Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLJEDICE PANDEMIJE

Sabor prihvatio sve Vladine mjere, a Zakon o elektroničkim komunikacijama poslao u drugo čitanje

Foto: YouTube
1/3
07.04.2020.
u 15:00

Sabor će donijeti i zakone za pomoć turističkom sektoru i poljoprivredi.

Sabor je danas, sastavši se u hotelu Westin, glasujući ili većinom ili u nekim slučajevima i jednoglasno, podržao cijeli set Vladinih gospodarskih mjera s nizom izmjena i dopuna zakona, dok je Zakon o elektroničkim komunikacijama, koji je već prije u raspravi izazvao niz oštrih primjedbi i osuda, otišao u drugo čitanje. 

Naime, izmjenama tog Zakona omogućilo bi se praćenje lokacije mobitela građana, što se objašnjavalo provjeravanjem kršenja samoizolacije tijekom epidemije koronavirusom. No, oporba je već tijekom prošlotjedne saborske rasprave žestoko ustala protiv takve izmjene zakona nazivajući to pokušajem diktature i uvođenja uhođenja svih građana.

Prijedlog da se taj Zakon pošalje u drugo čitanje podržalo je tijekom današnjeg glasanja 89 zastupnika i zastupnica, a njih 41 bilo je protiv. Oporba je slično reagirala i kod prijedloga izmjena Zakona o lokalnim izborima pa je na kraju rezultat glasanja bio - 90 glasova "za" i 40 "protiv".

No, nakon glasanja SDP-ov Peđa Grbin i Mostov Nikola Grmoja ustvrdili su kako je tim zakonom umanjeno biračko pravo građana i pravo na lokalnu samoupravu, te da je njegovim donošenjem povrijeđen poslovnik jer je taj zakon trebalo izglasati dvotrećinskom većinom, a ne natpolovično kako je ustvrdio predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

A prije glasanja, odbijeni su i amandmani oporbe koji su se odnosili na taj Zakon o lokalnim izborima kojima bi se omogućilo odgađanje prijevremenih lokalnih izbora u Orahovici i općini Otok. Vlada nije prihvatila ni Mostov zaključak da se Vladu obveže da zakonski pripremi mogućnosti elektronskog i dopisnog glasanja, tim više što nas krajem godine čekaju i parlamentarni izbori.

Tijek događaja:

13:25 – Predsjednik Sabora Gordan Jandroković kazao je da je za danas gotovo glasanje te naveo je da će sljedeća sjednica biti u 15.04 u zgradi Sabora. 

13:00 – Izglasan je paket od četiri zakona kojima se produljuje rok trajanja osobnih iskaznica i drugih dozvola.

12:50 – Jednoglasno je donesen Zakon o dopuni Općeg poreznog zakona, Zakon o dopunama zakona o računovodstvu, Zakon o izmjenama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti. 

12:30 – Saborski zastupnici glasali su o promjenama porezne politike. ''Za'' je bilo 129, ''protiv'' i suzdržanih nije bilo..

12:23 – Hrvoje Zekanović zatražio je stanku uime Hrvatskih suverenista zbog dodatnih konzultacija i izrazio je žaljenje što taj paket zakona nije izglasan prije jer bi to moglo pomoći hrvatskim poduzetnicima. 

Nakon njegova izlaganja došlo je do sukoba Zekanovića i Vesne Pusić. Više pročitajte OVDJE 

12:20 – Most je zatražio stanku zbog nadolazećeg glasovanja. Smatramo u Mostu da zbog mjera koje će biti donesene neće biti pokrivene sve skupine građana kao što su sezonci, nezaposleni....Mi ćemo uvijek podržati sve one prijedloge koji su dobre za građane, no potreban je reciprocitet. Tražimo da se Sabor nastavi do kraja tjedana i da raspravimo sve zakone – kazao je Petrov, na što mu je Jandroković kazao da su produžili rad Sabora i danas i sutra, te da je ono što rade više od onih standarda rada prije koronavirusa. 

12:15 – Saborska straža izvijestila je predsjednika Sabora da je u prostoriji 129 zastupnika i zastupnica. 

12:10 – Ovaj paket je sveobuhvatan i pomoći će hrvatskom gospodarstvu i poljoprivredi – osvrnuo se prije glasovanja premijer Andrej Plenković o prijedlogu i dodao: – Izašli smo s mjerama da bismo pomogli. Nismo mi jedini. 

Upitan o moratoriju koji traži oporba, rekao je: – Ministar Marić već je razgovarao s njima. Oni se moraju ponašati u ovoj situaciji odgovorno i odgovorno se ponašaju. 

Nakon što se raspravi SDP-ov paket pomoći gospodarstvu, završit će zasjedanje, a rad će nastaviti 15. travnja.

Podsjećamo, Sabor, koji je nakon potresa koji mu je oštetio zgradu na Trgu svetog Marka, zasjedao u staroj Ininoj zgradi, u utorak će zasjedati u hotelu Westin kako bi svi zastupnici mogli glasovati i poštovati mjere zaštite od zaraze koronavirusom.

– Plan je da se ujutro krene s izjašnjavanjem o amandmanima, u podne će se glasovati, slijedit će slobodni govori, pa SDP-ov paket zakona za pomoć gospodarstvu i završetak zasjedanja. Nastavit ćemo 15. travnja, nadam se u zgradi na Trgu svetog Marka- rekao je zastupnicima predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Travanjski paket mjera posrnulom gospodarstvu Vlada je razradila kroz izmjene Općeg poreznog zakona, Zakona o izvršavanju Državnog proračuna, Zakona o računovodstvu. Odlučila je povećati potpore za očuvanje radnih mjesta, odnosno isplate plaća radnicima s 3250 na 4000 kuna neto. Država preuzima i davanja na taj iznos koja otprilike iznose 1460 kuna po zaposlenom, što je ukupno 5460 kuna. Ta će mjera u travnju i svibnju, uz mjere iz ožujka, stajati oko 8,5 milijardi kuna, a mogu je koristiti poslodavci koji ne otpuštaju radnike.

Vlada se odlučila i na više mjera u području javnih davanja, poglavito poreza na dohodak, dobit i doprinosa. U tom je paketu i mjera po kojoj će svi, dakle i velike tvrtke s prihodom većim od 7,5 milijuna kuna, plaćati PDV tek po naplati izdanih računa. Do sada su tako PDV plaćali samo mali poduzetnici.

Izmjenama Zakona o izvršenju državnog proračuna omogućit će se državi da se u novim okolnostima, na domaćem i inozemnom tržištu zaduži i iznad iznosa od 26, 8 milijardi kuna, koliko je bilo utvrđeno za ovu godinu.

Sabor će donijeti i zakone za pomoć turističkom sektoru i poljoprivredi.

Očekuje se i glasovanje o paketu od četiri zakona kojima se produljuje rok važenja osobnih iskaznica, putovnica, vozačkih i drugih dozvola, a sve s ciljem da u epidemiji koronavirusa što manje građana dolazi na šaltere policijskih postaja, odnosno da ostane doma.

Izmijenit će i Zakon o lokalnim izborima te tako i formalno stvoriti uvjete da se zbog pandemije koronavirusa odgode prijevremeni izbori za Gradsko vijeće Orahovice i Općinsko vijeće Otoka koji su se trebali održati 19. travnja.   

VIDEO: Premijer Andrej Plenković o gospodarskim mjerama

Komentara 8

MA
manipulacija
08:37 07.04.2020.

Mjere su i vise nego korektne i nadam se da će mnogi biti zadovoljni. Zadržite radnike, prebrodit ćemo već ovu krizu..!

DD
duda.dudica
08:42 07.04.2020.

Povecanje minimalca koji plaća država i rasterećenje od davanja, odnosno državne potpore su, vjerujem, svima najdraže mjere! Samo neka se ne politizira i neka se sve ovo prode kako spada

BO
bolonjez
08:44 07.04.2020.

Uz ovakve mjere i međusobnu solidarnost možemo napraviti puno toga. Vidio sam već da su se građani udružili na platformi online placa i tako kupnjom domaćih proizvoda pomažu našim OPGovcima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije