Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LUNA-25

Ruska sonda ušla u Mjesečevu orbitu, cilj joj je pronaći smrznutu vodu

Rocket booster with Luna-25 lunar lander blasts off at Vostochny Cosmodrome
Foto: Roscosmos/REUTERS
1/4
16.08.2023.
u 17:18

Moskva je posljednji put poslala sondu Lunu-24 na Mjesec prije gotovo pola stoljeća, početkom 1976. godine kada je Rusija još bila dio Sovjetskog Saveza

Ruska lunarna letjelica ušla je u srijedu u Mjesečevu orbitu, što je velik korak prema ostvarenju ambicije Rusije da postane prva svemirska sila koja će izvesti meko slijetanje na južni pol jedinoga Zemljina prirodnog satelita u potrazi za smrznutom vodom. Svemirska tvrtka Roskosmos izvijestila je da je svemirska sonda Luna-25 ušla u Mjesečevu orbitu u 11:57 po moskovskom vremenu ili 8:57 po srednjoeuropskom vremenu. 

Ruska svemirska sonda, koja je otprilike veličine manjeg automobila, teži oko 1800 kilograma i lansirana je prošli petak iz svemirske luke Vastočni. Trebala bi obavljati istraživanja na Mjesečevu južnom polu oko godinu dana. U tom su području znanstvenici NASA-e i ostalih svemirskih agencija u posljednjih nekoliko godina otkrili tragove smrznute vode u kraterima.

Postojanje vode na Mjesecu važno je za velike svemirske sile jer bi omogućilo dulji boravak ljudi ondje, a to bi pak omogućilo iskopavanje vrijednih lunarnih resursa.

Moskva je posljednji put poslala sondu Lunu-24 na Mjesec prije gotovo pola stoljeća, početkom 1976. godine kada je Rusija još bila dio Sovjetskog Saveza, rekao je Anatolij Zak, osnivač www.RussianSpaceWeb.com koji prati ruske svemirske programe. "Ulazak u Mjesečevu orbitu apsolutno je ključan za uspjeh ovoga projekta", rekao je Reutersu, ponovivši da se ovo događa "prvi put u postsovjetskom razdoblju."

"Neki ovo nazivaju drugom lunarnom utrkom pa je vrlo važno da Rusija nastavi s ovim programom. Luna-25 nije samo jedna misija, već dio puno šire ruske strategije koja se proteže 10 godina u budućnost."

Luna-25 dio je ruskoga lunarnog programa kojim je predviđena izgradnja svemirske postaje na Mjesecu do 2040. godine.

GALERIJA Ruska sonda Luna-25

Rocket booster with Luna-25 lunar lander blasts off at Vostochny Cosmodrome
1/11
Ključne riječi

Komentara 3

FU
Fusnota
20:09 16.08.2023.

Pametno rade Moskovljani , prvo treba WC napraviti pa ostalo.

Avatar El Indio
El Indio
01:16 17.08.2023.

Rusi trazu vodu na mjesecu? Logicno...mobilizirali vodonose selskih bunara pa Ruska sela ostaje bez vode

Avatar AGRAM
AGRAM
11:10 17.08.2023.

Za takvo što više nije potrebna sonda za mjesec. Danas se to može otkrit sa Zemlje i jasno da to mnogi već znaju, samo nije sva voda, voda, odnosno led.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije