Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi diplomatski megdan dviju najvećih svjetskih sila

SAD izglasao moguću zabranu TikToka, Kinezi žestoko reagirali

storyeditor/2024-03-14/2024-03-12T231320Z_744066692_RC2KK6AJ1AH8_RTRMADP_3_USA-TIKTOK-CONGRESS.JPG
15.03.2024.
u 11:20

Joe Biden najavio je da će sigurno potpisati prijedlog o zabrani ako on prođe u Senatu

Zastupnički dom američkog Kongresa u srijedu je izglasao zakon kojim je moguća zabrana TikToka u Sjedinjenim Državama ako ByteDance, vlasnik te društvenomrežne platforme, ne proda aplikaciju entitetu koji bi odgovarao vladi SAD-a. Iako je riječ o dosta ekstremom potezu, u američkoj javnosti iznosi se argument da je i nekoliko američkih giganata, konkurenata trenutačno najpopularnije društvene platforme u svijetu, pokušalo ući na kinesko tržište i u tome su spriječeni.

Trump je sada protiv zabrane

I kinesko ministarstvo vanjskih poslova reagiralo je u skladu s očekivanjima pozivajući se na principe tržišne utakmice i međunarodnih trgovinskih pravila. – Nacrt zakona koji je usvojio Zastupnički dom američkog Kongresa stavlja SAD na suprotnu stranu od načela poštenog natjecanja i međunarodnih gospodarskih i trgovinskih pravila – rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin na brifingu u četvrtak.

I to ima temelja, no isto tako je činjenica da većina američkih društvenih platformi ne može funkcionirati u Kini, a radi se o Googleu, YouTubeu, X-u, odnosno nekadašnjem Twitteru, Instagramu i Facebooku, dakle praktički svemu što se danas na Zapadu koristi. I to je zato što se odbijaju povinovati pravilima koje nameće kineska vlada kada se radi o prikupljanju podataka i vrsti sadržaja koji se na tim platformama smije dijeliti. Argumentacija je gotovo ista kao i američka. U priči o mogućoj zabrani ima i još jedna zanimljivost: Donald Trump joj se protivi. On sam je za svojeg mandata bio najžešći zagovornik zabrane kineske platforme, čak je potpisao izvršnu uredbu koja je nalagala da se TikTok zabrani u Sjedinjenim Državama ako ne dobije američkog vlasnika. Tvrdio je da kineska vlada putem te aplikacije nadzire milijune Amerikanaca. Ta uredba nikada nije stupila na snagu jer je osporena na saveznom sudu, a Trump se sada odjednom protivi zabrani.

storyeditor/2024-03-14/2024-03-12T231320Z_744066692_RC2KK6AJ1AH8_RTRMADP_3_USA-TIKTOK-CONGRESS.JPG
1/4

S jedne strane moguće je da se Trump nastoji dodvoriti mladim glasačima, a s druge je vjerojatno da je sklopio dogovor s lobističkom grupom Club for Growth koja se protivi zabrani. Ta je grupa najprije nastojala Trumpa izbaciti iz predsjedničke utrke, da bi onda priznala poraz, a sada je s Trumpom sklopila savezništvo. Jedan je od donatora tih lobista milijarder Jeff Yass, koji kroz svoju ulagačku kompaniju drži 15 posto ByteDancea, a zabrani TikToka protivi se i zato što bi možda ojačala Metu, odnosno Facebook i Instagram, koje smatra neprijateljima. No otprilike trećina Amerikanaca mlađih 30 godina redovito pregledava sadržaje na TikToku. Za generaciju Z je to primarni izvor vijesti. No činjenica je da su američki mediji još 2020. godine objavili da je CIA navodno izvijestila Bijelu kuću kako je moguće da kineska vlada kroz TikTok može doći do podataka o korisnicima, ali i da nema nikakvih dokaza da se to i dogodilo. No u međuvremenu se dogodilo da se vode procesi u kojima se dokazuje da su djelatnici ByteDancea ulazili u profil jednog novinara kako bi vidjeli njegove izvore. A novinari Wall Street Journala utvrdili su da se podaci ipak neslužbeno dijele s ByteDanceom u Kini. Ti su se tekstovi pojavili upravo kada je Trump potpisao svoju izvršnu uredbu.

S druge strane, Google se povukao iz Kine 2010. godine nakon četiri godine poslovanja jer se tražilo da cenzurira rezultate na tražilici. Usto je točno da je TikTok već zabranjen u više zemalja, i to u potpunosti ili djelomično. Do kolovoza prošle godine postoje informacije da je nedozvoljen u Azerbajdžanu, Armeniji, Indiji, Iranu, Kirgistanu, Nepalu pa, ako to nisu baš perjanice stabilnosti i demokracije, Indonezija je tu malo u boljem položaju pa ga je isto zabranila, ali onda i ponovno dozvolila. Ne sviđa se TikTok baš ni Izraelu gdje ga smatraju oruđem kojim Palestinci promiču svoja gledišta pa se tražilo da ga se zabrani u Istočnom Jeruzalemu, no to se ipak nije dogodilo.

Neke zapadne vlade parcijalno su zabranile TikTok. U Australiji on nije dozvoljen na službenim mobilnim uređajima, u Novom Zelandu na uređajima povezanima s parlamentom. Isto je napravila i Europska komisija, Belgija također, Danska isto. Nije popularan ni u Francuskoj gdje ima političara koji ga krive za širenje nereda po Francuskoj, a zapravo jest točno da se najviše kadrova nedavnih štrajkova seljaka i vozača kamiona širilo upravo TikTokom., koji nije dozvoljen ni u finskom parlamentu.

I ByteDance u problemu

Joe Biden izjavio je da će sigurno potpisati prijedlog ako on prođe i u Senatu pa se može očekivati novi diplomatski megdan s Kinom ako se to i dogodi. U problemima će sigurno biti i ByteDance koji i nije registriran u Kini, već na Kajmanskim otocima, ali osnovan u Kini i sa sjedištem u Pekingu, jer mora tražiti dozvolu kineske vlade za prisilno divestiranje koje bi u tom slučaju nastupilo, a Peking je najavio da to neće dopustiti. Mike Gallagher, republikanac iz Wisconsina koji je suautor prijedloga zakona, kaže da SAD ne može riskirati da ima dominantnu platformu za vijesti koju kontrolira ili joj je vlasnik tvrtka koja ima obaveza prema kineskoj Komunističkoj partiji. Naime, kineske kompanije obvezne su po zakonu o nacionalnoj sigurnosti dijeliti podatke s vladom ako se to od njih zatraži.

Hrvatske specijalne snage izvele vježbu zauzimanja broda

storyeditor/2024-03-14/2024-03-12T231320Z_744066692_RC2KK6AJ1AH8_RTRMADP_3_USA-TIKTOK-CONGRESS.JPG
1/9

Komentara 1

SE
Serengeti
17:08 15.03.2024.

Postoji više stvari zašto je Facebook BLOKIRAN, a ne zabranjen. Prva stvar je što su nakon terorističkog napada 2009 kineske vlasti tražili od Facebook-a da im daju podatke o teroristima jer su imali informaciju da se ta grupa organizirala preko Facebook-a. Facebook im to nije dao. I druga stvar je što Facebook nije htio poštovati kineski zakon koji je isti kao američki da podaci moraju ostati u zemlji. TikTok je ispunio taj američki uvjet I svi podaci vezani za američke korisnike TikToka su u SAD-u. Facebook to nije htio napraviti u Kini. Iako je TikTok ispunio sve zahtjeve američke administracije evo izglasan je zakon da ga se zabrani. Nadalje mnoge kineske tvrtke i građani pristupaju Facebook-u, YouTube-u I ostalim aplikacijama preko VPN konekcije što svi mogu sami provjeriti jer sve malo veće kineske tvrtke i građani imaju svoj facbook račun.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije