim članom iranskog izaslanstva i da je Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku predao jasnu poruku Irancima ali zauzvrat nije dobio jasan odgovor.

Odluka državne tajnice SAD-a Condoleezze Rice da pošalje Burnsa na razgovore u Ženevi predstavlja veliko odstupanje od uobičajene politike SAD-a da ne sudjeluje u razgovorima s Iranom o njegovom nuklearnom programu dok Teheran ne odustane od rada na obogaćivanju urana za koji Zapad vjeruje da za cilj ima proizvodnju atomske bombe. Iran tvrdi da obogaćuje uran samo za mirnodopske potrebe.

Očekuje se da Rice dobije puno izvješće od Burnsa u ponedjeljak kada će joj se Burns pridružiti u Abu Dhabiju na putu na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja južne Azije u Singapuru.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije