Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bliski Istok

Ruska intervencija u Siriji pitanje dana

Belarussian military jet Sukhoi Su-25 takes off from the road M1/E30 during exercises near the village of Krysovo, southwest of Minsk, September 23, 2015.  REUTERS/Vasily Fedosenko
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
30.09.2015.
u 14:00

Satelitske snimke potvrdile su da Rusija 
obnavlja baze i doprema naoružanje u Siriju. Rusi će u Siriji napadati isključivo položaje ISIL-a, najprije fanatične jurišne postrojbe stranaca i borce s Kavkaza

Da je gotovo sigurno da Rusija priprema zračne napade na položaje tzv. Islamske države u Siriji potvrdio je visoki američki dužnosnik za Wall Street Journal tvrdeći kako nove satelitske snimke pokazuju da je Rusija u Siriji sagradila dvije nove vojne baze na sredozemnoj obali. Prva, namijenjena za skladištenje oružja, nalazi se sjeverno od grada Latakije, a druga u gradiću Jabli blizu rodnoga grada predsjednika Bashara al-Assada. Isti izvor naveo je da je dolazak 28 ruskih bombardera i skladištenje oružja naznaka da bi Rusija vrlo brzo mogla početi sa zračnim udarima na položaje ISIL-a. Iako su svjetski mediji proteklih dana detaljno pratili koncentriranje vojnih snaga Rusije u Siriji na strani režima sirijskog predsjednika Assada, što je Rusija cijelo vrijeme demantirala, nakon mnogo fotografija i satelitskih snimaka Rusija je ipak potvrdila svoju vojnu prisutnost u dijelovima Sirije. Zainteresiranost Rusije za intervenciju u Siriji potvrđuju i vježbe koje je ruska mornarica počela izvoditi između sirijske luke Tartus i Cipra s tri ratna broda. Raketna krstarica Moskva i admiralski brod ruske flote prošao je kroz Bosporski tjesnac u četvrtak.

Assad preuzeo inicijativu

No, u javnost su procurile fotografije ruskih vojnih teretnih brodova koji su natovareni vojnom opremom plovili prema Siriji, slike i snimke nove opreme i naoružanja ruske proizvodnje koje koristi sirijska vojska u borbama protiv ISIL-a u gradu Zabadaniju na granici s Libanonom te satelitske snimke ruskih borbenih aviona i helikoptera u jednoj vojnoj sirijskoj zrakoplovnoj bazi. Pentagon je na temelju obavještajnih podataka i satelitskih snimaka potvrdio da se u Siriji trenutačno nalazi 28 ruskih borbenih aviona kao i određeni broj vojnih helikoptera. Na najnovijim satelitskim snimkama vojnog dijela međunarodnog aerodroma Bassel al-Assad, južno od grada Latakije na obali Sredozemnog mora, jasno se vide četiri ruska višenamjenska borbena aviona Su-30SM kao i 12 jurišnih aviona Su-25SM. Vidi se i određeni broj transportnih helikoptera Mi-8 i Mi-17 i desantno-jurišnih Mi-24 kao i transportni avioni Il-76 i An-124 za koje Washington tvrdi da svakodnevno slijeću u Latakiju i isporučuju oružje. Prema američkim satelitskim snimkama, na aerodromu je 36 oklopnih vozila, devet tenkova T-90S koji su posljednji model serije T i dva protuzračna sistema, kao i na desetke naprednih protuoklopnih sustava Kornet, dok nad Sirijom izviđaju ruske bespilotne letjelice. Početkom rujna na satelitskim je snimkama uočeno da se te vojne baze i piste obnavljaju. Uspostavljen je zračni most između Rusije i zrakoplovne baze u Latakiji. U bazu su iskrcani i oklopni transporteri, kamioni i tenkovi kao i druga vojna oprema. Prema podacima američkih obavještajnih službi, Rusija je u posljednje vrijeme povećala svoju vojnu prisutnost u Siriji, gdje ima već više od 2000 vojnika.

Zbog koncentracije ruskih vojnih snaga u Siriji, osim SAD-a i NATO-a zabrinutost je izrazio i Izrael. Visoka izraelska delegacija na čelu s premijerom Netanyahuom boravi ovih dana u Moskvi gdje se sastala s ruskim predsjednikom Putinom. Nakon što je ruski predsjednik otvoreno kazao izraelskom premijeru Netanyahuu da je isključivi cilj angažiranja ruskih snaga zaštita sirijske režimske vojske i države od islamskog fundamentalizma i radikalizma na čelu s Islamskom državom, dogovorena je suradnja kako ne bi došlo do slučajnog borbenog kontakta između ruskih i izraelskih zrakoplovnih snaga. Da je ruska vojna intervencija u Siriji sve bliža dokazuje i činjenica da ruski bombarderi svakodnevno prelijeću sirijski teritorij i izviđaju, dok bespilotne letjelice neprekidno lete duž granice s Turskom, Jordanom i Izraelom. Ojačane novim naoružanjem i ohrabrene prisutnošću ruske vojne sile, sirijske režimske snage bombarderima udaraju po položajima Islamske države u gradovima Rakka i Deir ez-Zor, glavnim terorističkim uporištima. Sirijska je vojska pokrenula protuofenzivu na drevni grad Palmiru gdje je potisnula snage Islamske države. Nakon žestokih borbi preuzela je kontrolu nad strateški važnim točkama. Da ruska vojska već pomaže sirijskim vojnicima u borbama protiv ISIL-a svjedoči i prilog sirijske državne televizije o borbama kod Palmire. Na snimkama se kraj grada Homsa vidi tenk T-90S, zadnji model T-serije koji je ruska armija uvrstila u svoje naoružanje 1992. Ovaj je tenk opremljen topom-lanserom 2A46M glatke cijevi kalibra 125 mm. Borbeni komplet sastoji se od 43 granate i municije 125 mm. U izvještaju o borbama kod Latakije vidi se oklopni transporter BTR-82a. Na tim snimkama pojavili su se i vojnici koji su sudjelovali u borbama i na ruskom davali upute jedni drugima.

– Ruske snage u Siriji mogu izgledati spektakularno ako se ne razmišlja u kontekstu – smatra vojni analitičar Igor Tabak ističući kako je Rusija u Siriju vojno ušla na ozbiljan način kao ozbiljna vojna sila. – Ovakvi resursi ne bi bili ništa specijalno da govorimo recimo o američkoj ili francuskoj bazi iz koje se planira nešto poduzimati na terenu. Ti resursi sami po sebi nisu spektakularni, ali kad je Rusija kao vojna sila u pitanju izgledaju moćnije. Sirija, koja je već četiri i pol godine u ratu, nije navikla na vojnu silu kao što je Rusija. Ne vjerujem da će Rusi odmah djelovati, ako imaju cilj uključiti se u borbu protiv ISIL-a. Prije nego što jedna takva postrojba krene u napad najprije će izviđati, čemu i služe bespilotne letjelice koje kruže iznad Sirije – napomenuo je Tabak naglasivši kako se na temelju satelitskih snimki može zaključiti da Ruska Federacija dobro promatra područja gdje ratuju njihovi saveznici.

Sirijci se nadaju intervenciji

– Rusija će izvesti precizan napad modernim naoružanjem, modernim avionima u standardu kakav se očekuje od ozbiljne vojne sile. Rusi će napadati položaje stranih boraca, koji su najfanatičniji među borcima ISIL-a i koji imaju vojno iskustvo stečeno iz jurišnih jedinica, udarne snage ISIL-a. Među njima su i brojni borci s Kavkaza s kojima Ruska Federacija ima mnogo problema. Stoga se ne bih čudio da oni budu posebno birana meta. U Afganistanu i Pakistanu, kao i u Čečeniji, ti su borci bili posebno kvalitetna pješačka snaga i njihovim bi se eliminiranjem ISIL-u napravila velika šteta i spriječilo njihovo daljnje prodiranje prema glavnom gradu Damasku – govori vojni analitičar Igor Tabak ističući da ne očekuje spektakularne reakcije SAD-a budu li ruske snage djelovale na položaje ISIL-a u Siriji. – Potkraj prošlog tjedna američko ministarstvo obrane pokrenulo je konzultacije s Rusima kako bi spriječili konflikte dvije vojske na terenu. To se moglo očekivati jer je s jedne strane međunarodna koalicija predvođena SAD-om koja podržava umjerenu sirijsku oporbu, a s druge Rusi koji štite režim. Cilj i Rusije i SAD-a je isti: uništiti Islamsku državu, jer Rusija neće djelovati protiv umjerene sirijske oporbe – zaključio je Tabak.

Komentirajući napise da su ruske trupe razmještene u Siriji, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je "da je prerano raspravljati o izravnoj vojnoj intervenciji", ali nije isključio da bi takav korak mogao poduzeti uskoro.

– Prerano je reći da smo spremni to učiniti danas. No, mi Siriji već pružamo ozbiljnu pomoć u opremi i obuci vojnika s našim oružjem, kao i logističku potporu – rekao je Putin u prvoj javnoj potvrdi o ruskom sudjelovanju u sirijskom ratu, naglasivši da Rusija želi stvoriti međunarodnu koaliciju u borbi protiv terorizma i ekstremizma te da se o tome konzultirao s američkim partnerima pa i osobno razgovarao s američkim predsjednikom Obamom. Zahvaljujući Iranu koji bez ograničenja pomaže Siriji, ali i Vladimiru Putinu, Bashar al-Assad ostao je na vlasti. Rusija je u više navrata iskoristila pravo veta u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda i tako podržala Bashara al-Assada i spriječila moguću vojnu intervenciju u Siriji koju su bile spremne financirati zemlje Zaljeva na čelu sa Saudijskom Arabijom. Rusija je i dugogodišnji dobavljač oružja sirijskoj vladi koje je, kako kažu u Moskvi, bilo potrebno sirijskoj vojsci u borbi protiv terorističke organizacije Islamske države. I dok je javnost na Bliskom istoku podijeljenog mišljenja o mogućoj vojnoj intervenciji u Siriji, Sirijci nestrpljivo očekuju njezin početak nadajući se da će ruska vojna intervencija protiv ISIL-a u Siriji zaustaviti krvavi rat koji traje već četiri i pol godine i koji je odnio više od 250 tisuća života. Međutim, pitanje je hoće li ruska vojna intervencija u Siriji uspjeti zaustaviti krvavi rat s obzirom na to da je zemlja podijeljena na pet dijelova, a uz ISIL postoje i režimska vojska ali i desetak paravojnih formacija koje će biti teško razoružati.

>> Putin i Obama razgovarali više od sat i pol

>> Putin zatražio stvaranje koalicije protiv ISIL-a po uzoru na koaliciju protiv Hitlera

>> SAD i Rusija prekrojit će granice Sirije i Iraka?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije