Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kritizirao ga da presporo radi

Putin u prijenosu uživo izgrdio svog ministra: 'Zar ne razumijete situaciju u kojoj se nalazimo?'

Russian President Putin chairs a Cabinet Meeting
Foto: Kremliin/NEWSCOM
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
13.01.2023.
u 08:52

Incident koji je prenosila televizija vjerojatno je dio informativne kampanje Kremlja za podizanje Putinove slike kao uključenog ratnog vođe, sugerirao je američki think-tank Institut za proučavanje rata

Ruski predsjednik Vladimir Putin javno je izgrdio višeg ministra i saveznika tijekom sastanka kojeg je prenosila državna televizija. Govoreći tijekom video poziva uživo s dužnosnicima u srijedu, ruski čelnik djelovao je uzrujano te je prekorio zamjenika premijera Denisa Manturova, koji je, također, njegov ministar trgovine i industrije te odgovoran za nadzor ruske industrije oružja, obrambene industrije i opskrbe trupama opremom. Putin ga je kritizirao da presporo radi na ugovorima za zrakoplove, prema transkriptu poziva koji je kasnije objavio Kremlj.

Manturov, koji je pratio predsjednika na nekoliko putovanja i smatra se da ima njegovu naklonost, pokušao je opravdati kašnjenja. Objašnjavao je da je njegovo ministarstvo bilo spremno graditi motore za helikoptere u Sankt Peterburgu koji su se prethodno proizvodili u Ukrajini, kada je Putin zakolutao očima i odgovorio: "Predugo, predugo... Molim vas da ubrzate ovaj posao", prenosi The Guardian.

Na početku razgovora, Manturov, koji je prošli mjesec podvrgnut sankcijama Ujedinjenog Kraljevstva, obećava Putinu da će dati 175 milijardi rubalja državnoj zrakoplovnoj tvrtki Aeroflot za najam civilnih i vojnih zrakoplova od 2023. do 2025. godine. Međutim, Putin ga prekida i tvrdi da niti jedan od ugovora nije spreman.

“Znam da u poduzećima nema ugovora, rekli su mi direktori. Što, stvarno, izigravaš budalu? Kada će ugovori biti potpisani?”, naveo je Putin. “Svi razumiju hitnost ovih pitanja”, nastavio je, dodajući kako sve mora biti napravljeno u roku od mjesec dana.

"Ne, ne pokušavaj dati sve od sebe. Učinite to unutar mjesec dana. Zar ne razumijete situaciju u kojoj se nalazimo? To treba učiniti za mjesec dana, ne kasnije", navodi ruski predsjednik.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kasnije je naveo da Putin "nije imao ozbiljnih pritužbi na Manturovljev rad".

Incident koji je prenosila televizija vjerojatno je dio informativne kampanje Kremlja za podizanje Putinove slike kao uključenog ratnog vođe, sugerirao je američki think-tank Institut za proučavanje rata u svom ažuriranju u četvrtak.

"Kremlj je mogao izrezati neslaganje iz svog službenog transkripta, ali je odlučio objaviti Putinov oštar odgovor, vjerojatno kako bi identificirao druge dužnosnike u Kremlju kao krivce za izazove ruske vojne industrijske baze i vjerojatno kako bi zaprijetio drugim dužnosnicima", smatra Institut.

Denis Manturov
Foto: ALEXANDER ASTAFYEV/NEWSCOM

Sastanak je održan istog dana kada je Putin smijenio svog glavnog zapovjednika u Ukrajini nakon samo tri mjeseca na čelu, u potezu koji je vjerojatno imao političke dimenzije. Promjena u vodstvu dolazi usred stalnih napetosti između viših osoba zaduženih za ruski rat u Ukrajini. Valerij Gerasimov (67), načelnik Glavnog stožera, imenovan je glavnim zapovjednikom za rat, u posljednjoj od nekoliko velikih promjena moskovskog vojnog vodstva.

Tko je novi zapovjednik ruskih snaga u Ukrajini i zašto je postavljen?

Brojni nacionalistički ratni blogeri, koji imaju "licencu" Kremlja da kritiziraju vođenje rata, krivili su Gerasimova za neuspjeh ruske vojske u ratu protiv Ukrajine. Jevgenij Prigožin, osnivač plaćeničke Wagner grupe i čečenski vođa Ramzan Kadirov kritizirali su, ne pretjerano prikriveno, Gerasimova, tvrdeći da su njihove navodno superiorne i poluautonomne snage odgovorne za uspjehe. Pristaše ministarstva obrane kažu da Rusija često ima loše rezultate na početku ratova i da su brojni problemi koji se tiču opskrbe, tehnologije i zapovjednog lanca riješeni u proteklih deset mjeseci ili se tek rješavaju.

Ministarstvo obrane priopćilo je kako položaj zapovjednika zaduženog za "specijalnu vojnu operaciju" odražava proširenje njenog opsega i potrebu za poboljšanjem organizacije i zapovijedanja. Gerasimovljevi zamjenici bit će armijski general Sergej Surovikin nadimka "general Armagedon", koji je imenovan prije samo tri mjeseca glavnim zapovjednikom ruskih snaga u Ukrajini, armijski general Oleg Saljukov i zamjenik načelnika glavnog stožera general pukovnik Aleksej Kim.

Igor Korotčenko, jastrebovski vojni stručnjak koji je čest gost na državnoj televiziji, kazao je da je do promjene kadrova došlo zato što je Ukrajina dobila teško oružje dugog dometa od Zapada, a moguće je da će uskoro dobiti tenkove i oklopna vozila. Istaknuo je da se imenovanjem Gerasimova povećava mogućnost da će Rusija koristiti nuklearno oružje na bojnom polju u Ukrajini.

Valerij Gerasimov
Foto: SPUTNIK/REUTERS

"Imenovanje Gerasimova znači da se sva sredstva uništenja u arsenalima Oružanih snaga Ruske Federacije - bez iznimke - mogu koristiti".

Imenovanjem Gerasimova Putin možda šalje Zapadu poruku o svojoj odlučnosti da dobije rat i ojača položaj vojske u odnosu na Prigožinove i Kadirovljeve vojne formacije. Također, želi učiniti svog vrhovnog zapovjednika odgovornijim za provođenje invazije iz dana u dan.

"Sada je glavni stožer izravno i beskompromisno odgovoran za apsolutno sve", rekao je Semjon Pegov, ruski vojni bloger koji koristi nadimak Wargonzo. "General Armagedon i dalje je u središtu odlučivanja, ali u manje ranjivoj poziciji", dodao je.

Tatjana Stanovaja, osnivačica kompanije R.Politik, smatra da će se malo toga promijeniti.

"Gerasimov je dobio zapovjedništvo nad vojnom operacijom zbog Surovikinovih ozbiljnih neuspjeha", rekla je.

Putin je imenovao Gerasimova načelnikom glavnog stožera i zamjenikom ministra obrane 9. studenog 2012., tri dana nakon što je dugogodišnjeg suradnika Sergeja Šojgua imenovao ministrom obrane. Svaki od njih drži jednu od tri nuklearne aktovke kojima mogu narediti ruski nuklearni udar.

Gerasimov je imao ključnu ulogu u ruskom preuzimanju Krima od Ukrajine 2014. i u pružanju vojne podrške sirijskom predsjedniku Bašaru Al-Asadu. State Department sankcionirao ga je dan nakon invazije na Ukrajinu, rekavši da je među troje ruskih dužnosnika uz Vladimira Putina izravno odgovornih za rat. Ipak, Gerasimov ponekad razgovara s generalom američke vojske Markom Milleyem, zapovjednikom združenog stožera vojske SAD-a.

Tijek događaja u Ukrajini pratite OVDJE

Komentara 38

ZU
Zujim
09:05 13.01.2023.

Ministra cekaju klizave stepenice sa kojih ce kao slucajno pasti kroz prozor koji ce se kao slucajno nalaziti jako visoko od tla.

Avatar El Indio
El Indio
09:01 13.01.2023.

Ministri opet drhte pred carom

DU
Deleted user
09:00 13.01.2023.

Ministar će biti još cijeli mjesec na životu, poskliznut će se s balkona, past će mu ledena siga s krova ili će ga bubnuti njegova limuzina ..To Vladimire, kad oni ne znaju i ne mogu tebe skinuti, ti njih polako skidaj, neka se nastavi niz ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije