Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODBOR ZA USTAV

Oporba nadglasala HDZ i Most: SDSS-u ipak novac za prebjeglog Raškovića

arsen bauk
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
02.11.2016.
u 15:34

Za prošli saziv, točnije za razdoblje od 1. srpnja do 13. listopada, dodijelit će se 13,5 milijuna kuna, a za prvi kvartal novog saziva, od konstituirajuće sjednice do kraja godine 10 milijuna kuna

Saborski Odbor za Ustav donio je odluku o raspoređivanju sredstava za rad političkih stranaka i nezavisnih zastupnika prema kojima će im se za prošli saziv, točnije razdoblje od 1. srpnja do 13. listopada, dodijeliti 13,5 milijuna kuna, a za prvi kvartal novog saziva, od konstituirajuće sjednice do kraja godine, 10 milijuna kuna. Iako je u prošlom sazivu odlučeno da će SDSS ipak ostati bez novca za jednog zastupnika – Mirka Raškovića – koji je prije konstituirajuće sjednice napustio stranku, na današnjoj je sjednici zahvaljujući amandmanu SDP-ova Arsena Bauka i SDSS-ova Milorada Pupovca te činjenici da je oporba imala većinu na Odboru, odlučeno kako taj novac ipak ostaje SDSS-u.

Naime, kako se novac dijeli temeljem stanja na dan konstituiranja Sabora, a uopće ne predviđa prelaske iz jedne stranke u drugu ili u nezavisne zastupnike prije konstituiranja Sabora, Pupovac je već nakon prošlih izbora upozoravao kako nije pravedno da SDSS ostane bez novca za svog trećeg zastupnika, posebice jer mu je stranka financirala kampanju. Tada njegove pritužbe nisu bile uvažene, međutim, danas je Bauk podsjetio kako zakon kaže da novac dobivaju stranke te nezavisni zastupnici koji su se kandidirali na nezavisnim listama, a Rašković je bio kandidiran na listi stranke – SDSS-a, a prije konstituiranja je postao nezavisni zastupnik, no nije kandidiran na nezavisnoj listi. Odbor, kojem je u tom trenutku većinu činila oporba, usvojio je Baukov amandman sa 7 glasova za, dok su vladajući, njih šest, ostali suzdržani.

Kada je riječ o podijeli novca strankama, za prošli saziv tako će HDZ dobiti 4,4 milijuna kuna, SDP 3,9 milijuna kuna, Most 1,3 milijuna kuna, HNS 744.988 kuna, HRID 280.466 kuna, Laburisti 271.701 kuna, IDS, HSP AS i SDSS po 262.937 kuna, HSU i stranka Milana Bandića po 184.056 kuna, HDSSB i HSLS po 175.291 kuna, dok će nezavisne zastupnice dobiti 96.410 kuna, a zastupnici 87.645 kuna.

Za novi, deveti saziv, točnije za razdoblje od konstituiranja Sabora (od 14. listopada) do kraja ove godine, HDZ će dobiti 3,7 milijuna kuna, SDP 2,5 milijuna kuna, Most 932.706 kuna, HNS 626.152 kuna, HSS 332.643 kuna, IDS, SDSS i Živi zid po 195.672 kuna, HDS, HSU i Promijenimo Hrvatsku po 130.448 kuna, nezavisne zastupnice će dobiti 71.746 kuna, a nezavisni zastupnici 65.224 kuna. Iako se Ivan Pernar uvijek predstavlja kao Živi zid, a u Saboru se registrirao kao član stranke Abeceda demokracije, on dobiva samostalno svoj novac, dok Živi živi zid dobiva novac za tri ostala zastupnika.

Donošenje parcijalnih odluka

SDP-ov Peđa Grbin podsjetio je kako u ovoj godini Odbor za Ustav treći puta raspravlja o raspodjeli novca te kako Most cijelo vrijeme govori o tome kako će zahvaljujući njihovim izmjenama zakona stranke dobiti manje novca.

– Na kraju ipak dobivamo isti iznos, čemu onda tri puta rasprava oko ovoga. Čemu sav taj cirkus kad ne smanjujemo sredstva. Proveli smo godinu svađajući se, gubeći vrijeme, da bismo u konačnici uplatili identičan iznos kao u 2015. godini – zanimalo je Grbina, a predsjednik Odbora, Mostov Robert Podolnjak, složio se s Grbinom da cijelu godinu donose parcijalne odluke, pa i sad retroaktivno dodjeljuju novac.

– Razlog je što smo mi u prošlom sazivu predlagali isti ovaj zakon koji smo tek sad donijeli, tada zakon nije išao u hitnu proceduru, nego u dva čitanja, a drugo čitanje nismo stigli odraditi jer je došlo do krize u Vladi i novih izbora – pojasnio je Podolnjak.

Odbor je donio i odluku o obustavi isplate sredstava Živom zidu i HSLS-u jer nisu na vrijeme podnijeli financijska izvješća o donacijama, pa je tako Živi zid ostao bez 30.049 kuna, a HSLS bez 5.716 kuna.

Ključne riječi

Komentara 17

DU
Deleted user
16:27 02.11.2016.

Vi dijelite nezarađene novce, a hrvatske bojovnike hapse i zatvaraju i sude kao teroriste , a krimen im je što svoje branili i obranili, na ovakovu akciju treba odgovoriti pravim mjerama , a ne salonski strančariti i hvaliti se uu Banja Luci znanjem sviranjem klavira...žalosno da žalosnije ne može biti.

AR
aristip
17:58 02.11.2016.

Što reći, 23,5 milijuna kuna koja su totalno bezveze protraćena dok narod gladuje.

DE
dernek
17:45 02.11.2016.

i ovo je hrvatski sabor pisem sve malim slovima zbog toga sto nije dopusteno na ovom portalu pisanje velikim slovima imena politicara hocu reci djabaljebarosa i mlatitelja prazne slame zatim ni imena ustanova sigurno im je gramatiku piso jokic.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije