Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zahtjev sindikata i udruga:

S 5 posto potpisa birača lakše do referenduma

Sindikati i udruge
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
1/4
13.11.2013.
u 12:40

Ključna je stvar predlagača ustavnih i zakonskih promjena u vezi referenduma prepolavljanje broja potpisa birača potrebnih za raspisivanje referenduma - traže da to za referendume na svim razinama bude 5 posto potpisa (npr. na državnoj razini oko 200 tisuća potpisa), te da se potpisi skupljaju 45 radnih dana

Pet sindikalnih središnjica i isto toliko udruga civilnog društva (Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati, Hrvatska udruga radničkih sindikata, Udruga radničkih sindikata Hrvatske, Matica hrvatskih sindikata, GONG, Zelena akcija, Pravo na grad, Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju, uz potporu koalicije Platforma 112 – za hrvatsku vladavine prava) zna kako olakšati pokretanje referenduma od građana, na lokalnoj i državnoj razini, i svoje su prijedloge ustavnih i zakonskih promjena predali svim klubovima zastupnika u Saboru, kao i radnoj skupini za ustavne promjene i Ministarstvu uprave.

Ključna je stvar, po njima, smanjenje, bolje rečeno prepolavljanje broja potpisa birača potrebnih za raspisivanje referenduma - traže da to za referendume na svim razinama bude 5 posto potpisa (npr. na državnoj razini oko 200 tisuća potpisa), te da se potpisi mogu skupljati najviše 45 radnih dana, i određivanje mjesta gdje se potpisi ne smiju skupljati, te sankcije za pritisak na građane da potpišu inicijative za referendum.

Ove organizacije predlažu da se iz referendumskog odlučivanja izuzmu pitanja kojima se ugrožavaju najviše vrijednosti ustavnog poretka, iz članka 3. Ustava RH, vezana uz slobodu, jednakost i ravnopravnost sviju, te pitanja kojima se ugrožava nacionalna sigurnost i obrana. Sindikati i udruge također ne žele da se referendmuski može odlučivati o proračunskim i poreznim temama i onima iz međunarodnih sporazuma.

Poticaj za detaljne prijedloge ustavnih i zakonskih promjena oko referenduma udruge i sindikati nalaze u tome što je, kažu, "pravni okvir koji regulira organiziranje i provođenje referenduma u Hrvatskoj jedan od najzahtjevnijih u Europi i gotovo je nepremostiva prepreka za pokretanje bilo kakvog referenduma."

Cilj je promjena, budu li usvojene, "olakšavanje pokretanja referenduma od strane građana (povećanje broja dana za prikupljanje potpisa i smanjenje postotka broja potpisa birača), uz preciziranje pitanja o kojima se ne može odlučivati putem referenduma (ustavne vrijednosti)."

Komentara 6

DE
Dejan10
15:19 13.11.2013.

Sve te udruge mi smrde na komunizam.

Avatar fijolica
fijolica
15:58 13.11.2013.

" ...sankcije za pritisak na građane da potpišu inicijative za referendum." Ja tu ne bih stavila točku - treba i sankcije za pritisak na građane (fizički, verbalni, a posebno ako ga čine mediji, političari te udruge i institucije koje misle drugačije) da NE potpišu inicijative za referendum, sankcije za napade na one koji skupljaju potpise, trgaju popisne liste i pale štandove, sankcije za odgovorne političare koji odugovlače s raspisivanjem referenduma i pokušavaju ga opstruirati. Isto tako, iz referendumskog odlučivanja treba izuzeti pitanja koja bi mijenjala, proširivala ili negirala bit već postojeće definicije pojmova te onih koja ozbiljno zadiru u dobrobit cjelokupnog naroda.

GI
giglibigli
13:29 13.11.2013.

a one koji potpišu zahtjev za referendum a poslije na njega ne izađu trebalo bi kazniti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije