Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HSP dr. A. Starčević

Ruža Tomašić: Ogorčeni smo proslavom "Oluje" u Kninu

ruža tomašić
HSP dr. Ante Starčević
07.08.2011.
u 22:18

Zabrinjava činjenica da već tradicionalno na proslavi „Oluje“ ne nazoče strateški i koalicijski partneri Vlade RH iz redova SDSS-a, poručuje Tomašić

Nakon obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja u Kninu, otvorenim pismom javnosti obratila se Ruža Tomašić predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević. U svojem pismu iznjela je ogorčenje nekim dijelovima službenog obilježavanja "Oluje".

Pismo donosimo u cjelosti.

Kao aktivni sudionik obilježavanja ovogodišnje 16. obljetnice „Oluje“ u Kninu osjećam potrebu svoja zapažanja i promišljanja podijeliti sa širom hrvatskom javnošću. Kao i do sada Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti, tj. obilježavanje obljetnice „Oluje“ državni protokol održao je u kraljevskom gradu Kninu. Kao političar uvijek sam zamjerala političkim elitama koje se pojavljuju jednom godišnje u Vukovaru ili Kninu a nakon toga se ponašaju kao da ova dva sveta hrvatska grada i ne postoje.

Ne mogu se oteti dojmu da je nekoliko bizarnih činjenica tijekom ovogodišnje obljetnice ostavilo veliku gorčinu ne samo u meni nego u svim braniteljima s kojima sam razgovarala i građanima Knina s kojima sam se susretala tijekom protokola i između protokolarnih obaveza.

Prvi propust je učinjen samim tim jer službeno polaganje vijenaca, paljenje svijeća i zajednička molitva nije održano na kninskom gradskom groblju gdje počivaju poginuli hrvatski branitelji.

Propust drugi učinjen je jer na Spomeniku pobjedi u Kninu gdje je ovaj dio protokola obavljen nema hrvatskog znakovlja ili obilježja kao što su npr. zastava ili grb Republike Hrvatske. Mnogi branitelji zajedno sa mnom zapitali su se komu u Kninu smetaju takva hrvatska obilježja i komu se na takva način podilazi ne postavljanjem istih.

Najveći propust učinili su organizatori koji su prihvatili dizajn službenih akreditacija na kojima piše Oluja a nalazi se zastava Europske Unije. Ja i svi ostali s pravom se pitamo da li su hrvatski vitezovi položili svoje živote za Republiku Hrvatsku ili Europsku Uniju? I gdje su bile te europske i svjetske silnice kada je ratni pohod i kasniji pokolj nad nenaoružanim hrvatskim narodom trebalo zaustaviti? Da li je itko od njih odgovarao za učinjene propuste i da li su nam se ikada ispričali za znane postupke? Te barem na taj način zavrijedili da se njihova zastava nalazi na ovoj službenoj akreditaciji.

Mene osobno i sve sa kojima sam razgovarala zaboljeli su „pozdravi“ upućeni osuđenim hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču kad je dobro znano da je „svita“ koja se nalazila u svečanoj loži iste te ljude locirala, identificirala, uhitila i transferirala. Zabrinjava činjenica da već tradicionalno na proslavi „Oluje“ ne nazoče strateški i koalicijski partneri Vlade RH iz redova SDSS-a.  Što više potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a Slobodan Uzelac dok traje službeni protokol proziva vladajuću hrvatsku elitu za prešućivanje zločina nad Srbima. Ne samo u Domovinskom ratu nego i u II. svjetskom ratu.

Zahtijevamo od Vlade RH i predsjednice Vlade Jadranke Kosor da se jasno i nedvosmisleno ogradi od ovakvih neargumentiranih politikantskih izjava. Također da se potpredsjednik Vlade RH Slobodan Uzelac u hrvatskim medijima izjasni da li njegov SDSS želi ravnopravnost za sve pripadnike srpske nacionalne manjine u hrvatskoj ili samo za one koji su sudjelovali u oružanoj agresiji na Hrvatsku. Jer svojim izjavama zanemaruje veliki dio srpske nacionalne zajednice koji je hrvatsku prihvatio kao svoju Domovinu te aktivno sudjelovao u obrani RH od velikosrpske agresije.

Od svih navedenih očekujemo da  „Oluju“ tretiraju kao sjajni dijamant u kruni hrvatske povijesti te da se prema tom dijamantu odnose s dužnim poštovanjem.

Komentara 62

UT
utatica
22:49 07.08.2011.

R. Tomašić.......Također da se potpredsjednik Vlade RH Slobodan Uzelac u hrvatskim medijima izjasni da li njegov SDSS želi ravnopravnost za sve pripadnike srpske nacionalne manjine u hrvatskoj ili samo za one koji su sudjelovali u oružanoj agresiji na Hrvatsku. Jer svojim izjavama zanemaruje veliki dio srpske nacionalne zajednice koji je hrvatsku prihvatio kao svoju Domovinu te aktivno sudjelovao u obrani RH od velikosrpske agresije. __________________________________________________________ Ružo to se i ja pitam, također treba pitati Kosoricu zašto su oni srbi koji u izvršili agresiju na RH u privilegiranom položaju (mirovine, stanovi, zastupnici u saboru) a srbi koji su branili Hrvatsku ta prava ne mogu ostvariti?

OB
-obrisani-
22:49 07.08.2011.

ova glupača bi trebala prestati razdvajati hrvatski narod i trebala bi početi provoditi svoju politiku svojim gospodarskim programima i planovima, a bez pljuvanja po onima, kojima je hrvatski narod dao većinski glas. to što ona radi je elementarno nepoštivanje hrvatskog naroda. gospođo ružo, predizborna promidžba može se raditi i bez pljuvanja! samo to treba znati! lako je srati. to radi i kukuriku koalicija. unaprijed osuđeno na propast! fuj.

OB
-obrisani-
22:44 07.08.2011.

Precizno i sasvim točno. Licemjerje hrvatskih političara je začuđujuće. Imaš moj glas na izborima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije