Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliko ulaganje u bolnicama diljem Hrvatske

Sa 625 milijuna kuna grade se i opremaju dnevne bolnice

18.12.2012., Sisak - U sisacku Opcu bolnicu tijekom jutra primljeno je 26 putnika iz autobusa koji se prevrnuo kraj Kutine, a dvije putnice zadrzane su na lijecenju na Traumatoloskom odjelu.  Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
1/5
04.11.2015.
u 16:24

Prednosti za pacijente: Manje liste čekanja na zahvate, manje dana bolovanja, bolja dijagnostika...

Prošavši predselekcijski postupak, 18 hrvatskih bolnica svoje će projekte za ulaganja u dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije dostaviti ovih dana na pozivni natječaj Ministarstva zdravlja. Sa 625.480 milijuna kuna iz europskog fonda financirat će se izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i adaptacija bolničkih prostora za potrebe dnevne bolnice i dnevne kirurgije te medicinska i tehnička oprema.

Tih je 70 milijuna eura najveći dio "kolača" od 300 milijuna eura iz strukturnih fondova EU koji će biti uložen u infrastrukturu i projekte u hrvatskom zdravstvu do kraja ove te u 2016. godini. Drugi je to u nizu poziva koji će se financirati u sklopu Europskog fonda za regionalni razvoj, a prethodio mu je poziv za projekte u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u ruralnim područjima i na otocima, za koje je raspoloživo 140,600.000 kuna.

Nacionalni plan

Projekti dnevnih bolnica (DB) i jednodnevnih kirurgija (JDK) bit će sufinancirani do 85 posto iz sredstava EU i najmanje 15 posto iz državnog proračuna ili decentraliziranih sredstava, a u okviru Nacionalnog plana razvoja bolnica 2014. – 2016. Pacijenti će ovim ulaganjem dobiti bolju dijagnostiku i liječenje najsuvremenijim metodama, smanjit će se broj dana hospitalizacije, a time i broj dana bolovanja te će se smanjiti liste čekanja na zahvate, kažu u Ministarstvu. Bolnice koje nisu imale spremne projekte, moći će se uključiti sljedeće godine, kada će Ministarstvo zdravlja ponovno provesti postupak predselekcije.

– Što je više pacijenata u bolnici koji leže manji broj dana, to je bolja medicina, prema parametrima Svjetske zdravstvene organizacije. Gradnja sedam dnevnih bolnica na odjelima u Vinogradskoj počinje sljedeće godine – govori prof. dr. sc. Danko Velimir Vrdoljak, sanacijski upravitelj KBC-u "Sestre milosrdnice", gdje se planiraju kirurške dnevne bolnice opće kirurgije, otorinolaringologije, okulistike, ginekologije, urologije, internistička dnevna bolnica, dnevna bolnica Klinike za tumore te dnevna bolnice za humanu reprodukciju Klinike za ženske bolesti i porodništvo (MPO).

Velikogoričanima bliže

KBC Osijek adaptirat će i opremiti Centar objedinjenih DB-a (interna klinika, infektologija, neurologija, psihijatrija, pedijatrija, ORL i maksilofacijalna kirurgija, oftalmologija, dermatologija i venerologija, kirurgija – opća, dječja, neurokirurgija, ortopedija i trauma, urologija, ginekologija, onkologija i radioterapija) te prostor za jednodnevne kirurške zahvate u Klinici za otorinolaringologiju i Kirurgiju glave i vrata te Zavoda za oftalmologiju.

Riječki KBC kreće s projektima jednodnevne kirurgije na klinikama u Rijeci i na Sušaku te na klinikama za oftalmologiju te ginekologiju. Dnevnu bolnicu uredit će na osam klinika i Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju. S projektima počinje i KBC Split te Kliničke bolnice Merkur i Sveti Duh te Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

– Sisačka će bolnica graditi novi kompleks od 9000 kvadrata koji će izgledati kao nova bolnica. Velikogoričanima je to bliže nego zagrebačke bolnice – kaže dr. Miroslav Dubovečak, sanacijski upravitelj OB-a u Sisku.

Komentara 1

DE
dernek
18:16 04.11.2015.

Ah sto ova zadnja 4 dana ove vlade rastu ulaganja diljem HR gdje ste bili 4 godine lopine jedne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije