Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zadrugarstvo

S praćkama od rašlji lijeske osjećam se kao Grga Čvarak!

'Varazdin \\u0096 12. 04. 2010., Trakoscan \\u0096 Pracke su hit proizvod Zadruge Komorica. PHOTO:  Ljiljana Risek'
'Tezak *10'
12.04.2010.
u 15:55

Svi kažu da smo pravo osvježenje u poplavi kineske robe i jeftinih imitacija, kaže upraviteljice zadruge Nevenka Kuzminski

Od svih naših izvornih proizvoda posjetitelje najviše privlače prave domaće praćke! Nakon što ih je za našim štandom ugledao, jedan gospodin s posebnim ih je guštom i kupio, kazavši da ih nije vidio od djetinjstva te da se osjeća kao Grga Čvarak!

To nam je na štandu u Trakošćanu, pokazujući hrpu velikih praćki izrađenih - baš kao nekad - od kvrgavih rašlji lijeske ili graba za koje je pričvršćena guma s probušene zračnice bicikla i komadić kože od starih cipela, kazala Nevenka Kuzminski, upraviteljica nedavno osnovane Zadruge Komorica, sa sjedištem u Šinkovici Bednjanskoj. A praćka, kakva je nekad bila neizostavni "stanar" prašnih dječačkih džepova i gotovo jedina igračka bosonogog djetinjstva bednjanskih dječaka, tek je jedan od brojnih izvornih proizvoda ovoga kraja što ih nudi Komorica. U njihovoj izradi zasad je angažirano desetak mještana iz Bednje, Rinkovca, Benkovca i okolnih sela, koji na taj način od izumiranja čuvaju vjekovnu tradiciju ovdašnjeg rukotvorstva i time si ujedno osiguravaju dodatni izvor zarade.

– Izvorno, riječ komorica na bednjanskom se izgovara këmüerico. Nekad je to bila mala prostorija u staroj zagorskoj hiži, tek tolika da su u nju jedva stali krevet, ormar i škrinja. Komorica je obično bila namijenjena mladim bračnim parovima. U škrinji je snaha čuvala svoj miraz, a taj miraz obično su bili izvorni proizvodi našeg kraja. Oni su doista nesvakidašnji i vrijedni, pa smo stoga i osnovale zadrugu da bismo ih ponudile tržištu kao autentični bednjanski proizvod, kakav se nigdje drugdje ne može kupiti. Reakcije posjetitelja su odlične, svi kažu da smo pravo osvježenje u poplavi kineske robe i jeftinih imitacija – kaže N. Kuzminski.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije