Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rijedak prizor

Sabor nije izabrao Ustavne suce. Zbog glasovanja sabornica puna, došao i Željko Kerum

sabornica
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
10.07.2015.
u 11:45

Iako gotovo nikada ne dolazi u Sabor, danas se na glasovanju pojavio i Željko Kerum

Nijedan od troje kandidata za ustavne suce nije uspio danas u Saboru dobiti potrebni 101 glas potreban za imenovanje. Zastupnici su tajnim glasovanjem birali između profesorice ustavnog prava Sanje Barić, bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića te sutkinje Ivane Čalić. Glasovalo je 107 zastupnika, pet listića je bilo nevažeće, a u konačnici je Sanja Barić dobila 99 glasa, Bajić 52 te Ivana Čalić 36 glasova.

Zastupnici HDZ-a nisu željeli glasovati o kandidatima za Ustavni sud

Ispričavam se svim kandidatima, jer to naše protivljenje ovom načinu nema veze s kvalitetama ljudi koji su se javili, međutim, prvi put u parlamentarnoj praksi dogodilo se da se klubovi stranaka nisu dogovarali o kandidatima koje bi predložili u nekom širem krugu za plenarnu sjednicu pa da izaberemo dva kandidata. Držimo da je to sumrak demokracije u Hrvatskom saboru i zbog toga se takvoj proceduri možemo protiviti jedino na način da ne sudjelujemo u takvom postupku – objasnio je razlog neglasovanja HDZ-ov Davorin Mlakar.

Iako gotovo nikada ne dolazi u Sabor, danas se na glasovanju pojavio i Željko Kerum.

- Saborski sam zastupnik i došao sam glasovati. Nisam uopće zainteresiran baš za ustavne suce, nego sam došao ispuniti svoju obvezu. Meni je danas odgovaralo doći pa sam došao. Dolazit ću kad ja odlučim – objasnio je Kerum zašto se baš danas odlučio pojaviti u Saboru.

Podsjetimo, danas ističe mandat ustavnom sucu Davoru Krapcu, no on može dužnost obnašati još šest mjeseci dok se netko novi ne imenuje. Drugo mjesto prazno je još od 2010. godine kada je mandat istekao Nevenki Šernhorst. Krajem godine mandati prestaju još pet sudaca, uključujući i predsjednici Suda Jasni Omejec, tako da će budući saziv Sabora morati birati ukupno sedam sudaca.

- Kao predsjednik odbora za ustav moram izraziti žaljenje zbog činjenice da izbor sudaca ustavnih suda nije uspio. Postupak izbora sudaca proveden je u skladu s novim pravilima koja vrijede od 2010. godine, tražila se dvotrećinska većina, postupak je proveden potpuno transparentno, javnost je imala uvid u svaku fazu postupka i nadali smo se da će i kolege zastupnici iz svih političkih stranaka prihvatiti ovaj novi transparentan način rada. Nažalost, gotovo sve stranke u Saboru su to prihvatile osim jedne, što je rezultiralo i neuspjehom ovog izbora – komentirao je predsjednik Odbora za Ustav Peđa Grbin te pojasnio da je novi način izbora sudaca, utvrđen 2010. godine, od zastupnika zahtijevao razgovore i dogovore, no SDP je smatrao da se oni trebaju voditi javno, na forumu koji je zato predviđen.

- I u Ustavnom zakonu i Poslovniku Sabora jasno je da se svaki takav razgovor trebao provesti na Odboru za Ustav. Međutim, problem kod HDZ-a je što oni očito misle da se radi o razgovorima koji se vode iza zatvorenih vrata. Mi na to nismo i nećemo pristajati. Ono što smo mislili o kandidatima, izrazili smo kada je to bilo potrebno, a to je bio trenutak kada smo razgovarali s kandidatima i tako ih pokušali vrednovati. Nažalost, oni na takav način razgovora i dogovora nisu pristali – kazao je Grbin koji novi pokušaj izbora sudaca najavljuje za jesen.

Na optužbe o političkoj trgovini odgovorio je i Davorin Mlakar.

- Peđa Grbin je svašta do sada rekao. Ovo je samo jedna od izjava koja vjerujem da su došli iz istog izvora. Ako se to zove politička trgovinom onda se mora upitati kako je do sada radio naš parlament 20. godina. Možete to nazvati pogrdno i političkom trgovinom, ali je pretpostavka političke podrške ovakvim institucijama dogovor političkih stranaka koje o tome u parlamentu imaju nešto za reći – poručio je Mlakar.

>> Đakić: Rane od srpske agresije još uvijek su svježe u Vukovaru

Komentara 16

VE
verakruz
12:23 10.07.2015.

Jedno od najvećih zala u Hrvatskoj je naslijeđen sudski kadar, crvena kuga koja omogućuje ovim udbašima da još uvijek harače i teroriziraju Hrvatski narod. Lustracija!

MI
MileKubura
12:14 10.07.2015.

Bajić ustavni sudac Fuuuuj

KN
knezica
12:27 10.07.2015.

Bajića prvog u zatvor kad se promjeni vlast. Taj zlotvor je izvor zla i bio je zaštitnik Mesića, Josipovića, Pusićke, Linića, Milanovića, Obersnela, Jakovčića i ostale umrežene bande.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije