Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'porođajni turizam'

Ruskinje odlaze na porođaj u Argentinu zbog državljanstva

Cars queue to enter Finland from Russia
Foto: JANIS LAIZANS/REUTERS
1/3
14.02.2023.
u 23:13

Ruskinje žele da njihova djeca imaju argentinsko državljanstvo jer će im ono omogućiti veću slobodu od ruske putovnice, s kojom bez vize mogu putovati u samo 87 zemalja

Više od 5000 trudnih Ruskinja ušlo je u Argentinu posljednjih mjeseci, među kojima 33 na samo jednom letu u četvrtak, 9. veljače. Vjeruje se da se žene žele poroditi u Argentini kako bi bebe dobile argentinsko državljanstvo. Broj dolazaka je u posljednje vrijeme povećan, a lokalni mediji pretpostavljaju da je to posljedica rata u Ukrajini te mogućnosti bezviznog ulaska i kvalitetne medicinske skrbi.

Od 33 žene koje su doputovale u argentinsku prijestolnicu u četvrtak tri su privedene zbog "problema s dokumentima". One su se pridružile još trima koje su stigle dan prije, rekla je voditeljica agencije za migracije Florencia Carignano za list La Nacion. – Otkriveno je da one nisu došle iz turističkih razloga. I same su to priznale – rekla je Carignano.

Ruskinje žele da njihova djeca imaju argentinsko državljanstvo jer će im ono omogućiti veću slobodu od ruske putovnice, s kojom bez vize mogu putovati u samo 87 zemalja.

– Problem je u tome što one dođu u Argentinu, upišu svoju djecu kao argentinske državljane i odu – dodala je Carignano.

Po argentinskom zakonu, svako dijete koje se rodi na teritoriju Argentine automatski dobiva argentinsko državljanstvo. Ako su im djeca Argentinci, i roditeljima je olakšan proces stjecanja državljanstva.

Čini se da je "porođajni turizam" ruskih građana u Argentinu unosna i dobro uhodana praksa.

Argentinska policija provela je racije u sklopu istrage o "milijunskom poslu i nezakonitoj mreži" koja je navodno opskrbljivala trudne Ruskinje i njihove partnere lažnim dokumentima izdanim u rekordnom roku kako bi im omogućili nastaniti se u Argentini.

Policija je objavila da je mafijaška organizacija naplaćivala do 35.000 dolara za uslugu. Nije bilo uhićenja, ali zaplijenjena su prijenosna računala i tableti, useljenički papiri i znatne količine gotovine.

Carignano je rekla da je imigracijski ured proslijedio podatke u vezi sa slučajem pravosuđu s ciljem obrane integriteta izdavanja argentinske putovnice.

Komentara 5

JD
Jardin_d_enfants
04:51 15.02.2023.

Zasto da ne Argentina, je Rusima, prijateljska zemlja...Ne samo Argentina,vec cjela Juzna Amerika..Oni prosto obozavaju ruse zato sto su podrzavali oslobodilacke ratove...A amere nece da vide.

Avatar Bobiii
Bobiii
07:17 15.02.2023.

To su dobrostojeći Rusi, ne može svatko na rađanje u Argentinu, a takvi mogu kupiti državljanstvo i putovnice u mnogim zemljama.

SI
siny
13:10 19.02.2023.

Jardin…sve same uspjesne zemlje treceg svijeta! Ali rusi su navikli na to, cak i Argentina je korak ispred Rusije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije