Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SNIMKA IZ BAHMUTA

VIDEO Ruski vojnik htio se spasiti: Signalizirao predaju pa dronom primio poruku od Ukrajinaca

Predaja ruskog vojnika
Foto: Kopnene snage Oružanih snaga Ukrajine/Screenshot
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
10.05.2023.
u 22:20

"Naš tim mu je dobacio poruku sa zahtjevom da se preda i prati dron. Pristao je iako su mu suborci pucali u leđa", naveo je ukrajinski zapovjednik Jurij Fedorenko

Ruski vojnik molio je Ukrajince da ne bacaju bombe po njemu te mu je ponuđeno da se preda, što je i učinio, sudeći prema snimci iz Bahmuta. Umjesto eksploziva, vojniku je dronom poslana poruka s uputama kako da se preda. Dok su Rusi gađali područje, borac je pozvan da iziđe iz svog rova na otvoreni teren kako bi ga dron ispratio do ukrajinskog položaja. Pristao je na uvjete, signalizirajući da će pratiti dron u ukrajinsko zarobljeništvo.

"Odred bespilotnih borbenih letjelica otkrio je ruskog vojnika koji je tražio da ga se ne bombardira. Naš tim mu je dobacio poruku sa zahtjevom da se preda i prati dron. Pristao je iako su mu suborci pucali u leđa", naveo je ukrajinski zapovjednik Jurij Fedorenko, prenosi Telegraph.

Mihajlo Fedorov, potpredsjednik ukrajinske vlade, potvrdio je da je Rus priveden. "Neprijatelj je primijetio dron i počeo gestikulirati kako bi pokazao želju za predajom", rekao je. Predaja ruskog vojnika dogodila se kada je Ukrajina zauzela jugozapadni dio grada Bahmuta.

Nakon djelomične mobilizacije u Rusiji Ukrajina je objavila detalje o tome kako se predati, među ostalim i putem telefonske linije pod nazivom "Želim živjeti". Kijev je obećao ruskim ročnicima sigurnost u zamjenu za polaganje oružja.

Ukrajinska vojna postrojba rekla je u srijedu da je rastjerala rusku pješadijsku brigadu s bojišnice blizu Bahmuta, potvrdivši time izjavu čelnika ruske privatne vojske Wagner da su ruske snage pobjegle.

General pukovnik Oleksandr Sirski, koji predvodi ukrajinske kopnene snage, rekao je da su se ruske postrojbe u nekim dijelovima Bahmuta povukle do dva kilometra kao rezultat protunapada. Nije otkrio detalje.

Postrojbe Wagnera predvodile su mjesecima duge ruske napade na grad na istoku Ukrajine, no ukrajinske snage kažu da je ofenziva u zastoju. Moskva nije komentirala izvještaje da je njezina odvojena 72. motostreljačka brigada napustila pozicije u jugozapadnim predgrađima Bahmuta. Ruska brigada obično se sastoji od nekoliko tisuća vojnika. Bahmut je primarna meta velike ruske zimske ofenzive i poprište najkrvavijih bitaka u Europi od Drugog svjetskog rata.

Šef Wagnera Jevgenij Prigožin, koji je iznova optuživao regularne ruske oružane snage da ne podupiru valjano svoje vojnike, rekao je u utorak da je ruska brigada napustila svoje pozicije. "Naša vojska bježi. 72. brigada profućkala je tri četvorna kilometra ovo jutro, gdje sam izgubio oko 500 ljudi", rekao je Prigožin.

VIDEO Iz perspektive ukrajinskog vojnika: Kako izgleda ratovanje u Bahmutu

Ukrajinska istočna vojna komanda rekla je da je ruska brigada pretrpjela teške gubitke,  no Rusija i dalje pokušava zauzeti ostatak grada.

"Nažalost, još nije uništena cijela ruska brigada", rekao je u televizijskom obraćanju Serhij Čerevatji, glasnogovornik istočne vojne komande.

Rano u srijedu Treća zasebna jurišna brigada, koju je krajem prošle godine oformio nacionalistički bataljun Azov, objavila je video jednog od osnivača Azova, Andrija Biletskija, koji je rekao da su njegove snage porazile rusku brigadu.

Od prošlog tjedna Prigožin iznova prijeti da će izvući snage Wagnera iz Bahmuta ako ruske oružane snage ne pošalju više streljiva. U posljednjim komentarima u srijedu rekao je da njegova vojska prima samo 10 posto potrebnog streljiva.

Komentara 23

MO
modovisisajteMaraschino
07:50 11.05.2023.

Novinaru, ukrajinske snage oslobađaju, a ne zauzimaju tuđe.

BT
Branko_Trol
09:16 11.05.2023.

Kada planirate umjesto rijeci bataljun koristiti rijec bojna?

Avatar UA heroji Bakhmuta!
UA heroji Bakhmuta!
08:55 11.05.2023.

svaka čast UA vojsci na humanosti nakon zločinačke ruske agresije! ne znam bih li mogao biti toliko human kao oni da to rusi rade u mojoj zemlji!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije