Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mještani o žici:

Sad je bolje, djeca se mogu sigurnije igrati uz ogradu

žilet žica
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
1/2
23.12.2015.
u 11:43

Bodljikavu žicu, koju je postavila vojska, sada uklanja privatna tvrtka i postavlja novu ogradu u Vinici, Učakovcima i Metliki

– Svaka čast, vi ste prvi koji ste došli. Još ni Slovenci nisu objavili da je žilet-žica skinuta. Mi bismo htjeli da sve maknu, ali ako već mora biti neka ograda, onda je ova nova, zelena, koja nije oštra i za koju se može slobodno uhvatiti, puno bolje rješenje. Nema više oštre žice koja je bila široka gotovo metar i kojoj se nismo smjeli ni približiti, jer da se netko oklizne i padne na žicu mogao bi poginuti – priča nam Antonija Benetič koja u Vinici uz Kupu ima veliko kupalište i kafić. 

Ključ vlasnicima kupališta 

Naime, gotovo nevjerojatno zvučala je vijest da su Slovenci dio žilet-žice uz obalu Kupe na granici s Hrvatskom zamijenili novom, humanijom žicom. A baš to se dogodilo, i to nakon prosvjeda stanovnika Bele krajine koji žive od turizma na Kupi. S Antonijom Benetič obišli smo novu ogradu na istome mjestu gdje smo prije nekoliko tjedana razgovarali sa slovenskom vojskom koja je razvlačila skupu žilet-žicu. Novu ogradu ne postavlja vojska, već privatna tvrtka i odnosi svaki komadić stare žice.

– Prosvjedi su bili učinkoviti, posjetio nas je i tajnik za migracije prije dva vikenda i obećao da će nešto poduzeti. Onda su nam prije nekoliko dana došli reći da će mijenjati ogradu. Ostavili su velike otvore na prilazima Kupi. Tu će naknadno postaviti vrata koja će se pomicati na stranu za kupališne sezone. Kako su nam rekli, ključeve ćemo imati mi, vlasnici kupališta i susjednih kampova koji žive od turizma i kojima je izlaz na Kupu od životne važnosti. Osim nas, ključeve vrata imat će i policija – priča Antonija Benetič. 

Samo gdje su kampovi

U Vinici je na njezinoj parceli i kod susjeda zamijenjeno oko 400 metara žilet-žice, a radnike smo zatekli par kilometara uzvodno uz Kupu, na imanju u mjestu Učakovcima kako mijenjaju 70 metara ograde, nakon čega se ona spaja sa žilet-žicom. Tamošnji stanovnici također kažu da je to prihvatljivo i da sada sigurno mogu šetati uz obalu, pustiti pse u šetnju, a i djeca se slobodnije igraju na dvorištu pored ograde. Žilet-žicu zamijenit će i u Metliki.

– Kako su nam rekli, žicu mijenjaju samo tamo gdje su kampovi i turistička mjesta, jer nitko neće na rafting na Kupu ako će mu se gumeni čamac nasukati na žilet-žicu. No, svjesni smo da se ta politika vodi u Europi. I tajnik za migracije kazao nam je da ograda mora ostati jer se boje novog velikog vala izbjeglica nakon zime. Tvrde da se problem još nije riješio na grčkoj i makedonskoj granici – ističe Antonija Benetič.

 Mještani na hrvatskoj strani boje se da će ograda ostati puno dulje nego što se Slovenci nadaju, ali tvrde, zelena ograda puno je bolje rješenje. Još se ne zna hoće li žilet-žica biti zamijenjena i u Istri.•

>> Žilet-žica je moralna sramota politike i reže tkivo Istre

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije