Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIRALIŠTA OTVORENA U 37 SAVEZNIH DRŽAVA

SAD: I najpoznatiji republikanski izborni strateg predviđa Obaminu pobjedu

04.11.2008.
u 15:03

Najpoznatiji republikanski izborni strateg Karl Rove u utorak je na svojoj internetskoj stranici objavio prognozu premoćne pobjede demokrata Baracka Obame. Karl Rove, kojega se smatra glavnim arhitektom dviju izbornih pobjeda Georgea W. Busha 2000. i 2004. godine, predvidio je da će Obama pobijediti u utrci za Bijelu kuću s premoćnim brojem glasova Elektorskog kolegija, uz osvajanje 338 prema 200 glasova. Rove predviđa Obaminu pobjedu u više ključnih "kolebljivih država" koje su bile u središtu pozornosti obiju kampanja, uključujući i sve države gdje ankete Obami daju barem minimalnu prednost.

Amerikanci u rekordnom broju izlaze na izbore
U 37 saveznih država u istočnom dijelu SAD-a birališta su otvorena do 8.30 sati po lokalnom vremenu (14.30 sati po srednjoeuropskom - CET), a dugi redovi birača potvrđuju predviđanja da će ovogodišnji povijesni predsjednički izbori, nakon najdulje i najskuplje predizborne kampanje, imati i rekordan odziv, tj. da će na birališta izaći 130 do 140 milijuna birača.

Oko 14 sati po srednjoeuropskom vremenu u osnovnoj školi u Chicagu glasovao je Barack Obama s obitelji, a njegov stranački kolega Joe Biden isto je odradio na biračkom mjestu u Wilmingtonu.



Glasovanje senatora Obame

Do 10 sati, po istočnoameričkom vremenu, bit će otvorena birališta u svim saveznim državama, izuzev Aljaske i Havaja, te nekih prekomorskih teritorija.

Pratite izbore uživo na našem portalu

Dobitnik ide u Bijelu kuću – a gubitnik?

Najstariji i najmlađi predsjednici i kandidati

Najveći reality show

Televizijska izvješća o dugim redovima birača, koji su se negdje formirali i od 3.30 sati, dolaze iz mnogih država na istoku i jugu SAD-a, uključujući i neke od ključnih za pobjedu na izborima, tzv. država-bojišta, poput Floride, Virginije i Pennsylvanije.

U redovima je uočljiva brojna zastupljenost birača afričko-američkog podrijetla koji su iznimno motivirani kampanjom demokratskog kandidata Baracka Obame, prvoga crnačkog kandidata na američkim predsjedničkim izborima u povijesti, a prognoze govore se da će 95 posto njih glasovati za 47-godišnjeg senatora Obamu.


John McCain sa suprugom prilikom glasovanja

U izjavama za američke TV postaje mnogi birači ističu kako su današnji izbori povijesni, za njih osobno veliki događaj koji ne žele propustiti. Rani dolazak na birališta mnogi objašnjavaju pokušajem izbjegavanja višesatnog čekanja.

Golemi interes za izbore potvrdio je i rekordan odziv na glasovanje u odsutnosti i rano glasovanje, u okviru kojeg je glasovalo oko 24 milijuna građana u 31 saveznoj državi.

S nekih birališta u državama New York, New Jersey i Florida u utorak ujutro izviješteno je i o prvim teškoćama vezanim uz netočne podatke u popisima birača, zbog kojih je građanima uskraćena mogućnost glasovanja, ili o kvarovima elektroničkih glasačkih uređaja.

Sarah Palin, izjava za CNN nakon glasovanja

Iz Richmonda i Cheasepeaka u Virginiji izviješteno je o kvarovima elektroničkih glasačkih uređaja na više birališta, zbog čega se negdje prešlo na klasične glasačke listiće. >

U približno trećini od 50 američkih saveznih država koriste se elektronički glasački uređaji, na čiji je rad bilo puno prigovora na ranijim izborima, dok se u ostalima koriste tipizirani glasački listići koji se prebrojavaju elektronički.



Obama i McCain osvajaju 'neosvojive države'

Izbori počeli pobjedom Obame u 'republikanskoj utvrdi'

Obamin Woodstock

Izborni dužnosnici kažu da očekuju povijesno najveći broj birača, posebno u Virginiji, gdje su Obama i republikanski kandidat John McCain vodili intenzivnu kampanju.
(Hina)

Opširnije...

Washington rocks: Dan obuke

>Obama i McCain kao filmski junaci

Najluđi kandidati za predsjednika SAD-a

Plakati za neodlučne glasače




Barack Obama glasovao u Chicagu

Demokratski kandidat za predsjednika SAD-a Barack Obama u utorak je glasovao u svojoj četvrti Hyde Park u Chicagu, pojavivši se na biralištu nedugo nakon njegova otvaranja, zajedno sa suprugom Michele i dvije kćerke. Obama se u glasačkoj kabini zadržao 15-ak minuta, što je neuobičajeno dugo, komentirale su u izvješćima američke TV mreže. Obama će nakon glasovanja odigrati košarku s prijateljima, što je njegov uobičajeni način opuštanja uoči značajnih događaja, a nakon toga će voditi kampanju u susjednoj saveznoj državi Indiana, jednoj od ključnih za pobjedu na izborima.


Za tri četvrtine Amerikanaca ishod izbora važniji nego ikad

Tri četvrtine američkih birača kažu da im je ishod ovogodišnjih predsjedničkih izbora važniji nego ijedne prijašnje godine, pokazalo je ispitivanje instituta Gallup.
Novo Gallupovo ispitivanje pokazalo je da 74 posto Amerikanaca kaže da im je ishod ovogodišnjih izbora važniji nego onih ranijih godina, prema 72 posto koliko ih je to tvrdilo za izbore 2004. godine, 47 posto 2000. i 41 posto 1996. godine.
Gledano po stranačkoj pripadnosti, demokrati nadmašuju republikance, sa 80 prema 74 posto, među onim koji pripisuju povećanu važnost ishodu ovogodišnjih izbora.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije