Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SMATRA DA ĆE BITI UBIJEN

Ruski oporbeni političar: 'Putin neće dočekati sljedeći rođendan. Oni oko njega neće mu dopustiti da ode u Haag'

Russian President Vladimir Putin makes his annual New Year address to the nation in Rostov-on-Don
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/3
13.01.2023.
u 10:50

"Putinova moć leži u njegovoj poziciji alfa mužjaka, kao osobe koja je nepobjediva. Godina 2022. bila je godina kada je ta pozicija počela slabjeti", tvrdi Ilija Ponomarev

Ruski oporbeni političar u egzilu Ilija Ponomarev smatra da ruski predsjednik Vladimir Putin neće doživjeti sljedeću godinu. Ponomarev je bio član ruske Državne dume od 2007. do 2016. godine, a sada se nalazi u Ukrajini, gdje ima državljanstvo, i predvodi oporbeni pokret za koji se nada da će Rusiju transformirati u funkcionalnu demokraciju. On je bio jedini član ruskog parlamenta koji je 2014. godine glasao protiv aneksije Krima. Po njegovom mišljenju, Putinova objava da je anektirao ukrajinske teritorije koje Rusija ne može u potpunosti kontrolirati, neuspjeli napadi na Kijev te povlačenja iz Hersona i Harkiva mogli bi dovesti do toga da se njegov unutarnji krug okrene protiv njega.

"Putinova moć leži u njegovoj poziciji alfa mužjaka, kao osobe koja je nepobjediva. Godina 2022. bila je godina kada je ta pozicija počela slabjeti. Moja prognoza i dalje ostaje da neće dočekati svoj sljedeći rođendan", rekao je Ponomarev za Newsweek. Putin, naime, 7. listopada puni 71 godinu.

"Moj osobni san očito je vidjeti ga u Haagu, ali ne mislim da će se to dogoditi. Oni oko njega neće mu dopustiti da ode u Haag jer njegovo svjedočenje zapravo može biti vrlo štetno za njih... On će biti ubijen", smatra Ponomarev.

Ponomarev je jedan od organizatora Prvog kongresa narodnih zastupnika Rusije, grupe koja se sastala u Poljskoj u studenom kako bi izradila ustav za koji kaže da nudi put Rusiji ka prijelazu u funkcionalnu demokraciju. Također, autor je knjige "Mora li Putin umrijeti? Priča o tome kako Rusija postaje demokracija nakon poraza od Ukrajine".

Ranije je govorio o svojim vezama s malo poznatom Nacionalnom armijom otpora. Jednom je rekao da skupina stoji iza navodnog ubojstva automobilskom bombom Darje Dugine, kćeri Aleksandra Dugina, za kojeg se vjeruje da je utjecajan na Putina. Međutim, drugi istaknuti ruski oporbeni aktivist, šahovski prvak Garry Kasparov, nazvao je skupinu "lažnom". 

Ponomarev je za Newsweek rekao da je "činjenica" da Nacionalna armija otpora stoji iza smrti Dugine, za što je Rusija okrivila Ukrajinu, dok Kijev negira svoju umiješanost. Govoreći o Kasparovu, istaknuo je kako se njih dvojica slažu oko političkog sustava koji bi trebao postojati u postputinovskoj Rusiji, no da se razlikuju po tome kakav bi trebao biti ekonomski i društveni sustav.

"Glavna razlika između nas je u tome što on vodi forume i oni imaju mnogo vrlo zanimljivih rasprava, ali ne bave se nikakvom praktičnom politikom", dodao je.

Tijek događaja u Ukrajini pratite OVDJE

Komentara 36

Avatar Zavratnica
Zavratnica
11:07 13.01.2023.

Ovaj članak odaje dojam o napredovanju ukrajinskih trupa blizu Moskve, a ne o stvarnom stanju na terenu.

Avatar majkuvam
majkuvam
12:20 13.01.2023.

Što mislite postići sa ovakvim člancima?Ilija Ponomarev,bivši ukrajinski uljez u ruskoj Dumi,do 2016. godine.

Avatar nekakav
nekakav
14:06 13.01.2023.

koji haag, za koga, ruse?! to mogu osnovati države kako god odluče, to je politički sud, i tjeralice će se izdavati na temelju političkih odluka, naloga. rus može osnovati sud za zločine engleza u 2. svj. rat, bombardiranje dresdena recimo. ili za amerikance zbog zločina u vijetnamu. u iraku, siriji, libiji... ne kužite daje zapad svojim dvostrukim aršinima potkopao to malo međunarodnih pravila, stvar je izmakla kontroli, bez sjedanja glavešina na vrhu i stvaranja novog poretka, koji će prihvatiti činjenicu da postoji indija, 5. ekonomija svijeta, da arapa ima preko milijarde, afrikanaca isto, da moraju imati svoje mjesto za stolom... ajmo mi osnovati sud za procesuiranje zločina u čileu, argentini. zašto ne bi mogli?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije