Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEUSPJEŠNA MISIJA

Ruska svemirska letjelica Luna-25 srušila se na Mjesec

Rocket booster with Luna-25 lunar lander blasts off at Vostochny Cosmodrome
Foto: Roscosmos/REUTERS
1/2
20.08.2023.
u 12:06

Luna-25 trebala je izvesti meko slijetanje na južni pol jedinoga Zemljina prirodnog satelita 21. kolovoza, prema ruskim svemirskim dužnosnicima

 Prva ruska misija na Mjesec u 47 godina završila je neuspješno nakon što se svemirska letjelica Luna-25 otela kontroli i srušila na Mjesečevu površinu. Ruska državna svemirska agencija Roskosmos je rekla da je izgubila kontakt s letjelicom nedugo nakon što se pojavio problem dok je letjelica mijenjala orbitu prije slijetanja u subotu.

"Stroj je ušao u nepredvidljivu orbitu i prestao postojati, što je rezultat sudara s površinom Mjeseca", objavio je Roskosmos u priopćenju u nedjelju. Neuspjeh prestižne misije naglašava zalaz Rusije kao svemirske sile od hladnog rata kada je Moskva lansirala prvi satelit u svemir, Sputnjik 1, a sovjetski kozmonaut Jurij Gagarin je postao prvi čovjek u svemiru. Rusija nije započinjala lunarne misije od Lune-24 1976. godine kada je Leonid Brežnjev vladao Kremljom.

Luna-25 trebala je izvesti meko slijetanje na južni pol jedinoga Zemljina prirodnog satelita 21. kolovoza, prema ruskim svemirskim dužnosnicima. Rusija se utrkivala s Indijom, čija bi letjelica Chandrayaan-3 trebala ovog tjedna sletjeti na Mjesečev južni pol, a u širem smislu s Kinom i Sjedinjenim Američkim Državama, koje su također povećale svoje lunarne ambicije.

VEZANI ČLANCI: 

VIDEO: Kamene kugle iz Bosne: Nitko ne zna kako su nastale, a privlače ljude iz cijeloga svijeta

 
 
 

Komentara 15

IO
iolio
15:43 20.08.2023.

Zakazao programator iz Ukrajinske perilice rublja.

PR
pravednik2
14:41 20.08.2023.

U komšijskim novinama pišu, da se "Luna" sudarila sa mjesečevom površinom. Znači, ipak je Mjesec kriv za sudar. Na istoku je uvijek netko drugi kriv.

Avatar Sidewinder
Sidewinder
19:46 20.08.2023.

Kolektivni Zapad i ukrajinski nacisti su pomakli Mjesec, zato je ruska letjelica pala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije