Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Buran dan

Sabor završio raspravu o HRT-u. Sutra rasprava o povjerenju novoj Vladi

sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
18.10.2016.
u 19:09

Predsjednik Sabora Božo Petrov najavio je kako će zastupnici u nastavku sjednice u srijedu raspravljati o povjerenju Vladi mandatara Andreja Plenkovića

Hrvatski je sabor danas navečer završio raspravu o prijedlogu izmjena Zakona o HRT-u, a predsjednik Božo Petrov najavio je kako će zastupnici u nastavku sjednice u srijedu raspravljati o povjerenju Vladi mandatara Andreja Plenkovića.

Kritike na Mostov prijedlog

Oporba je i u poslijepodnevnom dijelu sjednice kritizirala Mostov prijedlog po kojemu bi naplatu rtv pristojbe od građana koji neredovito ispunjavaju svoju obvezu, umjesto vanjskog odvjetničkog ureda, provodio sam HRT.

Posebno kritičan bio je SDP-ov Nenad Stazić. – U 16 godina nagledao sam se svakakvih prijedloga, ali, iskreno vam kažem, ne mogu se sjetiti da sam vidio površniji i manje utemeljen prijedlog, ne samo kad je riječ o HRT-u nego bilo koji prijedlog – kazao je Stazić. Ustvrdio je da Mostov prijedlog ne počiva na kvalitetnoj analizi, a zamjera im i što su u prijedlogu nisu naveli da će smanjiti prihode državnog proračuna po osnovi PDV-a.

 – Predloženi zakon neće smanjiti broj ovrha, smanjit će se jedino cijena neplaćanja pristojbe i tako potaknuti neplaćanje – uvjeren je Stazić.

HDZ-ov zastupnik Jasen Mesić naglasio je kako je ključni cilj predloženog zakona da građani koji su došli pod ovrhu jer nisu imali novca za plaćanje RTV pristojbe u konačnici plate manje. – To je moralna i humana podloga ovog prijedloga i taj će se cilj ostvariti – rekao  je. Jasen Mesić upozorio je na potrebu strateškog pozicioniranja javnih servisa, koji bi, uvjeren je, u protivnom mogli biti zbrisani u naletu broadcastinga i drugih novih trendova.

Članovi Živog zida ne plaćaju RTV pristojbu

Branimir Bunjac iz Živog zida ustvrdio je da HRT nije javna nego politička televizija, pod trajnim utjecajem stranih centara moći, a servisira se javnim novcem zato što joj to dopuštaju marionetske stranke u Hrvatskoj.

Kazao je kako članovi Živog zida ne plaćaju RTV pristojbu te pozvao sve građane da odjave prijamnike i također prestanu plaćati televiziju na kojoj, tvrdi, ionako nemaju što gledati.

U ime Mostova kluba završno je govorio Nikola Grmoja, istaknuvši kako će njegova stranka i dalje inzistirati na tome da novac koji je do sada išao u ruke odvjetničkih i javnobilježničkih ureda ostane u džepu građana.

 Naglasio je i kako Most neće odustati od smanjenja pristojbe, a kada će to biti na dnevnom redu, doznat će se, kaže, za nekoliko dana, kada nova Vlada predstavi hodogram aktivnosti.

Komentara 4

Avatar kravata
kravata
19:30 18.10.2016.

Sabir poceo svadom a zavrsit ce uskoro sa izborima.

OK
okus
09:26 19.10.2016.

Nema novih izbora. Ni ovi nisu trebali. Ista pasta je uzjahala.. Nikakve vajde osim silnih troskova.

MI
mirkoP
14:12 25.10.2016.

Pa nije samo HRT javna ustanova koja za svoje potrebe angazira vanjsku "pravnu pomc". To rade SVE ustanove i institucije: gradovi, gradska poduzeca, opcine opcinska poduzeca komunalna poduzeca, vodovodna poduzeca... da ne nabrajam, bas svi koji nisu u privatnom poslu. Medjutim to nebi bio toliki problem kada sve te institucije i poduzeca nebi imali i po nekoliko pravnika. Osim toga, najveci dio tog posla moze (i obavlja) raditi obicni sluzbenici, pa sve te tuzbe imaju istu mantru samo se mijenjaju osobni podaci adrese i brojevi, dakle dug. I sam sam ovrsen od jednog vodovodnog poduzeca, promaknulo mi je 176 kuna u jednom mjesecu. Priznajem moja krivica. Ali kad sam na to dobio 980 kuna ovrsnih troskova krenuo sam na sud s jakim argumentima.. Sud je ovrhu ponistio. Ali se je odvjetnik zalio. Na kraju je presudjeno da ja moram platiti 337 kuna troskova a odvjetnik je dobio po nosu jer mu je sud tocku po tocku naveo sto smije naplatiti a sto ne smije. Ispalo je da je on meni i svima drugima pokusao naplatiti 643 kune NEZAKONITO. U tome je problem. Mislite da taj lopina nije na tu odluku podnio prigovor. Je. Prigovorio je sudu da je u sudskoj odluci pokraj mojeg imena koje se spominje tri puta na jednom mjestu zaboravljeno napisati moj OIB. Pravi fiskal. I naravno sudska kancelarija je morala pisati ispravak i slati ga meni, odvjetniku i vodovodu. Pa tko bi se odrekao takvog "zlatnog rudnika". Ma kaj rudnika, fiskalima je to kao da im svaka institucija pokloni po jedan izvor nafte.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije