Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROIZVODNJA PROJEKTILA

Ruska invazija dovela do problema na koje Moskva nije računala: Otežana i opskrba vojske

FILE PHOTO: Members of Ukraine's National Guard Omega Special Purpose fire a SPG-9 anti-tank grenade launcher toward Russian troops in the front line town of Avdiivka
Foto: RFE/RL/SERHII NUZHNENKO/REUTERS
1/6
10.03.2024.
u 18:51

NRC je u izvješću objavio i datoteke za koje tvrde da pokazuju detaljne dijagrame i analize ruske rakete Kinžal Kh-32 kao i opis njezinih modifikacija

Agresija Rusije na Ukrajinu, koja sada traje već više od dvije godine, dovodi i do niza problema na koje Moskva nije računala da bi se mogli dogoditi. Jedan od njih su i tehnički problem s kojima se suočava ruski program za proizvodnju projektila koji, kako navodi Newsweek kasni mjesecima i tako otežava prijeko potrebnu opskrbu vojske.

- Naši kibernetički stručnjaci otkrili su dokumentaciju koja detaljno opisuje problem s kojima se Moskva suočava u proizvodnji projektima. U dokumentaciji su identificirane tvrtke koje su posrednici u kupnji komponenti za proizvodnju oružja. Svaka tvrtka čije proizvode neprijatelj koristi za proizvodnju oružja bit će poznata javnosti. Nakon cyber operacije koja je trajala više od godinu dana, relevantne vlasti imaju podatke za blokiranje proxy tvrtki i proširenje sankcija – stoji u izvješću Ukrajinskog centra otpora (NRC) koji je uspostavljen ubrzo nakon početka agresije i djeluje pod snagama za specijalne operacije Ukrajine.

Ipak, Newsweek, koji je prenio informacije iz izvješća, ograđuje se od istoga navodeći kako još nisu uspjeli potvrditi ovu tvrdnju NRC-a. U izvješću su spomenuti Specijalni tehnološki centar u Sankt Peterburgu kao i tvornicu Dubna u moskovskoj regiji. NRC je u izvješću objavio i datoteke za koje tvrde da pokazuju detaljne dijagrame i analize ruske rakete Kinžal Kh-32 kao i opis njezinih modifikacija. Isto tako tvrde i kako su njihova cyber otkrića pokazala da “Rusija nije u stanju sama proizvesti moderne projektile zbog tehnološke zastarjelosti” kao i da ruski vojno-industrijski kompleks traži nove rute opskrbe. Napominju i kako je ruska narudžba za raketni program odgođena za četiri do šest mjeseci, i to prvi put od 2022. godine kada je započela ruska agresija.

Sve to se pak događa u vrijeme kada su ruski napadi sve žešći i razornije kao i kada ruski mediji prenose informacije o novim moderniziranim razornim kliznim bombama kao i stavljanju u opticaj suvremenom S500 protuzračnog sustava. Treba napomenuti kako su obje strane tijekom protekle dvije godine iznosile razne neprovjerene informacije koje se ne mogu dokazati ili su se kasnije pokazale neistinitim. Međutim, činjenica je i da je agresija na Ukrajinu pokazao i niz problema ruske vojne industrije koja, po navodima raznih službi, je iz Irana uvezla na tisuće dronova “Shahed” te na milijune topničkih granata i streljiva iz Sjeverne Koreje jer nisu imali svojega.

GALERIJA Rat dronovima u Ukrajini: Piloti mogu i gledati prijenos uživo s ugrađene kamere

FILE PHOTO: Members of Ukraine's National Guard Omega Special Purpose fire a SPG-9 anti-tank grenade launcher toward Russian troops in the front line town of Avdiivka
1/12

Komentara 45

LU
Lumumba
19:22 10.03.2024.

Prema neprovjerenim , ali istinitim informacijama, Elvis je živ.

BI
billynik
19:05 10.03.2024.

Treba imati želudac za ovakve uratke.

MI
mislavkatic66
20:31 10.03.2024.

Upravo ovako izgleda kada nas ovi naši "pobjedonosni" koji su izgubili nemoguće pripremaju za rat. Sve, samo da izbjegnu svoju odgovornost i da nas na ovaj način vode i dalje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije