Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vrhovni sud odlučio

SAD dužan Indijancima milijune zbog pružanja javnih usluga

'indijanci'
''
19.06.2012.
u 09:31

Vlada se mora pridržavati svojih obećanja. Ako je usluga bila izvršena, nije dovoljno reći da jednostavno nema novca za isplatu, poručio je Vrhovni sud Kongresu

SAD će indijanskim plemenima morati isplatiti milijune dolara za pružanje javnih usluga, odlučio je s pet glasova "za" i četiri "protiv" američki Vrhovni sud.

Prema federalnim zakonima plemena mogu upravljati vlastitim javnim poslovima kao što su obrazovanje, zaštita okoliša i sigurnost za koje im se mora platiti. U razdoblju od 1994. do 2001. Kongres nije izdvojio dovoljno sredstava za plaćanje tih javnih usluga, a Vrhovni sud smatra da indijanska plemena nisu krivci za pogreške Kongresa, odnosno nedostatak sredstava, javlja BBC.

Ranijim isplatama pokriveno je između 77 i 92 posto troškova pružanja javnih usluga čime su plemena zakinuta za stotine milijuna dolara.

– Vlada se mora pridržavati svojih obećanja. Ako je usluga bila izvršena, nije dovoljno reći da jednostavno nema novca za isplatu – poručio je Vrhovni sud Kongresu.

Ključne riječi

Komentara 7

VE
Vercingetorix
10:22 19.06.2012.

Ovi slave jer je crnac postao predsjednikom, e pa ja čekam kad će predsjednik biti jedan Indijanac. Crnci su ionako dovedeni u Ameriku jer se Indijanci nisu htjeli pokoriti i postati robovi.

PE
Pegaz
10:37 19.06.2012.

Bojim se da nećemo to tako brzo dočekati jer Indijanci žive u skladu s prirodom i imaju potpuno drukčiji odnos prema životu, a to ne odgovara gospodarima života i smrti.

WA
wahr
10:13 19.06.2012.

Vecina svjetskih novina mecu na prvu stranicu Sumit G20, sad ce te vi pisati o svemu i svacemu... Mozda cekate na neku izjavu Sirijske vlade u Londonu koja je osnovana od strane Britanije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije